Ειδήσεις

Ζωντανή διαφήμιση της Κρήτης στη Γαλλία

Εδώ και 12 χρόνια η Κρητικιά Μαρία Θαλασσινάκη κατοικεί στην πόλη Messei της Νορμανδίας. Η παραμονή της στη Γαλλία είναι ευχάριστη, έχει δύο γιους και έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια. Όσο ευτυχισμένη και αν είναι όμως, δεν παύει να αναζητά στιγμές και εικόνες από το νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η μνήμη την οδηγεί συχνά στα μέρη της Κρήτης, στους ανθρώπους και τις γεύσεις της. Τώρα που είναι μακριά εκτίμησε περισσότερο τον παράδεισο που ζούσε και αυτόν τον παράδεισο θέλησε να δείξει στους Γάλλους.

Με σκηνοθέτη τη σκέψη, η θέληση άρχισε να υλοποιεί το όνειρό της. Ήρθε σε επαφή με παραγωγούς κρητικών προϊόντων από το νησί και δημιούργησε ένα δίκτυο πωλήσεων και εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων.

Έτσι η κρητική σταφίδα, το κρητικό ελαιόλαδο, το μαγκίρι, η λιαστή ντομάτα, τα μοναδικά κρητικά τυριά και πολλά ακόμα κρητικά προϊόντα δεν έλειπαν από τα τραπέζια πολλών οικογενειών στη Γαλλία. Η θέλησή της ήταν να έχει μια μόνιμη επικοινωνία με το νησί και η πρόθεσή της να ενισχύσει τα τοπικά κρητικά προϊόντα, που η ίδια ξεχωρίζει.

Τα προϊόντα αυτά με το άρωμα και τη γεύση τους ξύπνησαν την επιθυμία σε μια ομάδα Γάλλων να επισκεφτούν την Κρήτη και να τη γνωρίσουν καλύτερα. Κάπως έτσι οργανώθηκε ένα ταξίδι, και η Μαρία Θαλασσινάκη συνόδεψε 60 Γάλλους και τους σύστησε το δικό της παράδεισο.

Οι Γάλλοι γνώρισαν από κοντά τις φυσικές ομορφιές, τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και τις πανέμορφες πραλίες με καταγάλανα νερά του νησιού μας.

Ο στόχος

Όπως δήλωσε η Μαρία Θαλασσινάκη, «σκοπός είναι να κάνω το Γάλλο καταναλωτή να αγαπήσει την Κρήτη σε όλους τους τομείς της. Να έρθει διακοπές ή να συμμετάσχει σε κρητικές δραστηριότητες στη Γαλλία. Γι' αυτόν το σκοπό, ο ρόλος μου ως δημοτικός σύμβουλος του Μεσέ είναι πολύ σημαντικός. Έχω απόλυτη στήριξη από το Διοικητικό Συμβούλιο και όμιλο εφημερίδων. Χωρίς να κρύψω τη θέληση για μια νέα αδελφοποίηση «entre Crete & Normandie».

Η δραστήρια Κρητικιά Μαρία Θαλασσινάκη.

Το κίνητρό μου είναι πολύ ευγενές, βασίζεται στην επιθυμία μου να ανακαλύψουν τα προϊόντα της γης μου, τον πολιτισμό μου, και τον τρόπο ζωής στην κρητική διατροφή, ο οποίος είναι ο πιο αναγνωρισμένος στον κόσμο. Σήμερα, περισσότερα από κάθε άλλη φόρα, θα πρέπει να στηρίξουμε την Κρήτη σε όλους τους τομείς της.

Και με βάση τον Καζαντζάκη: "Η Κρήτη δε θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη"».

Οι 60 Γάλλοι είδαν από κοντά τα έθιμα του τόπου μας, που διατηρούνται ακόμη αναλλοίωτα.

Η εκδρομή

Η εκδρομή που πραγματοποιήθηκε, εκτός από τις φυσικές ομορφιές, τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, τις πανέμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά, αποκάλυψε στους 60 Γάλλους που επισκέφτηκαν το νησί την ταυτότητα των Κρητικών, καθώς και τα έθιμα που διατηρούνται. Σ' αυτό συντέλεσε καταλυτικά η συμμετοχή μελών από το Λιβαδιώτικο Χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης", καθώς και κάτοικοι των Λιβαδίων.

