Ειδήσεις

Λειτουργούν σήμερα τα φαρμακεία αλλά χωρίς πίστωση

Ανοιχτά θα είναι σήμερα Πέμπτη τα φαρμακεία της χώρας που χθες μετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο οι εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των συλλόγων της χώρας, αποφασίστηκε το «πάγωμα» των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «οικονομική ανεπάρκεια» του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι οφείλει 600.000.000 ευρώ στα φαρμακεία. «Τα μέτρα που αφορούν και τα φαρμακεία είναι καταστροφικά για όλη την κοινωνία και τα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αδυναμία συνέχισης της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του κλάδου ενημερώνουν ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, «προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να ενημερώσει για το εύρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο».

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα φέρνουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ σε δεύτερη φάση "ανοίγουν" και τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια