Ειδήσεις

Μονάδα διαλογής παραγωγής κομπόστ εγκρίνει το Δ.Σ.

Μια μονάδα μηχανικής διαλογής με παραγωγή κόμποστ είναι η επιλογή του Δήμου Ηρακλείου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επί της ουσίας δύο φάσεις, αφού αρχικά ενεργοποιεί εκ νέου τη μονάδα βιοξήρανσης που ήταν ανενεργή για ένα περίπου χρόνο, και αμέσως μετά με ένα μεταβατικό στάδιο που υπολογίζεται να διαρκέσει όχι περισσότερο από ένα χρόνο, τη δημιουργία και λειτουργία της μετεξελιγμένης μονάδας κομποστοποίησης, δίπλα στην Λαχαναγορά, από την οποία όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης, θα προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για το δήμο.

Στην πρόταση ταυτόχρονα εξετάζονται και μια σειρά από σημεία στα οποία θα χωροθετηθεί μονάδα αναερόβιας και αερόβιας κομποστοποίησης, καθώς οι νυν εγκαταστάσεις δεν επαρκούν, μονάδα που είτε δημιουργηθεί στη Φοινικιά, είτε στις Μαλάδες είτε στους Πέρα Γαλήνους, θα δίνει επί της ουσίας από την επεξεργασία που θα κάνει καύσιμο, ικανό όπως είπε ο κ. Μαμουλακης, να τροφοδοτεί το στόλο των οχημάτων του δήμου περιορίζοντας τα κόστη κατά 1,5 και πλέον εκατομμύριο ευρώ ετησίως την ώρα πάντως που από τον ΕΣΔΑΚ διατυπώνεται η αγωνία, ότι μια τέτοια μονάδα δεν προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και χρειάζεται περεταίρω εξέταση ως προς το πώς μπορεί να υλοποιηθεί.

Την πρόταση καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ηρακλείου, ενώ από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία αποχώρησε η παράταξη του Γιάννη Κουράκη, που επί της ουσίας έριξε ευθύνες στην νυν δημοτική αρχή για την απενεργοποίηση της μονάδας βιοξήρανσης που επί ένα χρόνο όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κυπραίος, επιβάρυνε σημαντικά και σε κόστος αλλά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο το δήμο Ηρακλείου, δίχως κανείς όπως είπε να μπορεί να απαντήσει  ποιο ήταν το κέρδος από αυτή την επιλογή, αφού τα απορρίμματα έφταναν σε μεγαλύτερο όγκο και ανεπεξέργαστα στη χωματερή.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια