Ειδήσεις

Το ντοκιμαντέρ για της θηριωδίες των Γερμανών

Θέση και στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, μετά το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, παίρνει το ιστορικό ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, από 13-18 Οκτωβρίου 2015, με περιεχόμενο την πυρπόληση των γυναικών και του ενός ηλικιωμένου στην Καλή Συκιά, στα νότια του Ρεθύμνου, από Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους στις 6 Οκτωβρίου 1943.

Το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο, που έχει λάβει ήδη διεθνείς διαστάσεις, φέρει τη σφραγίδα του σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, την αφήγηση των κειμένων έκανε ο γνωστός λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς, τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου και η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε, σε ένα μέρος της, από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης με περιφερειάρχη τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Η ταινία

Η ταινία, διάρκειας 30', υπενθυμίζεται, συμμετείχε τον περασμένο Μάρτιο στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε δυο μέρες, στις 14 και 16 του μηνός, στις αίθουσες «Τόνια Μαρκετάκη» στο λιμάνι και «Παύλος Ζάννας» στο «Ολύμπιον». Τις προβολές παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, που στο τέλος του μίλησαν με ευμενή σχόλια για την ιστορική και καλλιτεχνική αξία της παραγωγής, ενώ ενδιαφέρον για την προβολή του εκδηλώθηκε και από φορείς της ομογένειας και ερευνητές σε χώρες του εξωτερικού...

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, αναφέρεται στο συνοδευτικό σημείωμα της αίτησης προς το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, που έχει σχέση με τις θηριωδίες και τις βαρβαρότητες των Γερμανών ναζί σε βάρος κατοίκων στο Ρέθυμνο στη νότια Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής... Οι θηριωδίες και η πυρπόληση των γυναικών έγινε στο χωριό Καλή Συκιά, όπου οι Γερμανοί ναζί συγκέντρωσαν τις γυναίκες και εκεί επέμεναν να τους μαρτυρήσουν τα κρησφύγετα των ανδρών τους...

Καμιά τους δε μαρτύρησε το παραμικρό και οι ναζί έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους και τις πέταξαν ζωντανές στις φλόγες, όπου και βρήκαν φρικτό θάνατο. Εκείνη την αποτρόπαιη μέρα του Οκτωβρίου του '43 στο Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς βρήκαν τραγικό τέλος 12 γυναίκες από το χωριό και το κοντινό Ροδάκινο και ένας ηλικιωμένος κάτοικος.

Σχόλια