Ειδήσεις

Μέρκελ: "Οχι" στο κούρεμα, συντρίμμια από το δημοψήφισμα

Δεν είναι "επιτρεπτό" ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, επανέλαβε για άλλη μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που έκανε λόγο για... ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα, μιλώντας στην γερμανική Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και του μηχανισμού ESM.

«Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη παρά τις πολιτικές διαφορές. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται δύο πράγματα: Τήρηση των συμφωνηθέντων -pacta sunt servanta- είναι το πρώτο. Είμαστε κοινότητα Δικαίου. Το δεύτερο είναι α υπάρχει χώρος για να αναπνέει μία οικονομία» είπε η Άγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Β. Σόιμπλε και να... ψέξει την ελληνική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που κλόνισε την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και νομίσματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται με τοπικές εκλογές να αποφασίζεται ότι δεν ισχύουν οι κανόνες της Ε.Ε. Είμαστε κοινότητα ευθύνης, ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική συμφωνία είναι σκληρή, ειδικά για τον ελληνικό λαό. Δεν ήταν δυνατόν ένα προσωρινό grexit. Εναλλακτικό της ελληνικής διάσωσης θα ήταν το χάος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι επιτρεπτό ένα «κούρεμα» εντός της Ευρωζώνης.

Με σκληρά λόγια αναφέρθηκε, εν τω μεταξύ, η καγκελάριος στην επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως καταστράφηκε «το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων λαών της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και έκανε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ποσοστό 61% «όχι». Το αποτέλεσμα ήταν συντρίμμια, ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.

Σχόλια