default-image

Ζημιά 5,4 εκ. ευρώ και περικοπές στο Δ.Σ. της ΕΑΣΗ

Ηράκλειο
Ζημιά 5,4 εκ. ευρώ και περικοπές στο Δ.Σ. της ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις περικοπές στις ημεραργίες προέδρου, αντιπροέδρου και συμβούλων στα κατώτερα επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί, οι μέτοχοι της ΕΑΣΗ ενέκριναν και τις ζημιές των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, με τζίρο 5,6 εκατομμύρια ευρώ, του ισολογισμού, κατά μεγάλη πλειοψηφία. Τα στελέχη της οργάνωσης έδωσαν το καλό παράδειγμα, κατεβάζοντας ομόφωνη πρόταση, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος θα παίρνει ως ημεραργία 40 ευρώ τη μέρα, ο αντιπρόεδρος 25 ευρώ και μόλις από 13,5 ευρώ ο κάθε σύμβουλος!

«Θα επιβιώσουμε. Θα σώσουμε την Ένωση. Αλλά θα πρέπει, για να επιτευχθεί ο μεγάλος αυτός σκοπός, να βάλουμε πλάτη όλοι, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί», ξεκαθάρισε με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο, μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Α.Ε. (ΕΑΣΗ) Ανδρέας Στρατάκης.

Ενωτικό κλίμα

Η γενική συνέλευση των μετόχων της συνεταιριστικής εταιρείας (όπως είναι τώρα με βάση το νέο Νόμο 4015) ενέκρινε τα αποτελέσματα του ισολογισμού του 2014 με ψήφους 72 υπέρ και 11 κατά.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ κατέθεσε προς ψήφιση στο σώμα και την ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ., που ουδεμία σχέση έχει με τις πολύ υψηλές αποδοχές των... μερικών χιλιάδων ευρώ που έπαιρναν τα στελέχη κατά τις δεκαετίες του '90, του 2000, αλλά και κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 2010, παρά την οικονομική κρίση που μάστιζε ολόκληρη την κοινωνία.

«Μιλάμε για εξευτελιστικά ποσά που θα λαμβάνουμε για κάθε μέρα παρουσίας μας στην οργάνωση. Εγώ έτσι κι αλλιώς, όπως και ο αντιπρόεδρος, είμαστε κάθε μέρα, όλη μέρα, με συνέπεια τα χρήματα που θα παίρνουμε να είναι λίγα και προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες που θα αντιμετωπίσουμε, αφήνοντας τις δουλειές μας. Εξευτελιστικά ποσά των 300 ευρώ το μήνα θα παίρνουν οι σύμβουλοι, οι οποίοι ταυτόχρονα θα μετέχουν και σε διάφορες επιτροπές χωρίς να πληρώνονται. Θα τους καλύπτουμε μόνο τα έξοδα της βενζίνης», λέει στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Στρατάκης, που δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από το κλίμα της προχθεσινής γενικής συνέλευσης, η οποία και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ.

«Ίσως όσα χρόνια είμαι πρόεδρος», λέει χαρακτηριστικά, «να μην μπορώ να θυμηθώ πιο ουσιαστική και πιο πολιτισμένη διαδικασία».

Για τις περικοπές, μάλιστα, οι αντιπρόσωποι είπαν πως πρόκειται για εξευτελιστικά ποσά. Αλλά ο ίδιος τόνισε ότι «μέσα στις περικοπές των λειτουργικών εξόδων, ανοίγω το δρόμο εγώ για να ακολουθήσουν κι άλλοι. Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την κατάσταση για το καλό της οργάνωσης».

Στο σημείο αυτό προσθέτει: «Οι εποχές που οι πρόεδροι έπαιρναν 4 και 5 χιλιάδες ευρώ και οι σύμβουλοι χιλιάδες ευρώ, σε προηγούμενες δεκαετίες, έχουν περάσει. Και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μην παίρναμε και ούτε ένα ευρώ. Αλλά δυστυχώς δε γίνεται».

Από την πλευρά του και το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Μέσα από τη μείωση των ημεραργιών δείξαμε ότι στο νέο Δ.Σ., σε συνδυασμό με τους παλιούς που είναι μέσα, δε μας ενδιαφέρουν η καρέκλα και ο μισθός. Μας ενδιαφέρει το έργο».

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι προ της μείωσης οι ημεραργίες ήταν στα 1.800 ευρώ ο πρόεδρος, στα 1.000 ευρώ ο αντιπρόεδρος και στα 600 ευρώ ο κάθε σύμβουλος ανά μήνα.

Ομάδα Αμπέλου

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης πρόταση της διοίκησης της ΕΑΣΗ για τη δημιουργία επιτροπών, με την πιο κρίσιμη για την παρούσα φάση την Ομάδα Αμπέλου, που πιάνει δουλειά αμέσως και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αρχίζοντας δράση μέσα στις επόμενες μέρες. Στην ομάδα μετέχουν ο Μύρος Χιλετζάκης, ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ο Γιώργος Χατζάσκος, ο Γιάννης Φουντουλάκης και ο διευθυντής της ΕΑΣΗ Μανόλης Γαρεφαλάκης.

Όπως λέει ο Μύρος Χιλετζάκης, «μια από τις σημαντικότερες Ομάδες Εργασίας της ΕΑΣΗ, που έχει να κάνει με το οινοποιείο και τα επιτραπέζια σταφύλια, απαρτίζεται από νέους ανθρώπους. Έχουν όρεξη. Είναι αμπελουργοί. Θέλουμε το καλύτερο και θα δώσουμε και τον καλύτερό μας εαυτό τις επόμενες μέρες».

Όλες οι ομάδες θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα για να συγκροτηθούν σε σώμα. Πρόκειται για επιτροπές εμπορίας, επιτροπή έγκρισης δαπανών, βιομηχανίας - παραγωγής και για την επιτροπή ελαιολάδου.

400.000 ΕΥΡΩ

Εξόφληση του 50% των περσινών οινοσταφύλων

Ένα μεγάλο ποσό 400.000 ευρώ για την εξόφληση του 50% του χρέους των περυσινών οινοσταφύλων υπάρχει στην Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Στρατάκη, τα χρήματα θα είχαν καταβληθεί στους παραγωγούς, αλλά λόγω των γεγονότων δεν μπορεί να υπογράψει τις επιταγές. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις τράπεζες, αυτό θα γίνει και απομένουν άλλες 400.000 ευρώ για την πλήρη εξόφληση του κόσμου.

Την ίδια ώρα, είναι θέμα ημερών και η υποβολή της μελέτης βιωσιμότητας από την εταιρεία, που την έχει αναλάβει, προς τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΕΑΣΗ.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News