default-image

Κάνει… διακοπές ο δάκος στην Κρήτη!

Χανιά
Κάνει… διακοπές ο δάκος στην Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού είναι... πολύ καλή για το δάκο, ο οποίος στην κυριολεξία ήδη κάνει... "μεγάλο φαγοπότι". Ο δάκος εκμεταλλεύεται από τη μια τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωσή του, και από την άλλη την πολιτική αστάθεια και τη δυσλειτουργία του κράτους, με συνέπεια να είναι μειωμένες οι πιστώσεις, και όσο και να θέλει η Περιφέρεια Κρήτης να κάνει σωστά και ολοκληρωμένα τους ψεκασμούς, αυτό είναι αδύνατο αν δεν υπάρξει "φως" από την Αθήνα!

Ο δάκος ήδη... κάνει "διακοπές" στην Κρήτη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, σε συνομιλίες τους με τους γεωπόνους, στους οποίους απευθύνονται για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή.

Ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής δέχεται καθημερινά τέτοιες πληροφορίες και ο ίδιος κάνει λόγο για μια ανησυχητική κατάσταση, που προβληματίζει τους πάντες.

«Το καλοκαίρι είναι δροσερό. Και ήδη έχουμε πρόβλημα με το δάκο. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να είναι πανέτοιμοι, γιατί κάποια στιγμή η έξαρση του δάκου θα είναι μεγάλη», λέει στην εφημερίδα μας ο Άρης Κοζής.

«Τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει να κάνουν δολωματικά ψεκάσματα. Απλά οι παραγωγοί πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί ίσως να μη φτάσουν οι ψεκασμοί των συνεργείων και να χρειαστεί και εκείνοι να συμβάλουν κάνοντας ψεκασμούς στα λιόφυτά τους», εξηγεί ο τεχνολόγος γεωπόνος.

«Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει κανονικά. Αλλά συμβουλεύοντας παραγωγούς δικούς μου, τους πρότεινα να ξεκινήσουν οι ίδιοι λίγο πιο νωρίς για να μειώνουμε τον πληθυσμό του δάκου όσο περισσότερο μπορούμε. Και από τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει, διαπιστώνεται πραγματικά μεγάλη έξαρση», λέει ο Άρης Κοζής.

Μεγάλη παραγωγή

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει αποκομίσει ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής, στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ηρακλείου φέτος η παραγωγή αλλού είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα και αλλού είναι μεγαλύτερη. «Και υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Μπορεί τώρα οι έμποροι, λόγω της κατάστασης, να μην αγοράζουν, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον. Στην Ισπανία είναι τώρα 3,80 ευρώ το κιλό η μέση τιμή ελαιολάδου στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οπότε πρέπει να διαφυλάξουμε την ποιότητα του λαδιού πάση θυσία. Αν δεν ψεκαστούν σωστά οι ελιές, θα έχουμε προβλήματα μεγάλα. Γιατί το καλοκαίρι είναι ήδη πολύ δροσερό. Και ήδη η έξαρση του δάκου είναι μεγάλη, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε στη συνέχεια τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε», σύμφωνα με τον κ. Κοζή.

Όταν τον ρωτήσαμε να μας πει, από την ενημέρωση που έχει, σε ποιες περιοχές έχει εμφανιστεί το πρόβλημα του δάκου κατά την παρούσα φάση, ο ίδιος απαντά: «Παντού. Και σε σημεία που δεν έχει ξεκινήσει η δακοκτονία - όπως εδώ στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου - βλέπεις το δάκο και βλέπεις και το σκουληκάκι στον καρπό. Και όχι σε έναν-δυο καρπούς. Σε πολύ μεγάλη έκταση. Όσοι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν ολική αντιμετώπιση του δάκου, πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δολωματικό ή να βάλουν παγίδες».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοζής μάς λέει ότι «φέτος είναι πολύ καλή η χρονιά. Υπάρχει πολύ λάδι και δεν πρέπει να πάει χαμένη αυτή η παραγωγή».

Στη Βιάννο

Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη Βιάννο, όπως τονίζει στη "Ν. Κρήτη" ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης. «Η διαπίστωσή μας είναι ότι άργησε πολύ να ξεκινήσει το πρόγραμμα φέτος. Ουσιαστικά τώρα, εδώ και μία εβδομάδα ξεκίνησαν σε κάποιες κοινότητες οι ψεκασμοί, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης να ανοίξουν οι διαγωνισμοί. Έτσι μας πήγαν πίσω οι διαδικασίες αυτές και καθυστέρησαν να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί».

Ο δήμαρχος Βιάννου λέει παρακάτω ότι υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των μειωμένων πιστώσεων. «Οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν από την Αθήνα επαρκούν μόνο για 3,5 ψεκασμούς και όχι παραπάνω. Και βέβαια η χρονιά αυτή είναι μια χρονιά καλή για το δάκο, γιατί έχουμε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Δεν έχουμε δηλαδή φέτος τις μεγάλες ζέστες που σκοτώνουν το δάκο. Από 'κει και πέρα, έχουμε τα προβλήματα αυτά με τις διαδικασίες και τις πιστώσεις», λέει ο δήμαρχος Βιάννου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ

«Χρειάζεται γενικευμένη παρέμβαση»

Σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, ο κάθε παραγωγός της περιοχής προσπαθεί από μόνος του να προστατεύσει το λιόφυτό του, αλλά δεν είναι μια λύση που θα πρέπει να θεωρηθεί σωστή, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Βιάννου.

«Οι μεμονωμένες ενέργειες δεν έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται να γίνει γενικευμένη παρέμβαση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το δάκο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή μας», λέει ο δήμαρχος Βιάννου, και διευκρινίζει ότι η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει ευθύνες για την κατάσταση αυτή, αφού τα πάντα αποφασίζονται και εκπορεύονται από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Αθήνα.

Ο κ. Μπαριτάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για μια περιοχή όπως τη Βιάννο, όπου δεν παύει να είναι μονοκαλλιέργεια το ελαιόλαδο. Και θα κάνει προσωπικές παρεμβάσεις στην Αθήνα να ζητήσει να εγκριθούν - έστω και τώρα - αυξημένες πιστώσεις για να διατεθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κρήτη, όπου η φετινή παραγωγή ελαιολάδου κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

«Και μάλιστα εμείς εδώ δεν έχουμε κάποια υπερβεντέμα», όπως καταλήγει ο δήμαρχος Βιάννου, «που να έχουμε μια τέτοια παραγωγή που, ακόμα και δάκο να έχουμε, να μη ζημιωθούμε αρκετά. Εδώ υπάρχει μεσοβεντέμα και σήμερα μικρότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News