Ειδήσεις

ΕΣΑμεΑ προς Τσίπρα: "Εγγυηθείτε για τα ΑμεΑ"

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητώντας να εγγυηθεί για τα άτομα με αναπηρία.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημο κοινωνικό εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση και εσάς προσωπικά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι σε περιόδους εντονότατης οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η νέα συμφωνία φέρνει περαιτέρω δύσκολα μέτρα, όπως τονίσατε και ο ίδιος στις δηλώσεις σας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα δηλώσατε ότι θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και εγγυάστε ότι δεν θα πέσουν τα βάρη στους μη έχοντες.

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και έχουν υπονομεύσει την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, γεγονός που έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με ό,τι υπαγορεύει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012) αποδεχόμενη την υποχρεωτική εφαρμογή της.

Επιπρόσθετα, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν εντονότερες οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους, και τις οποίες λόγω της υπολειτουργίας των κοινωνικών δομών, των υπηρεσιών υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος κλπ., επωμίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ίδιοι.

Ως εκ τούτου, η Ε.ΣΑ.μεΑ., όπως ζητούσε άλλωστε από κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια, ζητά και από τη δική σας κυβέρνηση την εφαρμογή εμπροσθοβαρών μέτρων και πολιτικών για τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Στο παρόν υπόμνημα παρατίθενται οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος:

1. Να προστατευτούν τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα: προνοιακό - διατροφικό-εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.λπ.

2. Να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και γονείς/σύζυγοι/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από σκληρά και άδικα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων τους, τα οποία έχουν ήδη συρρικνωθεί δραματικά με την εφαρμογή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών. Να μη γίνει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς υπαλλήλων ΑμεΑ και γονιών αυτών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

3. Να μην καταργηθούν οι ειδικές ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για άτομα που ανήκουν σε βαριές κατηγορίες αναπηρίας όπως και για τους γονείς-κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες, ενόψει της επικείμενης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

4. Να μην υπάρξει καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ των ατόμων με αναπηρία.

5. Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, είτε πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Να μη γίνει καμία αλλαγή στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο μισθό ή στη σύνταξη των εργαζόμενων ή συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία ή γονέων/κηδεμόνων αυτών, ή στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη την ανυπαρξία ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος που υπολογίζει την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

6. Να προστατευτεί πάση θυσία το σύστημα χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Να απαγορευτούν για αυτή την περίοδο οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.

7. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών δομών ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης.

8. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων για τα άτομα με αναπηρία κανονικά τον Σεπτέμβριο.

9. Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις τραπεζικές συναλλαγές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ευελπιστούμε πως θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση.

Αυτή την περίοδο των σκληρών οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα απαιτείται η εγγύηση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα υψωθεί ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, οι οποίοι μέσω της ισότιμης ένταξής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια