default-image

Ανοίγει την "πόρτα" του χρέους η Μέρκελ

Οικονομία
Ανοίγει την "πόρτα" του χρέους η Μέρκελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόθυμη να συζητήσει για μια αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πρώτη επιτυχή αξιολόγηση του νέου προγράμματος της Ελλάδας, εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος. «Ναι» στην αναδιάρθρωση αλλά «όχι» σε ένα κούρεμα, υποστήριξε σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Όταν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε ακριβώς είναι η ώρα για να γίνει συζήτηση για το χρέος» τόνισε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD η Ανγκελα Μέρκ

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πιο συγκεκριμένα πως: «Κατά το παρελθόν στην Ελλάδα έχει δοθεί ελάφρυνση χρέους. Είχαμε ήδη ένα εθελοντικό κούρεμα μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και στη συνέχεια επιμηκύναμε τις προθεσμίες αποπληρωμής και μειώσαμε τα επιτόκια.

Τώρα μπορούμε να ξαναμιλήσουμε γι' αυτές τις δυνατότητες. Οταν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος που θα διαπραγματευτούμε έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε ακριβώς είναι η ώρα για να γίνει αυτή η συζήτηση, τότε και όχι τώρα».

Οταν όμως ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του χρέους η Γερμανίδα καγκελάριος αποκρίθηκε πως κάτι τέτοιο «μπορεί να συμβεί όταν μια χώρα δεν ανήκει σε μια νομισματική ένωση, δεν μπορεί όμως να γίνει εντός μιας νομισματικής ένωσης».

Σχέδιο Σόιμπλε

Σχολιάζοντας το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως η πρόταση συζητήθηκε, αλλά η Ευρωζώνη της γύρισε την πλάτη και όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η επιλογή υπήρχε στο τραπέζι, αλλά επιλέξαμε μια άλλη».

Οσον αφορά το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων και τους περιορισμούς στις αναλήψεις, η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως «αυτή δεν είναι μια φυσιολογική ζωή και γι' αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτούμε γρήγορα».

Σύμφωνα με την ίδια, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί σκληρά ούτως ώστε η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και για να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για ένα πλάνο Β' δύο ημέρες μετά την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως: «Ο υπουργός Οικονομικών, όπως κι εγώ, θα διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κανείς δεν ήρθε σε μένα να μου ζητήσει να παραιτηθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News