default-image

Δύσκολες μέρες αλλά υπάρχει προοπτική

Κρήτη
Δύσκολες μέρες αλλά υπάρχει προοπτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σκληρά και απάνθρωπα» χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν μετά τη νέα συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τους εταίρους οι απλοί πολίτες και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι.

Πρόκειται, όπως λένε, για ένα νέο καθεστώς σε ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, μονοπώλια και συλλογικές συμβάσεις που ακολουθείται από μέτρα ακόμα πιο σκληρά και επώδυνα τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους εργαζόμενους. Για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που, αν ψηφιστεί και από τη Βουλή και "κλειδώσει" κατόπιν στις Βρυξέλλες, θα φέρει πολλές αλλαγές σε νομοσχέδια και φυσικά στην καθημερινότητά μας, κάνοντάς την ακόμα πιο δύσκολη.

Πολίτες και επαγγελματίες υποστηρίζουν πως ενόψει βρίσκεται μια νέα φοροκαταιγίδα, που θα οδηγήσει σε μαύρες μέρες περαιτέρω ύφεσης. Σε νέα λουκέτα επιχειρήσεων στο χώρο του επισιτισμού και της εστίασης, καθώς με το ΦΠΑ να ανεβαίνει στο 23% θα βλέπουν τους πελάτες με τα κιάλια. Και συνεπώς σε ένα νέο κύμα απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

«Χρειάζεται δύναμη και προσπάθεια»

Παρ' όλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν πολίτες και επαγγελματίες, όλος αυτός ο «Γολγοθάς» που και πάλι καλούμαστε να περάσουμε ήταν αναπόφευκτος για να σώσουμε το καράβι από το πλήρες ναυάγιο, επισημαίνοντας πως τώρα χρειάζεται δύναμη και μεγάλη προσπάθεια από όλους για να ξεπεραστεί το χάος στο οποίο βρισκόμαστε.

Οι ίδιοι ωστόσο δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες, που, όπως λένε, θα προκαλέσουν επί της εφαρμογής τους οι νέοι νόμοι στις διάφορες κοινωνικές ομάδες που θα θιγούν. Για να καταλήξουν επίσης στο ότι, ενώ προβλέπονται μέτρα για νέες επενδύσεις, το άνοιγμα νέων μαγαζιών θα φαντάζει αδύνατο, αφού υπό αυτές τις βαριές φορολογίες δε θα δίνεται κανένα κίνητρο σε αυτόν που θα θέλει να επενδύσει.

«Αγκάθι» ο ΦΠΑ

«Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που λένε και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα μας κλείσουν όλους. Θα χάσουμε την πελατεία μας και δε θα μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Η αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% θα μειώσει τη ζήτηση. Είναι πολύ σκληρά μέτρα, που δυστυχώς δε θα μας βγάλουν από την κρίση», είπε ο κ. Γιώργος Σερεμπιτζάκης, που έχει μαζί με τη σύζυγό του ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Προσπαθούν να εξορθολογήσουν το ΦΠΑ, λένε, και τον επιβάλλουν στο χώρο του τουρισμού, που αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που σώζει την οικονομία. Νομίζω πως πάνε να μας διαλύσουν. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς αυτή τη στιγμή. Το μόνο που πρέπει να δούμε είναι το πώς δε θα το επιβαρυνθεί άμεσα ο καταναλωτής, γιατί έτσι θα χάσουμε όλη την πελατεία μας και θα οδηγηθούμε σε λουκέτο», είπε η επαγγελματίας Μαρία Παπαδάκη.

«Αυτό το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ θα μας ισοπεδώσει. Όμως εδώ που φτάσαμε, παρά να τα χάσουμε όλα, το μόνο που μας μένει είναι να περισώσουμε ό,τι έμεινε και να προσπαθήσουμε. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν πολλά καταστήματα στο χώρο της εστίασης και, έτσι όπως πάει, θα κλείσουν και άλλα. Θέλω όμως να ελπίζω ότι θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Ότι θα αυξηθεί ο τουρισμός όσο περνάει ο καιρός και ότι θα καταφέρουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας», μας είπε ο κ. Γιάννης Παρασύρης.

Και όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες, την ώρα που ήδη ο τουρισμός και κατά συνέπεια και ο τζίρος τους σημειώνουν πτώση της τάξεως του 50%. Με τα νέα μέτρα που έρχονται να αποτελούν ταφόπλακα για εκείνους, που ωστόσο δε θέλουν να χάσουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους.

Άσχημες στιγμές: «Σας συμπονάμε», λένε οι τουρίστες

Οι τουρίστες τώρα που έτυχε να βρίσκονται στη χώρα μας αυτές τις δύσκολες μέρες, όπως ξεκαθαρίζουν, στέκονται στο πλευρό μας. Μας συμπαραστέκονται στον πόνο και στην αγωνία μας. Ωστόσο, μας συμβουλεύουν να κάνουμε υπομονή. Να δείξουμε δύναμη και επιμονή, σημειώνοντας μάλιστα πως και άλλοι λαοί βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε κρίση και σε χρεωκοπία κατά το παρελθόν, αλλά κατάφεραν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους και να ορθοποδήσουν ξανά σαν χώρες, μέσα από κόπους και θυσίες.

«Αν και βρισκόμαστε σε διακοπές, σας συμπάσχουμε. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και άλλες χώρες βρίσκονται σε κρίση αυτή τη στιγμή και κάνουν υπομονή», είπε η Sirje Partel από τη μακρινή Γαλλία.

«Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάτε. Γλιτώσατε στο παρά πέντε ένα Grexit, μια χρεωκοπία. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται προσπάθεια και από μέρους σας, αν θέλετε να παραμείνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Janek Bojamlen από την Πολωνία.

«Μας είχαν ενημερώσει για την κατάστασή σας πριν έρθουμε, όμως επιλέξαμε να κάνουμε τις διακοπές μας εδώ. Μας αρέσει η Ελλάδα. Εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτό που περνάτε, όμως πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα στη χώρα σας για να αλλάξει εικόνα», είπε η Taimi Lille από την Αγγλία.

Τι δηλώνουν επιχειρηματίες και τουρίστες

«Η αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% θα μείωση τη ζήτηση. Είναι πολύ σκληρά μέτρα, που δυστυχώς δε θα μας βγάλουν από την κρίση».

Γιώργος Σερεμπιτζάκης

«Το μόνο που πρέπει να δούμε είναι το πώς δε θα το επιβαρυνθεί άμεσα ο καταναλωτής, γιατί έτσι θα χάσουμε όλη την πελατεία μας και θα οδηγηθούμε σε λουκέτο».

Μαρία Παπαδάκη

«Εδώ που φτάσαμε, παρά να τα χάσουμε όλα, πρέπει να προσπαθήσουμε. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν πολλά καταστήματα στο χώρο της εστίασης και, έτσι όπως πάει, θα κλείσουν και άλλα».

Γιάννης Παρασύρης

«Αν και βρισκόμαστε σε διακοπές, σας συμπάσχουμε. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και άλλες χώρες βρίσκονται σε κρίση αυτή τη στιγμή και κάνουν υπομονή».

Sirje Partel

«Γλιτώσατε στο παρά πέντε ένα Grexit, μια χρεωκοπία. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται προσπάθεια και από μέρους σας, αν θέλετε να παραμείνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Janek Bojamlen

«Επιλέξαμε να κάνουμε τις διακοπές μας εδώ. Μας αρέσει η Ελλάδα. Εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτό που περνάτε, όμως πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα στη χώρα σας για να αλλάξει εικόνα».

Taimi Lille

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News