default-image

Βερολίνο: Θα μπορούσε να είναι μια επιλογή η επιμήκυνση του χρέους

Οικονομία
Βερολίνο: Θα μπορούσε να είναι μια επιλογή η επιμήκυνση του χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η καγκελάριος στηρίζει με πεποίθηση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από 17 ώρες διαπραγμάτευσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε όσους ετοιμάζονται να πουν το δικό τους "Όχι" στην έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα για το νέο πακέτο διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - επισήμανε - διαπραγματεύτηκε σε στενή συνεννόηση με την καγκελάριο και η συμφωνία είναι και έκφραση αυτής της στενής συνεννόησης και συνεργασίας. «Το ότι πολιτικοί, στη δύσκολη κατάσταση στην οποία ήταν και είναι η Ευρώπη λόγω της ελληνικής κρίσης, σταθμίζουν και άλλες πιθανότητες αποτελεί υπεύθυνη πολιτική δράση», τόνισε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι τώρα μετράει το αποτέλεσμα.

«Αυτό ήταν πάντα η προτεραιότητά μας και σημαίνει ότι, εάν η ελληνική Βουλή σήμερα πάρει τις θετικές αποφάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί και όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά στη συμφωνία, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή την εξουσιοδότηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα περαιτέρω πρόγραμμα βοήθειας», σημείωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει στον τότε ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη για Grexit και η 'Αγγελα Μέρκελ είχε πει κατόπιν στον ίδιο ότι δεν ήταν αυτό το σχέδιο της, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αξιολογήσει την συνέντευξη του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Για μας είναι σημαντική η δήλωση, ότι θέλει να υλοποιήσει την συμφωνία και το πώς θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων». Τόνισε δε, ότι επρόκειτο για εμπιστευτική συνομιλία των δύο ηγετών, στο περιεχόμενο της οποίας δεν αναφέρεται, αλλά επιβεβαίωσε ότι «υπήρξε συνομιλία στην Ρίγα, σημαντικά πριν από την εκπνοή των διαπραγματεύσεων για το β΄πρόγραμμα βοήθειας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ σημείωσε ότι ο Σόιμπλε επιμένει στη χρήση IOUs για την  χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα.

Δεν συνιστούν "μίνι-Grexit", αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο εχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα  ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια, σημείωσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής. Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότηττα για αυτές τις πληρωμές.

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Οσον αφορά στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το tovima.gr, αποτελεί μια επιλογή όσο αυτή δε μειώνει σημαντικά την αξία του, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα ισοδυναμούσε με ένα κούρεμα από την πίσω πόρτα.

«Τεχνικά, αυτή η πιθανότητα υπάρχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ σε ερώτηση για την επιλογή της επιμήκυνσης της λήξης του ελληνικού χρέους σε 30 χρόνια.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο που μπορεί να το εξετάσει κάποιος, αλλά δεν θα αποτελέσει λύση αν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ονομαστικής αξίας (του χρέους), καθώς έτσι δεν θα είχαμε τίποτε άλλο από ένα κούρεμα του χρέους από την πίσω πόρτα«, είπε.

Η Γερμανία έχει επανειλημμένως αποκλείσει διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Ο Γέγκερ πρόσθεσε ότι η Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά το Βερολίνο συνεχίζει να πιστεύει ότι η βιωσιμότητά του μπορεί να επιτευχθεί μέσω δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων και της οικονομικής ανάπτυξη στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News