Ειδήσεις

Άμεση ρευστότητα για την Ελλάδα

Την ώρα που ξεκινούσε από το Παρίσι η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας της Ευρώπης με την Ελλάδα για το τρίτο πακέτο και η Κομισιόν έριχνε στο τραπέζι την πιο ρεαλιστική άμεση λύση για τη ρευστότητα στη χώρα, δάνειο μέσω EFSM, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν νέα δυναμική εκστρατεία για το θέμα του ελληνικού χρέους, με τον Μπάρακ Ομπάμα να στέλνει σε Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Παρίσι τον υπουργό Οικονομικών.

Η σθεναρή αντίδραση του Βερολίνου σε κάθε προοπτική νέου «κουρέματος» αλλά και εκείνη της Βρετανίας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση-«γέφυρα» έχουν δημιουργήσει εκ νέου ένα περίπλοκο σκηνικό στην Ευρώπη με φόντο την Ελλάδα.

7 δις.

Η πρόταση της Κομισιόν, μια από τις έξι εναλλακτικές που συζητούνταν, αφορά σε δάνειο-«γέφυρα» ύψους 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το μήνα Ιούλιο, χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), σύμφωνα με ένα έγγραφο της Επιτροπής. Στην πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρεται πως το δάνειο-«γέφυρα» θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή ουσιαστικά ένα νέο άμεσο δάνειο, το οποίο θα πληρωθεί από το μεγάλο τριετές δάνειο.

Υπάρχει όμως ένας αστερίσκος. Ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να είχαν εγκριθεί τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή.

Η Βρετανία

Το θέμα δεν είναι απλό καθώς, αντίθετα από τον ESM, ο οποίος είναι ένα ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα ταμείο ολόκληρης της Ε.Ε., το οποίο υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις απ' αυτόν πρέπει να έχουν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της Ε.Ε., αντί των 19 που μετέχουν στην ευρωζώνη. Η Βρετανία έκανε από την πρώτη στιγμή γνωστές τις ενστάσεις της, όπως και η Τσεχία, η οποία ωστόσο χθες τις ανακάλεσε.

Οι αντιδράσεις της Βρετανίας θα μπορούσαν να παρακαμφθούν καθώς οι όποιες αποφάσεις στον EFSM λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. υποστηρίζουν μια εκταμίευση, η θέση τους μπορεί να επικρατήσει έναντι αυτών όπως η Αλβιόνα, που αντιτίθενται στην εκταμίευση.

Νέα μέτρα

Πέρα από το δάνειο-«γέφυρα», η Κομισιόν, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έκανε γνωστό ότι προωθεί νέα μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας προτείνοντας να βελτιωθεί η άμεση ρευστότητα στη χώρα, έτσι ώστε οι επενδύσεις να μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πρόωρη εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της Ε.Ε., που κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα IOUs

Η επιλογή του EFSM φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος έναντι των άλλων, μεταξύ των οποίων και η πρόταση περί παράλληλου νομίσματος που έριξε στο τραπέζι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα γνωστά πια IOUs, που προκάλεσαν σάλο. Η είδηση που αποκαλύφθηκε από το γερμανικό Τύπο επιβεβαιώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος έδωσε ωστόσο μια διαφορετική εκδοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Γιέγκερ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα IOUs για τη χρηματοδότηση-«γέφυρα» που χρειάζεται η Ελλάδα και δε συνιστούν «μίνι Grexit», αλλά ένα τεχνικό εργαλείο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.

Συνέχεια την Παρασκευή στη Γερμανία - Σαρωτικό «ναι» από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Την ίδια στιγμή, ο χρόνος τρέχει αναφορικά με την επικύρωση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Την αρχή έβαλε χθες η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με 412 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 49 αποχές. Το κείμενο υιοθετήθηκε επίσης από τη Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς σε σύνολο 343 ψηφισάντων, 260 ψήφισαν «ναι», 23 «όχι» και 60 απείχαν της ψηφοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, αρκούσε η υπογραφή του Γάλλου προέδρου για να επικυρωθεί από τη Γαλλία η συμφωνία, ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να την υποβάλει για επικύρωση στη γαλλική βουλή με βάση το άρθρο 50 του Συντάγματος, που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ισπανία, η οποία, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, πρόκειται να συζητήσει το θέμα στο Κοινοβούλιο τον Αύγουστο. Λίγο νωρίτερα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει τη συμφωνία προς συζήτηση στο κοινοβούλιο - μολονότι η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική στην Ισπανία - γιατί «τα κεφάλαια που πρέπει να εγγυηθούν οι Ισπανοί φορολογούμενοι είναι πολύ σημαντικά», όπως εξήγησε.

Στη Γερμανία, η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή πιθανότατα αύριο Παρασκευή, με τη γερμανική εφημερίδα Bild να εκτιμά ότι περί τους 50 θα είναι οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), οι οποίοι θα καταψηφίσουν το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για εξουσιοδότηση στις διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία για την Ελλάδα στη γερμανική βουλή, για την επιμήκυνση του δεύτερου προγράμματος στήριξης, αρνητικά είχαν ψηφίσει το Φεβρουάριο 29 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU/CSU και τρεις βουλευτές της Αριστεράς.

Τι λένε ΕΚΤ και Κομισιόν - Η μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναδεικνύεται σε κορυφαίο μετά τις δυο εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η μια πριν το ελληνικό δημοψήφισμα, που το προσδιόριζε ως μη βιώσιμο, και η δεύτερη κατά το Eurogroup της 11ης Ιουλίου, οπότε προτεινόταν μια σειρά από μέτρα για την απομείωση του, μεταξύ των οποίων περίοδο χάριτος 30 ετών στην Ελλάδα από την Ευρώπη.

Την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, λόγω της καταστροφής που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως και την προηγούμενη του Ταμείου, υιοθέτησε χθες και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο ίδιος την ώρα που αρνούνταν τη συνδρομή της Βρετανίας στο δάνειο-«γέφυρα» από τον EFSM, δήλωνε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της.

Αυτό αναγνωρίζουν πλέον και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε έκθεσή τους παραδέχονται ανοιχτά ότι υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό χρέος, τοποθετώντας το στο βασικό σενάριο στο 165% του ΑΕΠ το 2020. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι για την αντιμετώπιση του θέματος πρέπει πρώτα να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η έκθεση αναγνωρίζει πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου 2014, και πως απαιτείται πολύ σημαντικός επανασχεδιασμός (reprofiling), μέσω μεγάλης επέκτασης των ωριμάνσεως σε παλαιά και νέα δάνεια, μείωσης των επιτοκίων και χρηματοδότησης της Ελλάδας με επιτόκια που παραπέμπουν σε αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Κομισιόν και ΕΚΤ τοποθετούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 74 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2018 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στα 81,7 δισ. ευρώ. Η έκθεση που συντάχθηκε στις 10 Ιουλίου, μετά το αίτημα της Ελλάδας για δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προβλέπει βαθιά ύφεση το 2015, έναντι προβλέψεων για οριακή ανάπτυξη 0,5%.

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί από 2% έως 4% φέτος, και από 0,5% έως 1,75% το 2016, με την ανάπτυξη να επιστρέφει εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η πολιτική σταθερότητα και θα υπάρξει σταδιακή ελάφρυνση των διοικητικών μέτρων στον τραπεζικό τομέα (σ.σ. τραπεζική αργία).

«Όχι» σε κούρεμα

Το Βερολίνο πάντως ποιεί την νήσσαν. Απορρίπτει «κούρεμα» και η μόνη παραχώρηση που κάνει είναι να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Το παράδοξο είναι όμως ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αναγνώριζε την ίδια στιγμή ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να οδηγήσει σε «σημαντική» μείωση του χρέους.

Ως λύση, το Βερολίνο, το οποίο διαμηνύει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, συνεχίζει να προτάσσει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, μέσω των οποίων, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, πιστεύει ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Καμπανάκι για το χρέος έκρουσε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δηλώνοντας ότι η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, καθώς το δημόσιο χρέος χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν». Όσον αφορά στο χρέος, εξήγησε ότι η αποπληρωμή του είναι απίθανη, καθώς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι μη βιώσιμο. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει πιθανότητα μείωσής του.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει το θέμα είναι η νέα ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ, με τον Μπάρακ Ομπάμα να στέλνει εσπευσμένα στην Ευρώπη τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της Ελλάδας. Ο Τζακ Λιου βρέθηκε χθες στη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, πριν συναντήσει σήμερα το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και αργότερα στο Παρίσι το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια