Ειδήσεις

Τσίπρας: "Χωρίς πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα πέσει"

Μπορεί το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν καλύτερο του αναμενόμενου, με δεδομένες τις τεράστιες διαφωνίες που υπάρχουν από μεγάλη μερίδα των βουλευτών, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δε... μάσησε τα λόγια του.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την κρισιμότητα της στιγμής και της αποψινής ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πέσει. «Ή όλοι μαζί απόψε ή αύριο πέφτει η κυβέρνηση της Αριστεράς", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας το ανέφερε αυτό έχοντας να αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από πολλούς βουλευτές για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Ψάχνετε αποδιοπομπαίους τράγους για να μείνετε καθαροί» είπε ακόμη, παίρνοντας το λόγο μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ούτε το σχέδιο Σόιμπλε, ούτε η άτακτη χρεοκοπία ήταν στους σχεδιασμούς αυτής της κυβέρνησης και δεν πρόκειται τίτοτα από τα δύο να συμβεί. Ξεκαθάρισε όμως πως ο ίδιος είναι πρωθυπουργός γιατί έχει ΚΟ. Αν όμως δεν έχει τη στήριξη των βουλευτών του, τότε δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

«Εγώ είμαι πρωθυπουργός επειδή έχω κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία στηρίζομαι και βασίζομαι αν δεν έχω τη στήριξη από την ΚΟ τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός και την επόμενη ημέρα

Η μόνη εναλλακτική που ακούστηκε στην ΚΟ ήταν η αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ, την οποία επανέλαβε ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Το σχέδιο Σόιμπλε έχει όμως και ένα άλλο σκέλος που είναι εκτός πλάνων της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο δεν θα συμβεί

Αν πιστεύει κανείς ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποια μπλόφα των εταίρων να το πει».

Τσίπρας: όχι αξιόπιστη εναλλακτική  

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του περιέγραψε την κατάσταση και την μάχη που έδωσε στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης λέγοντας « τιμήσαμε την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την βούληση και την προσπάθεια για αμοιβαία επωφελή λύση».

Σχετικά με τα διλήμματα που διαμορφώθηκαν «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους που πρότειναν την αποπομπή της Ελλάδας   από το ευρώ» σημείωσε ότι δεν υπήρχαν «ούτε οι δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων από τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα».

Χρέος της κυβέρνησης είπε ήταν η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής καταστροφής και για το λόγο αυτό έδωσε την μάχη απέναντι σε μια βούληση των ευρωπαίων που είχε εκφραστεί όλο το προηγούμενο εξάμηνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη.

Κάλεσε τους βουλευτές κατανοώντας τις διαφωνίες να διατηρήσουν την ενότητα της Κ.Ο και του κόμματος μπροστά σ αυτές τις στιγμές.

« Εγώ εξάντλησα όλες τις δυνατότητες και εξέτασα όλες τις διαπραγματευτικές λύσεις. Πείτε μου ποια είναι η αξιόπιστη εναλλακτική  που δεν σκέφτηκα και δεν είπα».

Λαφαζάνης: Υπάρχουν εναλλακτικές

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να δέχεται μνημόνια.

 « Τα διλήμματα μνημόνια ή καταστροφή τα έθεταν και οι προηγούμενοι και είναι διάτρητα και τρομοκρατικά» είπε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε : Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο εφόρμησης» στην ΤτΕ είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκτός αίθουσας της ΚΟ:

«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης ζήτησα απλά αν υπάρχουν τα 22 δισ να τα δώσει στο λαό η κυβέρνηση».      

Επεισόδιο Δραγασάκη-Λαφαζάνη  

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στο λεγόμενο Plan B, του Παναγιώτη Λαφαζάνη για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο με τα 22 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει αναφερθεί ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας πως τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταστούν πλαστά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, του απάντησε από τη θέση του φωνάζοντας, πως υπάρχουν ευθύνες για το ότι φτάσαμε εδώ και δεν ήμασταν οχυρωμένοι. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας τον κατηγόρησε, επίσης, ότι γι' αυτό φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο.

Ο κ. Δραγασάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «δεν είναι βέβαιη η συμφωνία διότι υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό που τη βλέπουν ως ήττα και προτιμούν το GREXIT» και αναφερόμενος σε προτάσεις επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, προειδοποίησε ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακόμη σκληρότερα μνημόνια και σε μεγαλύτερες εξαρτήσεις».

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει βαρύ και οι διαρροές σήμερα το βράδυ, είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις 30.

Σχόλια