Ειδήσεις

Σ. Δανέλλης: "Κίνδυνοι ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία"

Με ερώτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου με το «Ποτάμι» Σπύρος Δανέλλης, θέτει στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αφορά την δημόσια υγεία, καθώς οι ελλείψεις χλωρίου στη Ελλάδα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές, ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Το χλώριο είναι απαραίτητο τόσο για το πόσιμο νερό, όσο και για τις υδατοδεξαμενές (πισίνες), που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Η παραγωγική ανεπάρκεια της Ελλάδας, καθιστά το ζήτημα της δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας σε κλίμακα υψίστης ασφαλείας. Πιο αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Υγείας:

«Θέμα: «Προβλήματα εισαγωγής χλωρίου - κίνδυνοι ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία».

Η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα τραπεζική αργία, η οποία ξεκίνησε από τις 29/6/2015 εξαιτίας της αποχώρησης της Κυβέρνησης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους τότε, έχει προκαλέσει προβλήματα ποικίλης φύσεως, που εκτείνονται από  τις καθημερινές ουρές των απλών πολιτών στα ΑΤΜ, μέχρι τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας στο σύνολό της.

Από αυτήν την πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η λειτουργία των κοινωφελών οργανισμών του ευρύτερου ή στενότερου δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες ύδρευσης, δημοτικές και κρατικές, άρχισαν ήδη να αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο ταπεινό μεν, απαραίτητο ωστόσο για τη λειτουργία τους, χλώριο. Και αυτό λόγω μη επάρκειας της χώρας ούτε σε χλώριο…

Οι δύσκολες και πολύπλοκες διαδικασίες εισαγωγής μιας ευρείας κλίμακας βασικών προϊόντων υγείας και υγιεινής, όπως το χλώριο το οποίο είναι απαραίτητο τόσο για το πόσιμο νερό όσο και για τις υδατοδεξαμενές (πισίνες) - οι οποίες χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως αυτή την   περίοδο είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο. Τα λελογισμένα αποθέματα εξαντλούνται…

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι ο αυτό-εγκλωβισμός στον οποίο έχουμε οδηγηθεί ως χώρα παραλύει σταδιακά όλες τις εισαγωγικές δραστηριότητες και ενδέχεται να έχει ολέθριες, αλλά και πολυεπίπεδες συνέπειες για όλους.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό δεν αφορούν μόνο τα είδη πολυτελείας, αλλά αφορούν ακόμη και τα πιο απλά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το χλώριο.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο χλωριωμένο νερό είναι απαραίτητη για τη δημόσια υγεία και αποτελεί ανελαστική ανάγκη για όλους.

Δεδομένου ότι αποτελεί κοινό τόπο ότι η χώρα μας είναι αναγκασμένη να εισάγει σχεδόν τα πάντα, λόγω αναιμικής εγχώριας παραγωγής και αυτό μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό από τη «μαχητική» Κυβέρνηση της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι η επάρκεια χλωρίου των εταιριών ύδρευσης, καθώς και των εταιριών που προμηθεύουν τα ξενοδοχεία και τις λουτρικές εγκαταστάσεις με χλώριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ορθή (και υγιεινή) λειτουργία των υδατοδεξαμενών (πισίνες).

2. Πως σκέφτονται να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ελλείψεις χλωρίου στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει ικανό απόθεμα για όλες τις παραπάνω ανάγκες και δραστηριότητες;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου»

Σχόλια