default-image

"Θύελλα" για τα σκουπίδια

Κρήτη
"Θύελλα" για τα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια επιλογή για μετατροπή της υφιστάμενης μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα μηχανικής διαλογής και αερόβιας κομποστοποίησης, που δεν έχει όμως την έγκριση της Περιφέρειας Κρήτης, ούτε έχει τεθεί προς έγκριση στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αποφάσισε προχθές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου η δημοτική παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης του Γιάννη Κουράκη, η οποία και αποχώρησε. Την αντίθεσή της με την ενέργεια της παράταξης Λαμπρινού εξέφρασε προς τη «Νέα Κρήτη» και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, «βάσει της καινούργιας οδηγίας από την Ελληνική κυβέρνηση για τον εθνικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, καλούμαστε τώρα ως Δήμοι, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, να δώσουμε λύσεις σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο διαχειρίστηκε στο παρελθόν και ο ΕΣΔΑΚ, αλλά τώρα και οι Δήμοι βάζουν τη δική τους πινελιά».

Αναφερόμενος στην τελική απόφαση, ο κ. Μαμουλάκης τόνισε ότι η αερόβια κομποστοποίηση έχει δύο κέρδη για το Δήμο Ηρακλείου. «Το ένα είναι ότι παράγει καύσιμο που θα τροφοδοτήσει το σύνολο του στόλου του Δήμου Ηρακλείου, για να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το καύσιμο που σήμερα πληρώνουμε. Και το δεύτερο, η φοβερή μείωση του όγκου απορριμμάτων έως και 80%».

Από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αποχώρησε η παράταξη του Γιάννη Κουράκη, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη σχετική πρόταση.

Αναλυτικότερα, η απόφαση του Δήμου στηρίχτηκε στα εξής δύο στάδια: Στη μετατροπή της υφιστάμεσης μονάδας βιοξήρανσης Ηρακλείου σε μονάδα μηχανικής διαλογής και αερόβιας κομποστοποίησης του διαχωριζόμενου οργανικού κλάσματος, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ανακυκλώσιμων και την παραγωγή κομπόστ τύπου Α, και αναερόβιας επεξεργασίας του διαχωριζόμενου οργανισμού κλάσματος, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ανακυκλώσιμων και την παραγωγή ενέργειας από την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου.

«Χωρίς δικαίωμα»

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη τονίζει κατηγορηματικά ότι ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και κανένας Δήμος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις. Αυτή είναι μια δουλειά που ανήκει στους κατά τόπους φορείς διαχείρισης και στις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Με τη διαφορά όμως ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από αυτόν το σχεδιασμό.

«Αυτό που εμείς λέμε από την πρώτη μέρα είναι ότι έχουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που περάσαμε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2013, που για πρώτη φορά ψηφίστηκε με ομόφωνη απόφαση. Δηλαδή όλες οι παρατάξεις τότε συνομολόγησαν ότι είναι ένας πολύ καλός σχεδιασμός».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News