Ειδήσεις

"Τα ντόπια κηπευτικά στο πιάτο μας"

«Τα αγαθά που δεν εξάγονται την περίοδο αυτή λόγω των κλειστών τραπεζών διοχετεύστε τα στην τοπική αγορά». Το μήνυμα αυτό στέλνει προς τους αγρότες το portal neakriti.gr, καταγράφοντας και τις θετικές εκτιμήσεις των εκπροσώπων τους σε αυτή τη λογική.

Συμφωνούν, μάλιστα, ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δημιουργηθεί δίκτυο δράσης προς την κατεύθυνση αυτή, που να έρθει σε επαφή τόσο με τους εμπόρους, όσο και με τους ξενοδόχους και τους υπόλοιπους χώρους μαζικής εστίασης, ώστε τα εξαιρετικά μας προϊόντα να διατεθούν με τον καλύτερο τρόπο για τη δική μας διατροφή!

Την πρόταση της αυτή η «Νέα Κρήτη» την "έριξε" χθες σε ανθρώπους που προέρχονται από τους χώρους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν πως θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά, αρκεί να βρεθούν οι φορείς εκείνοι που θα την οργανώσουν. Δεν είναι μόνο η δυσλειτουργία που έχει δημιουργηθεί λόγω των κλειστών τραπεζών στον εξαγωγικό τομέα.

Κυρίως έχουν σταματήσει οι εισαγωγές. Και αυτό δίνει μια καλή ευκαιρία στα ελληνικά προϊόντα να μπουν στο ράφι και να καταναλωθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες, ακόμα και σε είδη που μέχρι τώρα έμεναν στα αζήτητα λόγω των φτηνότερων εισαγόμενων προϊόντων, που έμπαιναν στην Ελλάδα και εκτόπιζαν τα δικά μας.

Μια καλή ιδέα

Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρώην πρόεδρος της ΚΣΟΣ και νυν στέλεχος της οργάνωσης καθώς και της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Νίκος Καραμπακάκης, «πραγματικά είναι μια καλή ιδέα. Αλλά χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία της ΟΑΣΝΗ, των συνεταιριστικών οργανώσεων και όλων των αγροτικών φορέων προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι χρειάζεται οι καταναλωτές να έχουν συνείδηση προς την κατανάλωση των αγαθών του τόπου μας. «Εδώ και χρόνια, η εσωτερική αγορά κατανάλωνε την τούρκικη σταφίδα κάνοντας ζημιά στη σταφίδα που παράγεται στον τόπο μας. Και αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει», επισημαίνει ο κ. Καραμπακάκης.

Μάλιστα, ενώ υπάρχει πρόβλημα με τις εισαγωγές, παρ' όλα αυτά το καρπούζι και το πεπόνι της Μεσαράς μένει στα αζήτητα και σαπίζει στα χωράφια την περίοδο αυτή, ή "χαρίζεται" με τιμές 5 και 6 λεπτά το κιλό! Και δεν είναι μόνο αυτά τα είδη. Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμπακάκη, αν κάποιος πάει στη λαϊκή του Σαββάτου στο Τυμπάκι, θα δει τους παραγωγούς να χαρίζουν με τις τσάντες στους καταναλωτές τα προϊόντα τους, επειδή δεν μπορούν να τα πουλήσουν.

Δεν έχουν χρήματα οι άνθρωποι λόγω της γενικότερης κατάστασης. Και σήμερα με τις κλειστές τράπεζες η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Όμως, τώρα που αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα ΑΤΜ και το τραπεζικό σύστημα, ο κόσμος θα μπορέσει ξανά να ψωνίζει, τουλάχιστον τα είδη εκείνα που είναι πρώτης ανάγκης για την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

«Απαράδεκτες καταστάσεις»

«Εδώ και χρόνια τα εισαγόμενα που έρχονται καταστρέφουν τους ντόπιους παραγωγούς», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμπακάκης. «Είτε πρόκειται για ντομάτες, αγγούρια, σκόρδα, κρεμμύδια, είτε για φρούτα και λαχανικά, κατάφεραν να περιορίσουν την παραγωγή. Και όταν σε τέτοιες εισαγωγές προσπαθήσουν ορισμένοι αγρότες να βγάλουν παραγωγή, στο τέλος τα πετάνε. Σήμερα τα καρπούζια και τα πεπόνια στη Μεσαρά είναι στα 5 και τα 6 λεπτά το κιλό. Δηλαδή, δε βγάζεις ούτε το μεροκάματο του εργάτη που θα τα μαζέψει»...

Ωστόσο, ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση της «Νέας Κρήτης». «Τώρα είναι μια ευκαιρία, που θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί όλο το κύκλωμα που είναι γύρω από τους αγρότες. ΟΑΣΝΗ, παραγωγοί, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί. Όλοι να βγουν μπροστά. Και να έχουμε αποτέλεσμα. Διαφορετικά, αν κάθεται ο καθένας και λέει τα δικά του, "δε βαριέσαι", "έτσι είναι αυτά τα γεγονότα" κ.λπ., δε βγαίνει τίποτα», επισημαίνει ο Νίκος Καραμπακάκης.

«Και καλό είναι να γίνει μια κουβέντα και με τους ξενοδόχους. Γιατί από κει γίνεται η ζημιά. Να μην φέρνουν εισαγόμενα. Αλλά να αγοράζουν τα δικά μας προϊόντα», καταλήγει ο συνεταιριστής.

«Είμαι θετικός»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης συμφωνεί: «Είμαι θετικός σε καθετί που βοηθάει να φεύγουν τα ντόπια προϊόντα. Είναι μια ευκαιρία τώρα να στηριχτούν τα ντόπια προϊόντα και ο καταναλωτής να κατευθυνθεί εκεί, ώστε να ανακυκλώνουμε το χρήμα το δικό μας και να μη φεύγει στο εξωτερικό».

Στο μεταξύ, μέσα από τη διαδικασία αυτή δίνονται και κίνητρα προς τους παραγωγούς, προκειμένου να παράγουν και να μην ξαναβρεθεί η Ελλάδα στην τραγική θέση της απειλής της πείνας.

«Αυτάρκεια δεν έχουμε. Μπορεί να έχουμε πολλά εξαγώγιμα προϊόντα, αλλά ο καθένας παράγει ένα προϊόν. Για να υπάρξει αυτάρκεια χρειαζόμαστε αγροτική πολιτική. Να δει τι λείπει από την αγορά, ώστε να το παράξει ο παραγωγός και να δούμε και τις περιοχές από τις οποίες λείπουν τα προϊόντα αυτά, ώστε να καλύψουμε την αυτάρκεια που λείπει», λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης.

Ο συνδικαλιστής καταλήγει λέγοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι. «Αυτοί θα πουν στον κάθε αγρότη, στην κάθε περιοχή, τι θα πρέπει να παράγει με βάση τις δυνατότητες παραγωγής και τις ανάγκες που υπάρχουν», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια