Ειδήσεις

Σημαντική πτώση των βάσεων περιμένουν οι αναλυτές

Η συνολικότερη κατάσταση της Ελλάδας, αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλάζοντας μέχρι ενός σημείου τις πτωτικές τάσεις πολλών σχολών.

Βάσει των επιδόσεων των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, αναμένεται σημαντική πτώση των τάσεων, ωστόσο υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα που δείχνουν ότι οι αρχικές προβλέψεις ενδέχεται να μην είναι τόσο ακριβείς.

Το θρίλερ με τις βαθμολογίες εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καταλήξει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν οι βάσεις. Ομως, ήδη γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν.

Ο βασικός παράγοντας που τις διαμορφώνει, δηλαδή οι επιδόσεις των υποψηφίων, οδηγεί σε πτώση, καθώς φέτος υπήρξαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε βασικά μαθήματα, σε σύγκριση με πέρυσι. Ομως, από την άλλη η ανησυχία των γονιών έπειτα από τις πολιτικές εξελίξεις και τους ελέγχους κεφαλαίων - καθώς και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία - επηρέασαν την επιλογή σχολών.

Πολλοί γονείς απέτρεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων, όπως εκτίμησε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Αυτό μάλιστα αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις «μεσαίες» σχολές, εκείνες δηλαδή που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων.

Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, όμως σε πανεπιστημιακά τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και κατά 1.500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ έως και κατά 2.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Οσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι στο 3 ή το 4, με δεδομένο ότι το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις εκτιμήσεις του κ. Στρατηγάκη (περιθώριο σφάλματος: συν-πλην 150 μονάδες) για τις βάσεις εδώ

Σχόλια