default-image

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Ν/Σ με τα προαπαιτούμενα

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Ν/Σ με τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Τι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης

  • Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση.
  • Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μι ανέα συνθήκη των Βερσαλλιών.
  • Υπάρχουν διαφορές του ν/σ από την απόφαση του Eurosummit. Θα αρκέσουν αυτές οι υποχωρήσεις ώστε στο Eurogroup να γίνουν δεκτά αυτά που ψηφίζονται; Αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη; Μπορούμε να φανταστούμε πιθανότητα βιωσιμότητας; Αυτό το 6 δισ. πλεόνασμα μου δείχνει απώλεια ΑΕΠ 22% τα επόμενα τρία χρόνια.
  • Το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης. Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους. Υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, ήδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει την ώρα που ο ESM την απαιτεί.
  • Μαζί με την καγκελαρία φτιάξαμε το πρόγραμμα - γέφυρα για να βγάλουμε εκτός τον δόκτωρα Σόιμπλε την 20η Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ τον επανέφερε.
  • Θεωρώ ότι το πλεόνασμα 6 δις που προβλέπεται και η ελλειψη ποσοστικής χαλάρωσης αποδεικνύει απώλεια ΑΕΠ 6 δις στα επόμενα χρόνια
  • Το ποσό των 90 δις από τον ESM δείχνει ότι δεν υπάρχει αναδιάρθρωση χρέους
  • Βρισκόμαστε ενώπιον απειλής να μην υπάρξει συμφωνία γιατί το ΔΝΤ απειλεί να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα
  • Είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών -Εμείς προτείναμε μέτρα για να απομονώσουμε τον δόκτωρα Σόιμπλε
  • Εργάστηκε σκληρά για να επιστρέψει στην Ελλάδα η καταστροφική μανία των μνημονίων
  • Χρονική στιγμή που αποδομήθηκε το όραμα του Αντενάουερ, του Καραμανλή, του Παπανδρέου

Ο άνθρωπος που μας έφερε εδώ μας δίνει και μαθήματα!» φώναξαν βουλευτές από την αντιπολίτευση, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρώην υπουργός

Νωρίτερα

Με... βόμβες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την συμφωνία με τους δανειστές.

«Να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η υπερψήφιση. Κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες προϋποθέσεις, σε τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» είπε η πρόεδρος της Βουλής, ενώ φωνές ακούγονταν από την αίθουσα της ολομέλειας.

Στις 10 το πρωί εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαλε φωτιά με εμπρηστική ομιλία.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της από το βουλευτικό έδρανο (δεν προεδρεύει στη σημερινή διαδικασία) κατήγγειλε την αντιπολίτευση μιλώντας για «εκείνους που εχουν συμπράξει στον εκβιασμό, που θέλουν υλοποίηση εκβιασμού με επιχειρήματα δικαίωσης» και πρόσθεσε:

«Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την Μέρκελ να ανακοινώνει πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης . Είναι σαφές ότι αυτό που επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται σε Τσίπρα, κυβέρνηση και βουλή είναι τελικά να υλοποιηθεί μια πολιτική υποτέλειας».

«Η  βουλή αυτή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση.

Υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτόν τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία θα ανακρούσουμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι καλείται το κοινοβούλιο με κλειστές τις τράπεζες να συμπράξει με τη συνομολόγηση αυτού του κειμένου που βάζει ως προθεσμία τη σημερινή ήδη υπάρχουν νέα στοιχεία που η βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν νηφαλιότητα να δουν.

Εκδόθηκε νέα έκθεση του ΔΝΤ , προτείνεται 30εντής αναστολή πληρωμών, προτείνεται κούρεμα χρέους, υπάρχουν στοιχεία που η ελληνική βουλή έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει, και κάποιοι εντός και εκτός επιδιώκουν να μην αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία.

Ως πρόεδρος της βουλής και με πλήρη γνώση ειμαι υποχρεωμένη να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση και τη βουλή να ολοκληρωθεί.

Οφείλουμε συγκροτημένα από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν αυτά που είναι υποχρεώσεις τους , πρέπει να σεβαστούν τη δημοκρατία, κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες συνθήκες» είπε η πρόεδρος της βουλής η οποία ουσιαστικά κάλεσε το κοινοβούλιο να σαμποτάρει και να καταψηφίσει την υπό συζήτηση συμφωνία!

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης μέχρι τις 13:00. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να βγάλει την ημερήσια διάταξη, με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια για τις 14:00 ή τις 15:00.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής, η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί εως 10 ώρες, όμως, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, δηλαδή η ψηφοφορία να έχει γίνει πριν από τα μεσάνυχτα, στις 22:00-23:00.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News