default-image

"Να μάθουμε επιτέλους να ακούμε και να σεβόμαστε"

Απόψεις
"Να μάθουμε επιτέλους να ακούμε και να σεβόμαστε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση της δύσκολης καθημερινότητας του Έλληνα, αντιλαμβανόμαστε ότι σαν λαός δε χάνουμε το φιλότιμό μας ακόμα και στα δύσκολα. Όπως μαθαίνω, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έκρηξη βοήθειας από απλούς ανθρώπους προς γείτονες και συγγενείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν αυτός ο λαός ήξερε να δίνει και να στηρίζει τα αγαπημένα του πρόσωπα, και αυτό είναι μια από τις βασικές διαφορές μας από άλλους λαούς της Ευρώπης.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια, αυτό όμως που γνωρίζω με σιγουριά είναι ότι όλοι εμείς δε θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε από κοινού για το καλό της κοινωνίας. Μπορεί αυτά που γράφω να διαβάζονται ως ρομαντικά λόγια, όμως, αν κανείς κοιτάξει με προσοχή σε διάφορες πτυχές της ελληνικής καθημερινότητας, θα διαπιστώσει ότι ακόμα η ανθρωπιά σε αυτόν τον τόπο δεν έχει χαθεί και μάλλον δε θα χαθεί ποτέ, γιατί είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη ζωή μας από το μακρινό παρελθόν.

Πριν από μερικές μέρες ακούγαμε συνεχεία τη φράση «εθνικός διχασμός», και όμως κανένας από τους πολίτες δεν πίστεψε ότι αυτό θα γινόταν κομμάτι της ζωής μας, και οι ίδιες οι εξελίξεις το απέδειξαν περίτρανα, μιας και αυτή τη λογική τη βάλαμε πολύ γρήγορα (ευτυχώς) στο περιθώριο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχει μια γραμμή συνεννόησης, με φόντο τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Ο μεγάλος Καζαντζάκης έλεγε ότι οι μάχες κερδίζονται με ρεαλισμό και βήματα ουσίας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα ουσίας, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας. Ήρθε η ώρα να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική. Ένα από τα αρνητικά μας ως λαός είναι ότι δεν είχαμε μάθει ποτέ στην κριτική, ή καλύτερα δε θέλαμε να δεχτούμε κριτική. Όλα πρέπει να γίνουν με ψυχραιμία και προσοχή, με βάση το διάλογο και τη συνεργασία. Όλοι πρέπει να χαιρόμαστε που επιτέλους το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας κάθεται στο ίδιο τραπέζι και έχει βάλει ως στόχο το καλό της χώρας και του λαού.

Βέβαια, και εδώ υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που η καρέκλα αποτελεί αυτοσκοπό, όλοι εκείνοι που από οποιοδήποτε μετερίζι της πολιτικής ή και της δημοσιογραφίας έχουν απόψεις που αλλάζουν όπως τους δείκτες του ρολογιού. Επιτέλους, κύριοι, αποφασίστε τι πιστεύετε, γιατί στην παρούσα φάση μόνο κακό κάνετε σε αυτό το λαό. Στη δημοκρατία υπάρχουν πολλές απόψεις και αυτό είναι υγεία, μόνο που δεν είναι δημοκρατία η επιβολή της άποψης αυτής σε όσους διαφωνούν. Πάψτε να κάνετε θόρυβο όλοι εσείς οι «επικίνδυνοι» και σκεφτείτε για μια έστω φορά ότι, αν τώρα δεν τα καταφέρουμε, χαμένοι θα είμαστε όλοι μαζί.

Όχι λοιπόν στις σκοπιμότητες και στους ηρωισμούς, ναι στην ουσία, που δεν είναι άλλη από τη σωτηρία της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό είναι στο χέρι όλων να το καταφέρουμε και αυτή είναι η άποψή μου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News