Ειδήσεις

Ηράκλειο: Στο "τραπέζι" η δημιουργία νέων σχολείων

Με στόχο την ανάπλαση της πόλης του Ηρακλείου αλλά και συγκεκριμένα των νότιων περιοχών, παρουσιάστηκαν σε συνάντησή τους ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάσκης και στελέχη της Πολεοδομίας καθώς και ο πρόεδρος του 4ου δημοτικού διαμερίσματος κ. Κώστα Ζερβάκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησή τους τέθηκε το ζήτημα της οικοδόμησης νέων σχολικών μονάδων και της δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «το σχεδιασμό του δήμου Ηρακλείου για την προώθηση και εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ώστε να αλλάξουν όψη οι νότιες περιοχές του με στόχο την ανάπτυξη παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης και στελέχη της Πολεοδομίας στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Κώστα Ζερβάκη, τους εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους, παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων.

Η στενή συνεργασία των τοπικών διαμερισμάτων με τους θεματικούς αντιδημάρχους αποτελεί επιθυμία του ίδιου του δημάρχου κ. Λαμπρινού ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι η ενεργοποίηση των συμμετοχικών διαδικασιών αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική διοίκηση του δήμου.

Προχωρούν οι Πολεοδομικές μελέτες

Το 4ο (Νότιο) δημοτικό διαμέρισμα Ηρακλείου περιλαμβάνει τις περιοχές, (Μασταμπάς, Ατσαλένιο, Χρυσοβαλάντου, Κορακοβούνι, Ηλιούπολη (Μεσαμπελιές), Νέα Αλάτσατα (Αμπελόκηποι), Κηπούπολη, Αγ. Ιωάννης, Κνωσός, Φορτέτσα, Βασιλειές και Σκαλάνι) και ο κ. Αναστασάκης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τις πρωτοβουλίες της διεύθυνσης Πολεοδομίας για επίλυση των βασικών προβλημάτων που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα την προώθηση των πολεοδομικών μελετών της περιοχής (έγκριση μελέτης ρηγμάτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, γεωλογικές μελέτες, διαχείριση γραμμών υψηλής τάσης ΔΕΗ, έλλειψη συντονισμού συναρμοδίων φορέων).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. σημειώνεται ήδη σημαντική πρόοδος στο θέμα και σε σύντομο χρόνο θα είμαστε σε θέση να μπούμε στην ουσία της πολεοδομικής πρότασης για αρκετές περιοχές.

Δημιουργία νέων σχολείων και κοινόχρηστων χώρων

Επιπρόσθετα αναλύθηκαν οι πρωτοβουλίες της Αντιδημαρχίας για την ιεράρχηση των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής για τους οποίους απαιτείται η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης (σχολεία, αθλητικοί χώροι, κοινόχρηστοι, κ.α.) σε συνεργασία με τα δημοτικά διαμερίσματα και τις συναρμόδιες Αντιδημαρχίες ώστε οι περιορισμένοι πόροι του Δήμου να κατευθύνονται σε χώρους που θα έχουν άμεση αξιοποίηση από τους δημότες. Στο ίδιο πνεύμα, σχεδιάζονται και οι διανοίξεις δρόμων ώστε να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες και η ρυμοτομία στην ευρύτερη περιοχή.

Έκδοση οικοδομικών αδειών σε σχολικές μονάδες

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ζήτημα των σχολικών μονάδων οι οποίες δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της πολεοδομίας για νομιμοποίηση μέσω του νόμου 4178/13 για τα αυθαίρετα κτίσματα. Όπως ενημέρωσε ο κ. Αναστασάκης οι μηχανικοί και τα διοικητικά στελέχη του δήμου, επιδεικνύοντας ζήλο και αποτελεσματικότητα έχουν καταφέρει να νομιμοποιήσουν έως σήμερα 26 σχολεία (15 σχολικά συγκροτήματα) συνολικής επιφάνειας 35.000 τμ, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα χωρίς κανένα κόστος για τον δήμο. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη των νόμιμων σχολείων στο νέο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Συμφωνήθηκε η καθιέρωση τακτικών συναντήσεων ώστε να συμμετάσχει ενεργά το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα στον σχεδιασμό της διεύθυνσης Πολεοδομίας για τα επόμενα χρόνια

Σχόλια