default-image

Το πολιτικό "μπούμερανγκ" Αυγενάκη - Βαλαβάνη

Ηράκλειο
Το πολιτικό "μπούμερανγκ" Αυγενάκη - Βαλαβάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση, που σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά ως "πολιτική βεντέτα". Όμως δεν είναι έτσι. Γιατί στα δύο σκέλη της υπάρχουν καταφανείς και θεμελιώδεις διαφορές. Στο πρώτο αποδείχτηκε σε ελάχιστο χρόνο το δεδομένο μιας σκευωρίας. Ενδεχόμενα άγνωστης προέλευσης, αλλά με σαφή στόχευση και με σαφείς παραβιάσεις κάθε έννοιας δεοντολογίας. Νομικής, πολιτικής και δημοσιογραφικής.

Κανείς "πολιτικός παράγοντας του ναι", όπως απεδείχθη, δεν προέβη σε ανάληψη 1.000.000 ευρώ, και μάλιστα με παρέμβαση Στουρνάρα, το τελευταίο διάστημα. Στη δεύτερη, απλά με μια μικρή καθυστέρηση, αποδείχτηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως κυβερνητικό στέλεχος άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται στην ανάληψη 200.000 ευρώ από υποκατάστημα τράπεζας του Ηρακλείου, δύο ημέρες πριν την επιβολή των capital controls. Θέμα που ασφαλώς έχει πάρει διατάσεις πέραν του ελληνικού Τύπου και στο διεθνή, με δημοσιεύματα της "λαϊκής" Bild και της σοβαρής "Frankfurter Allgemeine Zeitung" σχετικά με τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Το χρονικό

Ας δούμε πώς ξεδιπλώθηκε η υπόθεση. Ξημερώματα Σαββάτου 27 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει δημοψήφισμα σε μία εβδομάδα. Την ίδια ημέρα συγκαλείται η Βουλή για να το επικυρώσει. Το σοκ που έχει προκαλείται είναι τεράστιο. Στην αγορά, τους πολίτες, την Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, λίγες μόνο μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, οι τράπεζες κλείνουν και επιβάλλονται έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων.

Η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας αρκετές μέρες μετά, σχετικά με την απόσυρση 200.000 ευρώ από τη μητέρα της μέχρι τότε αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη, από κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ηράκλειο, έχει φτάσει ήδη στο βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη. «Τα χρήματα είναι πολλά και η τράπεζα δεν μπορεί να τα βρει άμεσα».

Ακριβώς τότε και χωρίς ο βουλευτής να έχει αποκαλύψει ακόμη το παραμικρό, περιμένοντας την πλήρη διασταύρωσή του, δέχεται μια πρωτοφανή, αήθη επίθεση (που κατά τον ίδιο πηγάζει από το ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο). Όχημα της επίθεσης είναι «... το αποκαλυπτικό» ενημερωτικό site του Ηρακλείου, που έχει ταχθεί ξεκάθαρα στην υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δημοσιογράφος (και διαχειριστής του), σε ρόλο "διαδικτυακού δικαστή...", δημοσιεύει άρθρο δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα εναντίον του βουλευτή Ηρακλείου, τον οποίο "φωτογραφίζει" ολοκάθαρα και κατονομάζει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), κατηγορώντας τον ως «τον πολιτικό παράγοντα του ΝΑΙ, εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που σήκωσε 1 εκατ. ευρώ εν μέσω capital controls, με παρέμβαση Στουρνάρα...». Αυτά, συνοδευόμενα από απειλές και χυδαία σχόλια.

Ανακοίνωση Αυγενάκη

Ο Λευτέρης Αυγενάκης με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι ουδεμία σχέση έχει με το δημοσίευμα, και ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε έχει μεταφέρει «έστω και 1 ευρώ στο εξωτερικό», ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του. Απευθύνεται δε αμέσως (Σάββατο, μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα) με αναφορά του στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας, τον έφορο Δικαστικής Αρχής Ηρακλείου και τον αστυνομικό διευθυντή (Σάββατο 4 Ιουλίου), ζητώντας να ερευνήσουν, ξεκινώντας από τον ίδιο, προς κάθε κατεύθυνση την υπόθεση για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Τις επόμενες ώρες τα δημοσιεύματα σχολιάζονται εκτενώς και τα σχόλια λαμβάνουν απειλητικές διαστάσεις. Ο Ηρακλειώτης βουλευτής απευθύνεται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (εξ όσων γνωρίζουμε, η Δίωξη έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση προσώπων, από τους οποίους εκτοξεύονταν ύβρεις και απειλές).

Ακολούθως, ο Ηρακλειώτης βουλευτής απευθύνεται στην Ένωση Συντακτών, η οποία έχει κινήσει διαδικασίες για κλήση του δημοσιογράφου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά και στην ΕΕΤΤ, καταγγέλλοντας το διαχειριστή-δημοσιογράφο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Στη συνέχεια, θεσμικά κινούμενος, ο βουλευτής Ηρακλείου απευθύνεται προς τον Άρειο Πάγο με έγγραφό του, ενώ συνεχίζει παράλληλα με σειρά παρεμβάσεών του προς τον πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας επίμονα την άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών, όλων των εν ενεργεία βουλευτών και μελών της κυβέρνησης (και συγγενικών προσώπων Α' και Β' βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), που κατάγονται από το Ηράκλειο.

Ήδη με ανακοινώσεις τους έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τραπεζικές κινήσεις πριν τα capital controls οι κ.κ. Φωτάκης, Δανέλλης, Μιχελογιαννάκης και Κεγκέρογλου.

Η αποκάλυψη

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών πριν την παραίτησή της, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δεν έχει προβεί σε καμία τραπεζική κίνηση. Λίγες ημέρες μετά, έρχεται η δήλωση της μητέρας της κ. Ν. Βαλαβάνη, η οποία επιβεβαιώνει την ανάληψη των χρημάτων, δηλώνοντας ότι εκείνη "σήκωσε" τις 200.000 ευρώ.

Απορίας άξιο, όπως καταγγέλλει ο Λ. Αυγενάκης, το γεγονός ότι τον εν λόγω δημοσιογράφο συνόδευσαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου οι βουλευτές κ.κ. Κριτσωτάκης - Μιχελογιαννάκης - Μακαρώνας (ΑΝ.ΕΛ.) και οι δικηγόροι κ.κ. Κλαράκης και Λεβέντης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μαθαίνουμε, ο Λ. Αυγενάκης θα κινηθεί και δικαστικά, αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει προβεί και στο παρελθόν σε συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News