default-image

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τα προαπαιτούμενα

Ελλάδα
Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο που επισυνάπτεται με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)»

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν λίγο νωρίτερα ότι το πολυνομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί και σημείωναν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει.

Εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (ανασχηματισμός) θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη.

Ως προς τον ανασχηματισμό η εκτίμηση είναι ότι δε θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία.

Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δε θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το πολυνομοσχέδιο υπογράφουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Νίκος παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια

Α. Κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωζώνης (EUROSUMMIT), στην οποία καταγράφονται οι όροι και το πλαίσιο της συμφωνίας

Β. Λήψη φορολογικών μέτρων

Γ. Ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

*Λήψη φορολογικών μέτρων

*Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.

*Αναδιάρθρωση του ΦΠΑ

*Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας

*Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης

*Ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ενταξη όλων των ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ

*Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1)

*Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%

*Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές (§2)

*Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό για την Κοινωνική Ασφάλιση να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ', με υπουργικές αποφάσεις.

To τελικό νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News