default-image

"Καλύτερα τα μέτρα από τον γκρεμό"

Κρήτη
"Καλύτερα τα μέτρα από τον γκρεμό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακούφιση προκάλεσε η αποφυγή του εφιαλτικού σεναρίου του Grexit, μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, στους ξενοδόχους αλλά και στο χώρο της εστίασης στην Κρήτη, που ευελπιστούν τώρα στη γρήγορη ομαλοποίηση της κατάστασης, αλλά και στην αύξηση της ροής των κρατήσεων, η οποία έχει μειωθεί κάθετα τις τελευταίες βδομάδες. Ωστόσο, ντόμινο αντιδράσεων και στους δύο κλάδους έρχεται να προκαλέσει το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στο χώρο εστίασης, 13% και 23%, αντίστοιχα, το οποίο οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτο αλλά καταστροφικό».

Επισημαίνουν πάντως πως θα δώσουν μάχη για να σταθεί και πάλι στα πόδια της η τουριστική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει τα μέγιστα στα δημόσια έσοδα της χώρας μας.

Δύσκολες μέρες

«Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη», υποστηρίζουν συγκεκριμένα ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες μετά την επίτευξη συμφωνίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ΦΠΑ ρεκόρ 13% στα ξενοδοχεία, την ώρα που ο μέσος όρος ΦΠΑ σε τουριστικά αναπτυγμένες και ανταγωνίστριες χώρες κυμαίνεται από 6% έως 11%.

«Έρχονται δύσκολες μέρες. Σίγουρα τα μέτρα αυτά είναι βαριά, αλλά ταυτόχρονα είναι σίγουρα καλύτερα από τον γκρεμό. Γιατί εκεί θα οδηγούμασταν αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία. Το 13% ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6,5% που ήταν είναι ασήκωτο. Γι' αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε όλοι οι ξενοδόχοι πώς δε θα το επιβαρυνθεί ο πελάτης μονομιάς. Ελπίζω, πάντως, πως η ροή των κρατήσεων θα αρχίσει από 'δω και πέρα να αλλάζει προς το καλύτερο, καθώς ο κόσμος θα αισθάνεται πιο ασφαλής», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης από την πλευρά του ανέφερε πως «η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό είναι οπωσδήποτε κάτι το πολύ κακό. Αλλά από την άλλη θα ήταν χειρότερο έως και καταστροφικό το ενδεχόμενο να μην είχαμε φτάσει σε συμφωνία».

Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα ότι «θα πρέπει τώρα όλοι μας να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να βοηθήσουμε στην επανεκκίνηση της χώρας με το μόνο μοχλό ανάπτυξης που της έμεινε, τον τουρισμό». Με τους φορείς του τουρισμού να εμφανίζονται, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, διατεθειμένοι εδώ που έφτασαν τα πράγματα να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στο χώρο του τουρισμού, που χάνει σε έναν βαθμό την ανταγωνιστικότητά του και με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων να κινδυνεύει.

«Θα τα καταφέρουμε»

Αισιόδοξη μάλιστα για την από εδώ και πέρα πορεία του τουρισμού ήταν και η τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, ο οποίος ανέφερε πως το παρήγορο στην όλη κατάσταση είναι ότι «θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και σε ό,τι αφορά στα συμβόλαια και στις εμπορικές συμφωνίες για το 2016.

Θα προχωρήσει ο προγραμματισμός έστω και με αυτά τα προβλήματα, ώστε σταδιακά να μπούμε σε μια διαδικασία δυναμικότητας, για να δούμε πώς θα επουλώσουμε τις πληγές μας». Τόνισε παράλληλα ότι το θετικό της υπόθεσης είναι πως «η χώρα μας παραμένει στην ευρωζώνη».

Αντιδράσεις στο χώρο της εστίασης

Πολύ σύντομα οι πολίτες θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για έναν καφέ ή μια πορτοκαλάδα, όπως λένε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του επισιτισμού και της εστίασης, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματικών Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Χαλβατζή-Αντωνακάκη αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους θαμώνες.

«Η συμφωνία που επετεύχθη είναι ένα θετικό γεγονός για τη χώρα μας. Το επικίνδυνο όμως είναι αυτή η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας», είπε η κ. Χαλβατζή-Αντωνακάκη.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News