Ειδήσεις

Σε πορεία σύγκρουσης το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Μέρα την ημέρα πορεύεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη του επιτελείου του, κάθε κίνησή του από 'δω και πέρα θα λαμβάνει υπόψη και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, καθώς - όπως επαναλαμβάνουν πολύ χαρακτηριστικά - «δεν είναι δυνατό να κυβερνάμε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης».

Η αντίπαλη στον Αλέξη Τσίπρα "τάση" εντός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ψηφίσει μαζικά "όχι" στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της προηγούμενης βδομάδας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το πολυνομοσχέδιο να λάβει μόνο 123 θετικές ψήφους από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα: Ακόμη και επανάληψη αυτού του αποτελέσματος μπορεί να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει την εντολή κυβέρνησης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκκινώντας άλλη μια περίοδο αβεβαιότητας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να σπρωχτεί η χώρα ακόμη και στη χρεωκοπία.

Εσωκομματική αντιπαράθεση

Το σκηνικό εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς συγκρουσιακό. Το μέχρι πού είναι διατεθειμένες οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές να φτάσουν μένει να το δούμε. Ωστόσο, τα "χτυπήματα κάτω από τη μέση" είναι καθημερινά, οι προειδοποιητικές βολές το ίδιο, ενώ μια αύρα "σύγκρουσης μέχρις εσχάτων", που μπορεί να φτάσει ακόμη και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, πλανάται στον αέρα.

Πόσα απ' αυτά είναι ρεαλιστικά και πόσα απλώς γίνονται "για την τιμή των όπλων" και για να 'χουν να λένε στο εσωκομματικό τους ακροατήριο αλλά και στην εκλογική τους πελατεία, δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε.

Σαφώς και η αποδοχή από τον πρωθυπουργό του εξαιρετικά δύσκολου μνημονίου δεν μπορεί να περάσει δίχως "τουφεκιές", αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Ν.Δ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μαθηματικά οδηγούμαστε στη διάσπαση - τουλάχιστον όχι απαραίτητα και όχι επί του παρόντος.

Το διακύβευμα παραμένει τεράστιο - η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας και κυρίως των αδυνάμων, που σε περίπτωση "ατυχήματος" θα βρεθούν σε απελπιστική κατάσταση. Και όλες οι πλευρές προσπαθούν να ισορροπήσουν στην εσωκομματική κόντρα, έχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους αυτό το διακύβευμα.

Να αποφύγουμε τα χειρότερα

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, οι προσπάθειες έχουν μία και μοναδική συνισταμένη: την ανάγκη να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, φαινόταν χθες να καταλήγουν στην απόφαση να "αποφύγουν" να φορτώσουν το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί απόψε στη Βουλή με προαπαιτούμενα του μνημονίου που θεωρούνται "αντιδημοφιλή" (όπως ήταν αυτά που πέρασαν την προηγούμενη Τετάρτη) και απλώς να περάσουν μια σειρά από λιγότερο επώδυνα τμήματα των προαπαιτούμενων.

Βεβαίως, αυτό είναι "ασφαλές" μόνο εφόσον γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη (επίσημα ή ανεπίσημα) των δανειστών, γιατί σε κάθε διαφορετική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας και λόγος για καθυστέρηση (σε ακραία περίπτωση, ακόμη και ματαίωση) αυτής.

Φυσιολογικά βεβαίως δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ωστόσο επί του παρόντος ζωτική ανάγκη για τον πρωθυπουργό είναι να προσπαθήσει να επανασυσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Σε κάθε τόνο, στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι, εφόσον οι θετικές ψήφοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι λιγότερες από 120, η μόνη λύση είναι η παράδοση της εντολής διακυβέρνησης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα, τότε μόνο αυτή θα είναι η λύση, αφού θα είναι αδύνατο ο πρωθυπουργός να νομοθετεί παρά μόνο με την αντιπολίτευση», είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή που αποδίδεται σε υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος.

Το επόμενο βήμα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, θα είναι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές με στόχο τη σύσταση ενός μεταβατικού σχήματος, το οποίο και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Σεπτέμβριο.

Αυτό εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει στην εκπεφρασμένη άποψή του: έχει προσφάτως ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ούτε πρωθυπουργός παντός καιρού, ούτε διατεθειμένος να γίνει Παπαδήμος. Όμως μια και δε δείχνει διατεθειμένος ούτε και να "οδηγήσει το καράβι στα βράχια" (και προσφυγή στις κάλπες πριν επιτευχθεί συμφωνία πιθανότατα θα είναι... η παραπάνω στραβοτιμονιά που θα οδηγήσει την Ελλάδα στις ξέρες), δε θα πρέπει να αποκλείεται να γίνει κάτι άλλο.

Τα σενάρια για το αύριο

Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις οδούς που είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή. Όλα εξαρτώνται από τη "συμπεριφορά" των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και οι απώλειες ήταν μεγάλες στην πρώτη ψηφοφορία, όλα δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν... πολύ περισσότερες.

Κι αυτό διότι υπάρχουν μερικοί βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας (τουλάχιστον εκεί τους χρέωναν μέχρι τώρα) που δεν ψήφισαν "όχι", ενώ αντίθετα ψήφισαν "όχι" πολλοί βουλευτές που ανήκουν στους "προεδρικούς" ή στους ουδέτερους, που γενικώς τάσσονται υπέρ των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν το σύνολο των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας ψηφίσουν αρνητικά αυτή τη φορά και δε μεταστραφούν κάποιοι από τους υπόλοιπους, οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ πάνω από τις 40 για τον πρωθυπουργό, και έτσι να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το εναλλακτικό σενάριο της παράδοσης της εντολής διακυβέρνησης.

"Μορατόριουμ"

Ως προς την ψηφοφορία την αυριανή, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας (μέσω - όπως αναφέραμε ήδη - της απόσυρσης των πλέον "δύσκολων" μέτρων) θα προτιμήσει ένα "μορατόριουμ", με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από τους βουλευτές που διαφωνούν με τα μέτρα στο σύνολό τους να ψηφίσουν "ναι". Πραγματικά, εφόσον ισχύσει η ανεπίσημη ενημέρωση που έγινε από το Μαξίμου ως προς το ποια μέτρα θα συμπεριληφθούν, θα περίμενε κανείς ίσως και να λάβουν το σύνολο των ψήφων της κυβερνητικής παράταξης.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείεται έκπληξη: είτε να μπουν τελικά και άλλα μέτρα (εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί το "ΟΚ" των δανειστών), είτε οι περισσότερο "ριζοσπάστες" να επιμείνουν στο "όχι" ακόμη και στα "ανώδυνα" μέτρα - ιδιαίτερα αν η Αριστερή Πλατφόρμα θελήσει να κάνει "επίδειξη δύναμης".

Ωστόσο, σίγουρα αν το πακέτο μέτρων είναι αυτό που είδαμε, τότε τα "όχι" θα είναι σαφώς λιγότερα απ' αυτά της περασμένης βδομάδας και τα "παρών" ενδέχεται να μετατραπούν σε "ναι".

Η ψηφοφορία: Το ιδανικό και το χειρότερο αποτέλεσμα

Ιδανικά ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό θα ήταν περισσότερες από 150 ψήφοι υπέρ, ώστε να επιβεβαιώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού και να δώσει ένα μήνυμα συμπαράταξης και συσπείρωσης. Κάτι που θα λειτουργήσει συσπειρωτικά ακόμη και στην επόμενη ψηφοφορία, που θα περιλαμβάνει και κάποια από τα "ζόρικα" μέτρα, που θα απαλειφθούν (εάν απαλειφθούν) από την αυριανή.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι τέτοιο (150+ τα "ναι") ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά κανονικά... μέχρι την επόμενη ψηφοφορία, όπου θα τεσταριστεί ξανά η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι κάποια στιγμή... η στάμνα θα σπάσει. Κάποια προαπαιτούμενα μπορεί να είναι τόσο σκληρά, που δε θα ψηφιστούν από περισσότερους από 120 βουλευτές. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση;

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει την εντολή, όμως το θέμα είναι η συνέχεια. Μια και ουδείς των μεγάλων κομμάτων της Βουλής θέλει εκλογές πριν κλείσει η συμφωνία, το λογικότερο ήταν να πάμε σε "κυβέρνηση ειδικού σκοπού" του ενός ή του άλλου είδους. Μπορεί να είναι "οικουμενική" τύπου Παπαδήμου, ή "πολιτική" οικουμενική.

Στη δεύτερη περίπτωση, το πρόβλημα είναι η εξεύρεση κατάλληλου πρωθυπουργού, αφού είναι προφανές ότι ουδείς θα θέλει να πάρει την "καυτή πατάτα". Πάντως, η λογική λέει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει γρήγορα λύση αυτού του "γόρδιου δεσμού". Ακόμη και αν στην αυριανή ψηφοφορία θα "αφοπλίσει" τους αντιπάλους του, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα.

Γιώργος Ψαρουλάκης

Σχόλια