Ειδήσεις

Χρονοδιάγραμμα: έτσι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διάσωσης

Ενα αρκετά πιεστικό χρονοδιάγραμμα αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και να ξεκινήσουν κανονικά οι εκταμιεύσεις χρημάτων.

Αυτό σχολιάζει το αμερικανικό CNBC, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των ημερομηνιών-κλειδιά για την Ελλάδα στον δρόμο προς το τρίτο πακέτο έως και τον Μάρτιο του 2016.

Δευτέρα, 13 Ιουλίου: Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης συζήτησαν για τις επιλογές της χρηματοδότησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, ώστε να βοηθηθεί να τονώσει τα οικονομικά της βραχυπρόθεσμα.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου: Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει στα μέτρα και των δύο πακέτων διάσωσης, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να λάβει η κυβέρνηση την επείγουσα χρηματοδότηση. Αυτό περιλαμβάνει: την αύξηση του ΦΠΑ, τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και την περικοπή των δαπανών.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την επόμενη κίνησή τους. Και τότε, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες να περάσουν τα πακέτα από τα δικά τους κοινοβούλια, με τη Γερμανία να το κάνει αυτό την Παρασκευή.

Αυτό, θα είναι και η επίσημη εντολή προς τους πιστωτές να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την εκταμίευση των πακέτων διάσωσης.

Πέμπτη, 16 Ιουλίου: Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει, όπως είναι προγραμματισμένο, με εστιασμένη την προσοχή της στον ELA, ο οποίος κρατά εδώ και μερικούς μήνες στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους Frederik Ducrozet, οικονομολόγου της Credit Agricole, μία επιλογή θα μπορούσε να είναι για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη σταδιακή αύξηση του ELA, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Δευτέρα, 20 Ιουλίου: Είναι μια κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα, διότι τότε θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, η χώρα χρειάζεται 7 δισ. ευρώ μέχρι τότε, ώστε να καλύψει τις επείγουσες χρηματοοικονομικές ανάγκες.

Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν το πλαίσιο για ένα σχέδιο που θα εκσυγχρονίσει και θα ενισχύσει σημαντικά τη διοίκηση της χώρας και να ζητήσει επίσημα την τεχνική βοήθεια από τους πιστωτές της και τα κράτη-μέλη του ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλιου.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου: Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει να αναμορφώσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας, με το να εισάγει νέες διαδικασίες που θα επιταχύνουν την απονομή δικαιοσύνης και κατά συνέπεια θα μειώσουν και τα κόστη.

Πρέπει επίσης, να υιοθετήσει την κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Πρόκειται για την οδηγία που έχουν υιοθετήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των χρεοκοπημένων τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution).

Αυγουστος 2015: Η χώρα θα χρειαστεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου έξτρα χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ.

Φθινόπωρο 2015: Οι επιθεωρητές της ΕΚΤ θα προβουν σε λεπτομερή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μετά το καλοκαίρι.

Οκτώβριος 2015: Οι δανειστές της Ελλάδας θα απαιτήσουν από αυτή να έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του μήνα.

Μάρτιος 2016: Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει με βάση το Μνημόνιο 2 και η χώρα θα πρέπει να ξανακάνει αίτηση για περαιτέρω στήριξη από το Ταμείο, μετά το πέρας της 31ης Μαρτίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια