default-image

"Οι δρόμοι του ψωμιού"

Κρήτη
"Οι δρόμοι του ψωμιού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές είχαν την ευκαιρία να περάσουν μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με θέμα "Οι δρόμοι του ψωμιού" και το παραδοσιακό αλώνισμα, που πραγματοποιήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου με την ευγενή υποστήριξη της αλυσίδας καταστημάτων αρτοζαχαροπλαστικής "Κρητικός Φούρνος" της οικογένειας Νικολιδάκη, όπως και με τη συνεργασία του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Νομού Ηρακλείου.

Η εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα, περιελάμβανε θέρισμα σε κτήμα της οικογένειας Νικολιδάκη, ιδιοκτητών της αλυσίδας "Κρητικός Φούρνος", παραδοσιακό αλώνισμα σε χωράφι στην περιοχή Πλακάλωνα, άλεσμα στον παραδοσιακό αλευρόμυλο Στεφανάκη στη Βόνη Πεδιάδος, ζύμωμα και φούρνισμα, αλλά κυρίως ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του κ. Νικολιδάκη και γυναικών του χωριού.

Επρόκειτο, όπως τόνισαν τα μέλη και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαλεβιζίου κ. Βαγγέλης Πατραμάνης, για μια δημιουργική εκδήλωση, που πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά, με σκοπό να θυμηθούν οι μεγάλοι, αλλά κυρίως να μάθουν οι νέοι τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του ψωμιού, από την καλλιέργεια του σιταριού μέχρι το σημείο εκείνο που το σημαντικό αυτό αγαθό, το ψωμί, φτάνει ζεστό στο τραπέζι μας.

Από τις 25 Οκτωβρίου, όπως τονίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονής Μαλεβιζίου, οργώνουν, αλωνίζουν και θερίζουν το χωράφι που είναι σπαρμένο με στάρι, τηρώντας έτσι όλη την παραδοσιακή διαδικασία.
Η εκδήλωση περιελάμβανε θέρισμα, παραδοσιακό αλώνισμα σε χωράφι στην περιοχή Πλακάλωνα, άλεσμα στον παραδοσιακό αλευρόμυλο Στεφανάκη στη Βόνη Πεδιάδος, ζύμωμα και φούρνισμα διαφόρων ειδών ψωμιού

.

Με τον παλιό τρόπο

Το ζύμωμα μάλιστα του ψωμιού έγινε όπως τότε, με τα χέρια, σε ξύλινη παραδοσιακή σκάφη, συμμετέχοντας σε αυτό και τα νέα παιδιά, τα οποία κατενθουσιάστηκαν που τους δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουν με τα ίδια τους τα χέρια το ψωμί που θα απολάμβαναν μετά. Επίσης, πραγματοποιήθηκε άλεσμα σταριού με χειρόμυλο και ψήσιμο ξινόχοντρου, τον οποίο απόλαυσαν στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με τη βοήθεια του ΠΑΣΥΦΑ, του κ. Σπύρου Καλλέργη και του κ. Αντώνη Μακατούνη, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Μαλεβιζίου και της Περιφέρειας Κρήτης. Μάλιστα, η διαδικασία ξύπνησε πολλές αναμνήσεις στους παλιούς, που ανέβηκαν πολλά χρόνια μετά και πάλι πάνω στο βολόσυρο.

«Αλωνίσαμε, ζυμώσαμε και ψήσαμε σε ξυλόφουρνους του χωριού τα παραδοσιακά είδη, όπως εφτάζυμο και προζυμένιο, και επίσης φτιάξαμε αρτοκλασίες. Ήταν μια πολύ ωραία δραστηριότητα, ακριβώς γιατί ο κόσμος που συμμετείχε, και ήταν πάρα πολύς, αναβίωσε όλη τη διαδικασία δημιουργίας του ψωμιού.

Από πλευράς μας διαθέσαμε το στάρι από το χωράφι μας. Ανταλλάξαμε ιδέες και τεχνογνωσία με τις γυναίκες του χωριού και ακολούθησε γιορτή το απόγευμα της Κυριακής, όπου όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην εκδήλωση δοκίμασαν όλα τα ψωμιά με παραδοσιακούς μεζέδες», τόνισε ο συνιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων αρτοζαχαροπλαστικής "Κρητικός Φούρνος" Δημήτρης Νικολιδάκης.

Η δράση πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά, με σκοπό να θυμηθούν οι μεγάλοι, αλλά κυρίως να μάθουν οι νέοι τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο κατασκευής του ψωμιού, από την καλλιέργεια του σιταριού μέχρι το σημείο εκείνο που το σημαντικό αυτό αγαθό, το ψωμί, φτάνει ζεστό στο τραπέζι μας

.

Τηρούν την παράδοση: Κάθε χρόνο σπέρνουν και θερίζουν

Από τις 25 Οκτωβρίου, όπως τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου, οργώνουν, αλωνίζουν και θερίζουν το χωράφι που είναι σπαρμένο με στάρι, τηρώντας έτσι όλη την παραδοσιακή διαδικασία. Ωστόσο, φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή δεν πήγε καλά. Όμως, έχοντας την ευγενική καλοσύνη η οικογένεια Νικολιδάκη από τον "Κρητικό Φούρνο" να προσφέρει δικό της σπαρτό, συνέβαλε δραστικά στη διαδικασία του ψωμιού.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού, υποσχόμενοι πως η όλη διαδικασία θα αναβιώσει και του χρόνου.

Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης συμμετοχής, με τα νέα παιδιά να κατενθουσιάζονται που τους δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουν με τα ίδια τους τα χέρια το ψωμί που θα απολάμβαναν.
Η διαδικασία ξύπνησε πολλές αναμνήσεις στους παλιούς, που ανέβηκαν πολλά χρόνια μετά και πάλι πάνω στο βολόσυρο. Της διαδικασίας ακολούθησε γιορτή το απόγευμα της Κυριακής, όπου όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην εκδήλωση δοκίμασαν όλα τα ψωμιά που ζύμωσαν με παραδοσιακούς μεζέδες, συνοδεία ξινόχοντρου.
Ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας προσέφεραν οι εκδηλώσεις με θέμα "Οι δρόμοι του ψωμιού", αναβιώνοντας τον παλιό παραδοσιακό τρόπο δημιουργίας του ψωμιού, που πραγματοποιήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου, με την ευγενή υποστήριξη της αλυσίδας καταστημάτων αρτοζαχαροπλαστικής "Κρητικός Φούρνος" της οικογένειας Νικολιδάκη.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News