default-image

Κόλαση φωτιάς σε Λακωνία, Υμηττό, Μαλακάσα

Ελλάδα
Κόλαση φωτιάς σε Λακωνία, Υμηττό, Μαλακάσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιγαντιαία επιχείρηση έχει στηθεί για να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Λαχί και Φαρακλό είναι τα δύο πρώτα χωριά, από όπου πέρασε η φωτιά, αφήνοντας πίσω της σημαντικές υλικές ζημιές. Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα το μέτωπο του Υμηττού, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων.

Οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας και αφήνουν την κατάσταση στο έλεος, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις τα ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά ήδη βρίσκεται στο λακωνικό κόλπο, στις παρυφές της Νεάπολης, προς τον Κάβο Μαλιά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ένα αεροσκάφος Καναντέρ που επιχειρούσε στο μέτωπο της Λακωνίας στο Φαρακλό, έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αρχικά είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι το αεροσκάφος κατέπεσε. Και οι δύο χειριστές είναι καλά στην υγεία τους.

Η αρχή του κακού, όπως υποστηρίζεται, έγινε με την πτώση στύλου της ΔΕΗ από τους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν στην περιοχή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Εντωμεταξύ και τρίτο χωριό αρχίζει φλέγεται, αν και εκκενώθηκε έγκαιρα, ο Άγιος Νικόλαος, μετά τα χωριά Λαχί και Φαρακλό, καθώς αρχίζουν να καίγονται τα πρώτα σπίτια και σε αυτό. Η δραματική αυτή κατάσταση συνεχίζεται, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα εναέρια μέσα.

Μάχη με τις φλόγες από "ξηράς" δίνει η πυροσβεστική, καθώς βρίσκεται βόρεια, βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών και προσπαθούν να εμποδίσουν την πυρκαγιά να εισέλθει στο εσωτερικού του οικισμού.

Η μεγάλη ένταση των ανέμων, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσκολεύει σημαντικά το έργο της πυροσβεστικής, καθώς εξετάζουν εξονυχιστικά να μην εγκλωβιστεί κάποιος ή κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Το χωριό Παραδείσι, έχει εκκενωθεί και αυτό προληπτικά, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς και η ένταση των ανέμων είναι απρόβλεπτη μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα super puma της Πυροσβεστικής με αναρτημένο κάδο και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα βρίσκονται στην περιοχή. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 120 πυροσβέστες και 50 πυροσβεστικά οχήματα.

Ωστόσο, η πυροσβεστική κάνει έκκληση σε όσους έχουν βυτία και τρακτέρ, να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει.

Χαρακτηριστική η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, η οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης, αλλά και των νησιών του Αιγαίου στη ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας.

«Έσβησε» 58χρονος Έλληνας τουρίστας

«Ο 58χρονος δεν κινδύνευσε από τις φλόγες, όμως, εξαιτίας της αναστάτωσης που επικρατεί στην περιοχή από τα ξημερώματα, αισθάνθηκε ενοχλήσεις και πήγε στο κέντρο υγείας της Νεάπολης, όπου σωριάστηκε μπροστά στο κτήριο», ήταν οι πρώτες δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανατέα.

«Προσπάθησαν αν τον επαναφέρουν τρεις φορές αλλά τελικά δεν άντεξε η καρδιά του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Ο «άτυχος» Έλληνας τουρίστας, είχε φτάσει στο χωριό καταγωγής του το Λάχι για τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αναγκαστική η προσγείωση εναέριων μέσων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έριξαν και ένα καναντέρ, με τους πιλότους, σύμφωνα με πληροφορίες να είναι καλά στην υγεία τους.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Εγκλωβισμένοι βρίσκονται κάτοικοι στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας, όπου έχει φτάσει η φωτιά. Οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό αλλά ακόμη είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων. Την ίδια ώρα καταφθάνουν λάντζες του λιμενικού για να μεταφέρουν τους κατοίκους στην Ελαφόνησο.

Ταυτόχρονα στο Φαρακλό το σχολείο του χωριού και δύο σπίτια έγιναν «στάχτη», σύμφωνα με πληροφορίες. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των σπιτιών που έχει καεί και στην είσοδο του χωριού Λάχι.

«Η εικόνα είναι δραματική. Έχουμε απίστευτο πρόβλημα. Ίσως έχουν καεί δύο-τρία σπίτια. Γύρω γύρω, όμως, όλο το χωριό είναι καμένο. Ενημερωθήκαμε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα. Το χωριό έχει 300 κατοίκους και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Είχαν φύγει όλοι από τις 05:30 κι η φωτιά έφτασε σε εμάς στις 06:00», τόνισε ο Γιώργος Βαρβαρέσος, πρόεδρος του χωριού Λάχι.

Εκκενώθηκε και παιδική κατασκήνωση, με τα παιδιά να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στο άσυλο ανιάτων στη Σπάρτη, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί από την πρώτη στιγμή 150 πυροσβέστες με 85 οχήματα, δύο ελικόπτερα και καναντέρ ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες.

Εκκενώνεται και η Νεάπολη

Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας της πόλης, με τους γιατρούς και προσωπικό να παίρνουν ότι μπορούν από τα απαραίτητα πράγματα μαζί τους. Προσφέρονται πρώτες βοήθειες στο γηροκομείο της περιοχής.

Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρονται στο δημοτικό σχολείο, ενώ οι κάτοικοι που τα σπίτια τους είναι πολύ κοντά στη φωτιά έχουν ενημερωθεί επίσης να τα εκκενώσουν.

Κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στα σημεία και προσπαθούν να αποτρέψουν την φωτιά να μπει στην πόλη. Τα εναέρια μέσα κάνουν μεγάλο αγώνα κόντρα στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Καίγεται και ο Υμηττός

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τέσσερα σπίτια από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό. Οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και του Καρέα ζητούν άμεση βοήθεια λόγω της έντασης των ανέμων. Η καταστροφική αυτή πυρκαγιά μαίνεται σε δύο τουλάχιστον μέτωπα.

Ο Υμηττός παραδίνεται πρώτος στις φλόγες, με αρκετές εστίες να έχουν υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές, καθώς ο άνεμος, που πνέει στην περιοχή είναι πολύ ισχυρός. 30 πυροσβέστες και 10 οχήματα προσπαθούν να κατασβήσουν τη φωτιά, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου και ενός Καναντέρ.

Ακόμη, για προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η πυρκαγιά φαίνεται να έχει φτάσει ως την Αργυρούπολη. Την ίδια ώρα έκκληση έκανε ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ Γιάννης Κωνσταντάτος στην πυροσβεστική υπηρεσία, για άμεση αποστολή εναέριων μέσων, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, μόλις στα 500 μέτρα και τα σπίτια.

Προς την Ιταλία και Γαλλία απέστειλε πριν λίγο αίτημα η Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν με εναέρια πυροσβεστικά μέσα στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός

Ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για τις προσπάθειες της πυροσβεστικής να θέσει σε έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς σε Αττική και Λακωνία.

Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, και μετά θα μεταβεί στον Καρέα. «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σβήσει φωτιά, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, στόχος είναι να σταματήσει το κακό» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που μετέβη κοντά στο πύρινο μέτωπο του Καρέα.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην οδό Τσακάλωφ στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News