default-image

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης

Οικονομία
Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του σημάδεψαν τη χθεσινή μέρα για την κυβέρνηση. Καθώς το κύρος προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να τρώθηκε, περισσότερο στο εσωτερικό της παράταξης, παρά στο διεθνές πεδίο, ο ίδιος προσπαθεί να ισορροπήσει απέναντι στην αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί η χώρα σε σταθερή τροχιά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και στην εκκωφαντική ανταρσία της «Αριστερής πλατφόρμας», όπως αυτή καταγράφηκε τα ξημερώματα χθες στη Βουλή...

Από το πρωθυπουργικό γραφείο πέρασαν διαδοχικά αλλά συνυπήρξαν και σε κοινές συσκέψεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ, ως εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.

«Ντόμινο»

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πυροδοτούνται μετά τη διαφοροποίηση κατά την ψηφοφορία των κ. Παν. Λαφαζάνη, Δημ. Στρατούλη και Κ. Ήσυχου, αλλά και την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ντόμινο» της απομάκρυνσης των τεσσάρων υποχρεώνει σε αλλαγή χαρτοφυλακίων τους κ. Σκουρλέτη και Δρίτσα, ενώ συζητώνται για να μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα οι κ. Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Μπαλαούρας, Φίλης, Μηταφίδης, Τσουκαλάς, Ρομπόλης και Βαρεμένος.

Αρχικά αναμενόταν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γινόταν χθες το απόγευμα, ωστόσο νεότερες πληροφορίες ανέφεραν πως οι ανακοινώσεις επρόκειτο να μετατεθούν για σήμερα ή ακόμη και το Σάββατο.

Προς εκλογές

Μετά το οριστικό ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός μοιάζει να επιλέγει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος, δηλαδή να συνεργαστεί με Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών μοιάζει για τον ίδιο ως η πιο λογική λύση.

Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα. Γι' αυτό το λόγο ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναφέρεται η 13η Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο αυτό θα ευδοκιμήσει εφόσον βέβαια είναι εφικτή η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των πρώτων μηνών μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και, κατ' άλλους, εφόσον υπάρξει και ανοχή ή σύμφωνη γνώμη από τους εταίρους, καθώς θα υπάρχει απαίτηση για γρήγορη θεσμοθέτηση των εφαρμοστικών νόμων.

Στην περίπτωση που οι εκλογές κριθούν ως αδύνατη επιλογή για τους επόμενους μήνες, τότε θα ενεργοποιηθούν σενάρια κυβέρνησης ευρύτερων και διαφορετικών συνεργασιών από τη σημερινή, με το όνομα του πρωθυπουργού σε αυτήν την περίπτωση να είναι ένα ανοιχτό θέμα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε χθες ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο "βλέπει" υπό την κατάσταση που διαμορφώνεται ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. «Αν δεν είναι Σεπτέμβρης, θα είναι Οκτώβρης», λέει ο Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας πως κατά την ψηφοφορία στη Βουλή η κυβέρνηση βρέθηκε σε απόσταση τριών ψήφων από την πτώση.

Ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δε δρομολογεί μόνο αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται πλέον είναι η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να μη συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια όσους επέλεξαν να ψηφίσουν ανοιχτά «όχι», δηλαδή τους 32 βουλευτές που κατά βάση είναι ενταγμένοι στην «Αριστερή Πλατφόρμα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter: «Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"».

«Ούτε ο Πάπας»

Εκτός από το ρήγμα με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, ζήτημα προκύπτει και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πρωτοστάτησε στο «όχι» κατά της συμφωνίας. Το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πρόταση μομφής, αφού η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει μέσω συνεργατών της ότι και ο ίδιος ο Πάπας να της το ζητήσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Η 22α Ιουλίου η επόμενη αναμέτρηση στη Βουλή

Στο Μαξίμου, ωστόσο, επικεντρώνονται και στην επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, την επόμενη Τετάρτη στις 22 Ιουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τη φορολογία στους αγρότες και το περιβόητο ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαρροές από τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι ακόμα περισσότερες, με δεδομένο πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρχει η διάταξη για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και το δύσκολο μέτρο του ταμείου με τη δημόσια περιουσία των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και με δεδομένη μια εγγύτητα εκλογικής αναμέτρησης, το επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά «περισσότερες απώλειες», καθώς πολλοί βουλευτές θα επιδιώξουν να υπερασπιστούν την «εκλογική τους πελατεία».

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News