Η διαδρομή

Στις 9:30 το πρωί οι επισκέπτες ήταν στα Λιβάδια Μυλοποτάμου και από εκεί ανέβηκαν στο Γουρνόλακκο και το εξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος. Έπειτα τους μίλησαν για τη θυσία των 33 εκτελεσθέντων στην Κατοχή και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες στο Ηρώο που υπάρχει εκεί. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Λάκκο του Μιγερού, στα 1.600 μέτρα υψόμετρο, είδαν το καταφύγιο, την κορυφή του Τιμίου Σταυρού και όλες τις άλλες.

Ο Ψηλορείτης έχει 5 κορυφές, που κατά την παράδοση συνδέονται με τους Ιδαίους δακτύλους. Όλες οι κορυφές ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα και κατά σειρά ύψους είναι ο Τίμιος Σταυρός με 2.456 μ., ο Αγκαθιάς με 2.424 μ., η Στολίστρα με 2.325 μ., ο Βουλωμένος με 2.267 μ. και ο Κούσακας με ύψος 2.209 μ.

Οι 60 Γάλλοι ένιωσαν τη ζεστασιά και το φιλόξενο χαρακτήρα των Κρητικών, και διαπίστωσαν την αφθονία των κρητικών προϊόντων.

«Η στράτα του Ψηλορείτη»

Από το 2010 οργανώνεται την πρώτη Κυριακή, μετά τις 15 Αυγούστου, η εκδήλωση "Η στράτα του Ψηλορείτη". Έτσι, από το 2010 κάθε χρόνο 1.000-2.000 άτομα διαβαίνουν τη στράτα, που καταλήγει στην κορυφή του Ψηλορείτη και είναι μάλιστα και η συντομότερη. Φέτος η εκδήλωση της "Στράτας" είναι 16 Αυγούστου, παρ' όλα αυτά όμως μια ομάδα Λιβαδιωτών θέλησε να οδηγήσει την παρέα των Γάλλων στην πρώτη μοναδική πλακόστρωτη στράτα προς την κορυφή.

Αν και οι επισκέπτες δε διάβηκαν όλη τη διαδρομή μέχρι την κορυφή, έμειναν μαγεμένοι από τις μοναδικές ομορφιές που αποκαλύπτονταν κατά τον περίπατό τους στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης, τον Ψηλορείτη. Διέσχισαν λοιπόν μέχρι ένα σημείο τη στράτα του Ψηλορείτη κι έπειτα επέστρεψαν, διότι είχε οργανωθεί η επίσκεψή τους σε ένα από τα πολλά μιτάτα του Λιβαδιώτικου αοριού, στο Σωρό.

Ο Λιβαδιώτης βοσκός και τυροκόμος Γιάννης Κλάδος ή Μπιμπαχογιάννης υποδέχτηκε όλους τους καλεσμένους και τους έδειξε το παραδοσιακό τρόπο τυροκόμησης. Οι ίδιοι ενθουσιάστηκαν, ενώ δε σταμάτησαν να γεύονται ζεστό κεφαλοτύρι και ανθότυρο.

Μανόλης Χνάρης: «Ήταν μεγάλη η χαρά μας που, μετά τις όμορφες αναμνήσεις που είχαμε από την επίσκεψη μας στη Γαλλία και τη φιλοξενία τους εκεί, είχαμε την ευκαιρία να τους φιλοξενήσουμε, να τους ξεναγήσουμε και να ζήσουμε ξανά όμορφα με τη συντροφιά τους»

Το «καλωσόρισμα στο Σπίτι του Βοσκού»

Επόμενος προορισμός τους ήταν το "Σπίτι του Βοσκού", μιτάτο του παπα-Αντρέα Κόκκινου και της οικογένειάς του. Το Λιβαδιώτικο Χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης" καλωσόρισε τους καλεσμένους με χορούς και τραγούδια και έπειτα τους κέρασε ρακή και προϊόντα της περιοχής.

Οι 60 Γάλλοι μέσα σε λίγες ώρες γνώρισαν έναν τόπο όμορφο και μοναδικό. Ένιωσαν τη ζεστασιά και το φιλόξενο χαρακτήρα των Κρητικών, την αφθονία των κρητικών προϊόντων, μα και το γαστρονομικό του πλούτο.

Γεύτηκαν το ξεχωριστό λιβαδιώτικο πιλάφι και το βραστό, αλλά και το αντικριστό αρνί. Έπειτα πήραν το δρόμο της επιστροφής, φυλάσσοντας τις αναμνήσεις από την Κρήτη του Ψηλορείτη.

Βούλα Νεονάκη

Σχόλια