default-image

ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός και κυβερνητική συνοχή

ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός και κυβερνητική συνοχή

Η απώλεια 39 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την χθεσινοβραδυνή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, δε φαίνεται να οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις, τουλάχιστον όχι σε πρώτο χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις... κάθε τύπου και είδους, προσπαθώντας να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα του, που κύριο γνώμονα έχουν την ολοκλήρωση της αποστολής που ανέλαβε, υπογράφοντας τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, να ανοίξει δηλαδή το δρόμο για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Επίσης θα πρέπει (ανάλογα και με το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησής του) να αρχίσει να... εφαρμόζει τα μέτρα που ψηφίζονται από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ακόμη περισσότερους κλυδωνισμούς.

Σαφώς το πρώτο "βήμα" είναι ο απολύτως απαραίτητος ανασχηματισμός, προκειμένου να απομακρυνθούν (ή να αντικατασταθούν οι ήδη παραιτηθέντες, όπως η Νάντια Βαλαβάνη) οι υπουργοί που διαφωνούν με τα μέτρα. Δηλαδή οι Λαφαζάνης, Στρατούλης και Ήσυχος, σε πρώτη φάση.

Προφανώς στο βάθος του μυαλού του ο κ. Τσίπρας έχει και τη "λύση" της οικουμενικής κυβέρνησης ή της αλλαγής/προσθήκης κυβερνητικών εταίρων. Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι εφόσον παραστεί ανάγκη υπάρχουν τρία κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία ή να στηρίξουν κυβέρνηση ειδικού σκοπού - παρότι και τα τρία κόμματα έχουν δηλώσει ήδη ότι "δεν επιθυμούν να μετάσχουν σε κυβέρνηση" τέτοιου είδους.

Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι αυτή η λύση θα προκριθεί, αφού ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων από το Κοινοβούλιο, εφόσον βεβαίως όλα πάνε... βάσει προγράμματος.

Δήλωση Σακελλαρίδη

Σχολιάζοντας τα "όχι", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είπε σχετικά: «Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. 32 Βουλευτές (σ.σ. δεν μετράει τα "παρών") αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Λαφαζάνης: καταψηφίζω αλλά... στηρίζω

Από τη δική του μεριά, ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέβη σε μια αινιγματική δήλωση: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση και αυτοί που είπαμε "όχι", στηρίζουμε την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την Ελλάδα ψηλά, κοινωνικά δίκαιη. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούμε με τα μνημόνια, με μέτρα λιτότητας, είναι σαφές, στηρίζουμε απολύτως. Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και κορμό μιας κυβέρνησης που πρέπει να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει μια προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, αυτή θα ακολουθήσουμε».

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν του ζητηθεί παραίτηση, είπε ότι το θέμα της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ότι εκείνος καθορίζει το κυβερνητικό σχήμα και πως οποιαδήποτε στιγμή του ζητήσει την παραίτησή του, είναι στη διάθεσή του, «είναι σαφές αυτό». Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός με τη θέληση του ελληνικού λαού, «τον στηρίζουμε όλοι».

Στο ερώτημα τι θα έκανε εάν ήταν στη θέση του κ. Τσίπρα και είχε απέναντι "έναν Λαφαζάνη", ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε ότι θα συνέχιζε να κυβερνούσε και θα προσπαθούσε όσο το δυνατό να ασκήσει μια πολιτική συμβατή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Στο ερώτημα εάν θέλει εκλογές, τόνισε ότι «όχι δε θέλουμε εκλογές, έχουμε μια κυβέρνηση εκλεγμένη, δυνατή, που στηρίζεται από όλους μας».

Η ανθρωπογεωγραφία του "όχι"

Πάμε να δούμε όμως ποιοι είναι εκείνοι που διαφώνησαν:

Οι περισσότεροι βουλευτές που καταψήφισαν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Πρόκειται για τους:

Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας.

Στους "προεδρικούς" ανήκε η κ. Νάντια Βαλαβάνη, η οποία παλιότερα πάντως είχε δεσμούς με την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά όχι την τελευταία διετία.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν  εντάσσονται αλλά θεωρούνται "φίλα προσκείμενοι" και οι προερχόμενοι από την ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Βασίλειος Κυριακάκης. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρέα που προέρχονται από την ΔΕΑ.

Καμία σχέση με την Α.Π. δεν έχουν οι δύο βουλευτές Βοιωτίας οι κ.κ Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας, που θεωρείται ότι έχουν δεσμούς με το Μανόλη Γλέζο.

Αποστάσεις πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των "53". Πρόκειται για τους Κώστα Ζαχαριά, Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη και Χρήστο Καραγιαννίδη. Πρόκειται για την "εναλλακτική" κίνηση προεδρικών, που επίσης δεν έχουν σχέση με την Α.Π.

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο για τον πρωθυπουργό, είναι ότι αποστάσεις τήρησαν και βουλευτές που εθεωρούντο "ουδέτεροι" αλλά μέχρι τώρα σε όλες τις διαδικασίες έπαιρναν το μέρος της "προεδρικής" πλευράς, όπως οι Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Νικόλας Μιχαλάκης, Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Ανασχηματισμός ενόψει

Στον επερχόμενο ανασχηματισμό - που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα - οι πληροφορίες λένε τα εξής:

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας που πρωτοστάτησαν στο "όχι". Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος είναι οι πρώτοι στη λίστα του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη θέση του παναγιώτη Λαφαζάνη. Προς μετακίνηση ή και έξοδο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Αγνωστες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού για τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Υπενθυμίζεται πως πρέπει να καλυφθούν τα κενά από την παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη, αλλά και τη «φυγή» του Νίκου Χουντή στην Ευρωβουλή. Ερωτηματικό είναι η παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής, με πιθανούς διαδόχους της τους Δημήτρη Βίτσα και Αλέξη Μητρόπουλο, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Ωστόσο, οι αλλαγές των προσώπων στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν τα σενάρια που ακούγονται και θέλουν τον πρωθυπουργό να δρομολογεί εκλογές τον Σεπτέμβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News