default-image

Μέτρα "φωτιά" για το ασφαλιστικό σύστημα

Οικονομία
Μέτρα "φωτιά" για το ασφαλιστικό σύστημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρα "φωτιά" περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το ασφαλιστικό σύστημα που προβλέπει μείωση του ύψους των συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση εισφορών και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Το "πρώτο κύμα" των μέτρων ψηφίστηκε ήδη και αφορά περικοπές στη βασική σύνταξη και αύξηση εισφορών. Το "δεύτερο κύμα" που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και τις διαφοροποιήσεις στις  πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όχι πριν τα 62.

Ενώ το "τρίτο κύμα" τον Οκτώβριο θα έχει σχέση με περαιτέρω ενοποιήσεις Ταμείων ως το 2017 με ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών υπέρ του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, αλλά και κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων για ειδικά Ταμεία.

Εγκλωβισμένοι στα νέα δεδομένα 150 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν με 25ετία θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και πλέον ή θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 67 τους χρόνια, ή με το λεγόμενο πέναλτι να συνταξιοδοτηθούν με σύνταξη, όμως, που θα αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει, ενώ το τμήμα της βασικής σύνταξης θα δίδεται μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους, με τη ρύθμιση να πλήττει κυρίως τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό επιγραμματικά, αφορούν στη μείωση συντάξεων μέχρι να συμπληρώσει ο συνταξιούχος τα 67 έτη και αφορά όσους βγουν από εδώ και πέρα στη σύνταξη.

Θα χορηγείται μόνο αναλογική σύνταξη και όχι η κατώτατη εγγυημένη

Αύξηση εισφορών υγείας κύριων και επικουρικών και μείωση 1% για τις κύριες και 5% για τις επικουρικές.

Αλλά και ενοποίηση επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ. Έσοδα μόνο από εισφορές και όχι από προϋπολογισμό αλλά και "πάγωμα" στα επίπεδα του 2015 η κρατική επιχορήγηση στα ταμεία μέχρι το 2021.

Ο νόμος πουψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης προβλέπει επίσης την αναδρομική παρακράτηση από την 1η Ιουλίου αυξημένης εισφοράς 6% για υγειονομική περίθαλψη στις ακαθάριστες κύριες συντάξεις και αντίστοιχης εισφοράς για πρώτη φορά στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Ενώ στο επόμενο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστούν προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης το διάστημα 2016-2022 σε όλους τους ασφαλισμένους πλην εκείνων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σε γενικές γραμμές η προώθηση στοχεύει σε πλήρη σύνταξη γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους και 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Ενώ προωθείται παράλληλα και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.

Για έγκλημα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων έκαναν λόγο συνδικαλιστικοί φορείς, που διευκρίνισαν ότι τα μέτρα οδηγούν στο θάνατο τους συνταξιούχους, στην εξόντωση τους ασφαλισμένους και στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας που με τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να περιοριστεί.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News