Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Κέντρο Αγροτικής Έρευνας από την Ένωση Αγροτών

Στο στάδιο της ωρίμανσης βρίσκεται το σχέδιο της δημιουργίας Κέντρου Αγροτικής Έρευνας και εξαγωγής τεχνογνωσίας στο χώρο των κηπευτικών, από την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, που παρά την γενικότερη παράλυση, η οποία παρατηρείται στο χώρο των επενδύσεων, συνεχίζει ακάθεκτη να προετοιμάζει το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

«Έχουμε προχωρήσει τον τελευταίο καιρό, στη διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου, για να φτιάξουμε μια μικρή Γεωργική Σχολή. Θα είναι ένα ΚΕΚ με ειδικότητες, την κατασκευή σύγχρονων θερμοκηπίων, την καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών, το αγροτικό marketing και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα αγροτικό εκπαιδευτικό κέντρο, αναπτύσσοντας συνεργασίες επιστημονικού και οικονομικού χαρακτήρα. Θα συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να γίνει η Ιεράπετρα Κέντρο αγροτικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στον τομέα των κηπευτικών. Όταν αρχίσει να λειτουργεί αυτή η Γεωργική Σχολή, θα οργανώνουμε επιστημονικά συνέδρια και γεωργικές εκθέσεις, εξάγοντας παράλληλα την τεχνογνωσία που έχει η περιοχή μας, ως πρωτοπόρα στις τεχνικές κατασκευής θερμοκηπίων, αλλά και στις πολύπλοκες μεθόδους καλλιέργειας των κηπευτικών σε ελεγχόμενο περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Η Ιεράπετρα διαθέτει μεγάλο επιστημονικό πλούτο σε ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται διάσπαρτο σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, σε όλο τον κόσμο.

«Θα συνεργαστούμε με όλους εκείνους τους επιφανείς ιεραπετρίτες επιστήμονες ανά τον κόσμο, και θα αξιοποιήσουμε το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό, που εμπλέκεται στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Στα σχέδια μας είναι η συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, με την οποία φτιάχνουμε την διεπαγγελματική των κηπευτικών, όπου συμμετέχουμε ενεργά, ενώ θα ακολουθήσει και η διεπαγγελματική του ελαιολάδου», μας είπε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, η ΕΑΣ Ιεράπετρας να επανασυστήσει τη μονάδα τυποποίησης λαδιού μέσα στην επόμενη διετία.

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας θα εκπαιδεύσει τους αγρότες

Για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας από αύριο θα παρέχεται η δυνατότητα ενός ηλεκτρονικού μαθήματος, το οποίο προετοιμάζει τους χρήστες φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, για τις εξετάσεις του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αποκτήσουν το απαραίτητο (για να μπορούν να αγοράσουν φυτοφάρμακα), πιστοποιητικό γνώσης ορθολογικής χρήσης.

«Το ηλεκτρονικό μάθημα περιέχει τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις των ερωτήσεων του υπουργείου, καθώς και την επεξήγηση τους.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα παροχής σε έντυπη μορφή των ερωτήσεων και απαντήσεων καθώς και η επεξήγηση τους.

Επιπλέον, παρέχεται συνοπτικό εκπαιδευτικό υλικό και στο τέλος κάθε ενότητας, επαναληπτικά τεστ προσομοίωσης. Επισυνάπτεται, επίσης, οδηγός σύνδεσης και χρήσης του εκπαιδευτικού υλικού. Τα μαθήματα ηλεκτρονικής προσομοίωσης θα δίνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, θα είναι φρόνιμο να ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση τους, αφού πρώτα πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες περνώντας από τα γραφεία της ΕΑΣΙ ή καλώντας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια