default-image

Έτσι θα χρηματοδοτηθεί βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα

Οικονομία
Έτσι θα χρηματοδοτηθεί βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έξι διαφορετικούς τρόπους προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την χρηματοδοτική "γέφυρα" της Ελλάδας πριν από το κυρίως πρόγραμμα.

Ο γνωστός καλά ενημερωμένος συντάκτης των Financial Times Peter Spiegel δημοσίευσε τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του και τα οποία άντλησε από ένα υπόμνημα που κυκλοφορεί και το οποίο συζητείται αύριο στο Euroworking group.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα 7 από τα 12 δις έως στην Δευτέρα, καταρχήν για να πληρώσει το ομόλογο των 3.5 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αδυναμία πληρωμής αυτού του ομολόγου θα αναγκάσει ίσως την ΕΚΤ να ακυρώσει τις εγγυήσεις των ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε "ξαφνικό θάνατο".

Η πρώτη ιδέα  είναι να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ που απομένουν στον αρχικά ύψους 60 δις EFSM (European Financial Stability Mechanism - ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής σταθερότητας) και αυτό υποστηρίζει η Κομισιόν, έχοντας την στήριξη και της Γαλλίας. Αυτή η λύση απαιτεί απλώς την υπερψήφιση της από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, εφόσον αυτή η λύση δεν "περπατήσει", συζητούνται ακόμη διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα και μεταφορά των 3.5 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (το τελευταίο είτε ως... νέο δάνειο, είτε ως "δωρεά" όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης).

Επίσης στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εναλλακτικές, πιο  περίπλοκες, όπως μεταφορά "ειδικών" κονδυλίων που βρίσκονται στα αποθεματικά χωρών της ΕΖ, ομολογοποίηση μέρους της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, ή χρήση αναπτυξιακών ή διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ, που κανονικά δεν δίνονται για τέτοιους σκοπούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News