default-image

Κ. Μητσοτάκης: "Ο κίνδυνος Grexit δεν έχει φύγει ακόμα"

Οικονομία
Κ. Μητσοτάκης: "Ο κίνδυνος Grexit δεν έχει φύγει ακόμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει φύγει ακόμα» δήλωσε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ.Μητσοτάκης, πλην των άλλων αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια, που πρόκειται να ψηφιστούν και τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100.3», στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του δημοσιογράφου, Παύλου Τσίμα.

«Ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής όταν μίλησε για αυταπάτη ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να αλλάξει τους κανόνες της Ε.Ε. Ωστόσο, είχαμε επισημάνει εδώ και πέντε μήνες ότι όταν ο φαντασιακός κόσμος συγκρούεται με την πραγματικότητα επικρατεί η πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν αναγκαίο η μεσαία τάξη να πληρώσει το κόστος της «πολιτικής ενηλικίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, το τίμημα αυτό ήταν πάρα πολύ βαρύ. Το λεγόμενο εθνολαϊκό αντιμνημόνιο είχε πολύ βαθιές ρίζες στην Ελληνική κοινωνία κάτι για το οποίο πολλοί έχουν την ευθύνη και κάποια στιγμή πρέπει να μείνει πολιτικά ορφανό», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

«Στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα. Πως θα το υλοποιήσει τότε την επόμενη μέρα; Και το μήνυμα αυτό δεν είχε αποδέκτες μόνο την Ελληνική κοινωνία αλλά και το εξωτερικό. Το πιο επικίνδυνο σήμερα είναι να ψηφίσουμε αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στη συνέχεια να εγκαταλείψουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα επώδυνο πρόγραμμα κυρίως ως προς τη φορολογική του διάσταση και δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν διερεύνησε δημοσιονομικά ισοδύναμα. Συμπεριλαμβάνει ακόμα ένα πακέτο από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρωτίστως απελευθέρωσης της αγοράς και εξορθολογισμού του Δημοσίου που είναι απολύτως απαραίτητες για να δουλέψει συνολικά. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα διεκδικεί ένα δάνειο 85 δις ευρώ το οποίο ακόμα δεν έχει πάρει με αποτέλεσμα η χώρα να εξακολουθεί να είναι στον αέρα. Επισημαίνω ότι δεν έχει ρυθμίσει ούτε καν τη μεταβατική γραμμή στήριξης», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

«Προσυπογράφω την ανάγκη να κάνουμε μια καινούργια αρχή με αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δείξει ότι πιστεύει σε αυτήν την αλλαγή και να δρομολογήσει συνθήκες ουσιαστικής υλοποίησης. Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει με δυο πλειοψηφίες, η μια που θα ψηφίζει τους μνημονιακούς νόμους και η άλλη που θα ψηφίζει τερατουργήματα όπως το νομοσχέδιο Μπαλτά για την Παιδεία.

Η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προσέλθει συντεταγμένα στην ψηφοφορία. Θα αναλάβουμε ένα κόστος που δεν μας αναλογεί, αλλά για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούνται οι συνθήκες να ξεπεράσουμε αυτόν το διχασμό μνημόνιο - αντιμνημόνιο» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαιρετίζω την υπευθυνότητα που θα επιδείξουν οι βουλευτές της ΝΔ της περιφέρειας που θα κληθούν να ψηφίσουν μέτρα όταν συνάδελφοί τους στο ΣΥΡΙΖΑ θα διαφοροποιούνται και θα είναι αρεστοί στους ψηφοφόρους τους. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια εσωτερική δραστηριοποίηση του κόμματος κάτι που χαιρετίζω δημόσια. Θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία θα είναι δεσμευτική», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Εάν δεν υπάρχει μηχανισμός συστηματικής υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών θα μείνουμε στον αέρα. Όταν μιλάμε για αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο επιχείρησα να κάνω και με πολύ μεγάλο κόστος και συγκρούστηκα ακόμα και με ρουσφέτια του ιδίου μου του κόμματος, τότε κάποιοι με χλεύασαν και με υπονόμευσαν. Τώρα δεν έχουμε καμία πιθανότητα να μην το κάνουμε», είπε ο κ.Μητσοτάκης και συνεχίζοντας, «αν η Κυβέρνηση πέσει κάτω από τους 120 Βουλευτές, βάσει Συντάγματος, τότε εγείρονται ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Ευρώπη την προηγούμενη Κυριακή έτρεξε μια προσομοίωση Grexit και είδε ότι μπορεί να το κάνει διότι και οι αγορές δεν αντέδρασαν καταστροφικά. Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει φύγει ακόμα, τα σχέδια είναι ακόμα στα συρτάρια».

Τελειώνοντας τις δηλώσεις του ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως, «δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, όπως εκλογές, μέχρι που να υπογραφεί το καινούργιο πρόγραμμα. Αυτή είναι απαραίτητη συνθήκη για να ηρεμήσει η χώρα και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Πρέπει να εξασφαλιστεί μια κανονικότητα στην αγορά. Οργίζομαι όταν βλέπω υγιείς επιχειρήσεις που άντεξαν στα χρόνια τις κρίσης με τρομερές δυσκολίες και όμως επένδυσαν στη χώρα τους, αυτήν τη στιγμή να κινδυνεύουν με χρεοκοπία επειδή φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News