Ειδήσεις

Ικανοποίηση στη Γερμανία για τους όρους της συμφωνίας

Ικανοποιεί απόλυτα όλους τους βουλευτές του CDU/CSU το περιεχόμενο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και έχουν μείνει μόνο οι πλέον ακραίοι που απλώς θέλουν grexit να "γκρινιάζουν".

Αυτό είναι το συμπέρασμα από σχετική ανάλυση της Deutsche Welle, που επισημαίνει ότι επιβάλλοντας ένα εξαιρετικά σκληρό πακέτο μέτρων, τάξεις μεγέθους σκληρότερο από εκείνο που απέρριψαν οι Έλληνες με το δημοψήφισμα, η Αγκελα Μέρκελ κατάφερε να πάρει ξανά με το μέρος της το μεγαλύτερο μέρος από τους αντιδρώντες βουλευτές και να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του από την Μπούντεσταγκ δίχως σοβαρές διαρροές.

Η ικανοποίηση  για το ότι Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε κατάφεραν να περάσουν σχεδόν το σύνολο των σκληρότερων γερμανικών θέσεων, αναμένεται να εκφραστεί και κατά την έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής -όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας- όπου οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Αναμφίβολα αναμένεται μια έντονη συζήτηση στην Bundestag, καθώς μερίδα βουλευτών, κυρίως από το κόμμα της Α. Μέρκελ, συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα και, πέρα από ορισμένες διαρροές, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Βασικά όπλα στην προσπάθειά της να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές θα είναι το ταμείο εγγυήσεων, η διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και οι προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του κλίματος ικανοποίησης στους Χριστιανοδημοκράτες είναι το παρατεταμένο χειροκρότημα με το οποίο αντέδρασαν σήμερα τα μέλη του προεδρείου του κόμματος, αμέσως μετά την ενημέρωση που τους παρείχαν Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ερμηνείες της σκληρής γερμανικής στάσης

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σκληρή στάση που επέδειξαν Μέρκελ και Σόιμπλε στις Βρυξέλλες έγινε κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης αλλά και βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών απορρίπτουν την ιδέα ενός τρίτου πακέτου. Περίπου 100 βουλευτές της CDU έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα καταψηφίσουν τυχόν νέα στήριξη της Ελλάδας.

Μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να διαθέτει μια πολύ άνετη πλειοψηφία, εντούτοις 100 και πλέον "όχι" της CDU σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα ήταν ενδεχομένως ένα ανεπανόρθωτο πολιτικό πλήγμα για την Α. Μέρκελ. Το εσωτερικό λοιπόν ακροατήριο έπρεπε να ικανοποιηθεί. Με τη σκληρή στάση που επέδειξαν Μέρκελ και Σόιμπλε και τα ανταλλάγματα που απέσπασαν, φαίνεται πως το κατάφεραν. Κυριότερο αντάλλαγμα θεωρείται το ταμείο εγγυήσεων, με το Spiegel να σχολιάζει ότι είναι το "ηρεμιστικό χάπι" για την Κ.Ο. της καγκελαρίου. Και όχι μόνον. Το πακέτο που αποφασίστηκε χαρακτηρίζεται πολύ πιο σκληρό από εκείνο που απερρίφθη στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα.

Η βόμβα του time out

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η γερμανική πλευρά κατάφερε να τα επιβάλει όλα αυτά χάρη στη "βόμβα" περί προσωρινής εξόδου που έριξε ο Β. Σόιμπλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με την τακτική αυτή, όπως επισημαίνεται, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας.

Αποδοχή από την κοινή γνώμη

Οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν τη σκληρή αυτή γραμμή. Στην τελευταία δημοσκόπηση του ARDτο 70 % των ερωτηθέντων δηλώνουν "ικανοποιημένοι" ή "πολύ ικανοποιημένοι" με το έργο του γερμανού υπ. Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ποτέ ο Β. Σόιμπλε στο σχετικό ερώτημα και το υψηλότερο που έχει λάβει ποτέ υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία. Με το 70 % ο "εκτόπισε" μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ από την πρώτη θέση της λίστας με του δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας. Η σκληρή γραμμή Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα όμως ωφελεί και το κόμμα του. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι Χριστιανοδημοκράτες κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου.

Σχόλια