default-image

"Διάσπαση" ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συμφωνίας

Κρήτη
"Διάσπαση" ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συμφωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάσα μπροστά στην προοπτική της ανεξέλεγκτης και όχι "απλά" άτακτης χρεωκοπίας αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην "αρένα", όπως εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο όρος "αρένα" προσδιορίζει τη σκληρότητα της σύγκρουσης των 17 ωρών, αλλά και το αποτέλεσμά της, που δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο.

Το 3ο μνημόνιο, που βρίσκεται επί θύραις, αναμένοντας την έγκρισή του από τη Βουλή, δίνει πράγματι προοπτική ελπίδας συγκριτικά με τον "ξαφνικό θάνατο" που προοιώνιζε η "ρήξη" και το άτακτο Grexit, αλλά ανοίγει κυριολεκτικά τον "ασκό του Αιόλου" για εκλογές τους αμέσως επόμενους μήνες, και άμεσα ανασχηματισμό στο υπουργικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ανασχηματισμός που θεωρείται επιβεβλημένος και ξεκίνησε να συζητείται ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με δεδομένη τη στάση που τήρησαν όχι μόνο βουλευτές και υπουργοί, αλλά και η ίδια η πρόεδρος της Βουλής, παρά την έκκληση του πρωθυπουργού για την τυπική διατήρηση της δεδηλωμένης.

Η πρώτη ουσιαστική και επίσημη αντίδραση προήλθε ωστόσο από τον κυβερνητικό εταίρο, που με μια δήλωση τύπου... Πυθίας υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά... κατήγγειλε ταυτόχρονα τη συμφωνία.

«Πυθία»

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. δήλωσε καθαρά ότι δε στηρίζει τη συμφωνία, είπε «όχι» σε κυβέρνηση «δήθεν εθνικού σκοπού», αλλά άφησε να εννοηθεί πως δεν αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

«Χθες ο πρωθυπουργός της χώρας αντιμετώπισε πραξικόπημα εκ μέρους της Γερμανίας, αλλά και άλλων χωρών όπως Φιλανδία και της Βαλτικής. Ένα πραξικόπημα που έφτασε στο σημείο να εκβιαστεί ο πρωθυπουργός με κατάρρευση τραπεζών και ολικό κούρεμα καταθέσεων. Ο εκβιασμός αυτός διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος.

«Ο πρωθυπουργός, απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό και μη έχοντας άλλη δυνατότητα, έφτασε στο σημείο, για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, να κάνει μια συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η συμφωνία αυτή είναι έξω και πέρα από αυτή που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αφού περιέγραψε τη συμφωνία όπως αυτή διαμορφώθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και ανήγγειλε συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. για σήμερα, υπογράμμισε: «Η ολονύχτια προσπάθεια του πρωθυπουργού είχε τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων και η κίνηση των εταίρων αποτελεί πραξικόπημα. Θα προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι, ο ελληνικός λαός και η νόμιμη κυβέρνηση, να διεκδικήσουμε το δίκαιο των Ελλήνων πολιτών». «Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο στο δίλημμα που του έβαλαν. Η Βουλή έχει το λόγο», είπε.

Η πρόεδρος

Το μείζον ζήτημα ωστόσο για την κυβέρνηση αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει τη δυνατότητα να δυναμιτίσει τη διαδικασία, ώστε να μην περάσουν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα μέτρα και να ακυρωθεί στην πράξη η συμφωνία με τους εταίρους.

Σκληρή αλλά χαρακτηριστική είναι η άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Φίλη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Φίλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κυβερνητικά στελέχη που δεν ψήφισαν «ναι», λέγοντας πως το πιο σωστό θα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά αφού διαφωνούσαν και στη συνέχεια «να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους».

Για την πρόεδρο της Βουλής, αναγνώρισε ότι «έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει την άποψή της, αλλά τον έχει ενοχλήσει η "συμπόρευση" σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής», αναφερόμενος ειδικά στην εμμονή της κ. Κωνσταντοπούλου να καθυστερήσει τη συζήτηση στη Βουλή.

Πάντως, παρά την έντονη "φημολογία", δεν κατατέθηκε πρόταση μομφής εις βάρος της προέδρου της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας που μπορεί να κατατεθεί είναι την Πέμπτη. Δηλαδή, μία ημέρα μετά την ψήφιση των μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την ΠτΒ και εκεί θα αναλύσουν εκτενώς το ζήτημα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες επέμεναν ότι σήμερα Τρίτη ενδέχεται παραιτηθεί από τη θέση της και να προεδρεύσει την Τετάρτη ο Αλέξης Μητρόπουλος, όπως έγινε και στη συνεδρίαση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Η Βαλαβάνη

Όσον αφορά το κρίσιμο οικονομικό επιτελείο, επίμονες πληροφορίες, επίσης, φέρουν την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να σκέφτεται να παραιτηθεί μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Έγκυρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κ. Βαλαβάνη θεωρεί ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μέτρα όπως η κατάργηση των 100 δόσεων, που ήταν δική της απόφαση και τη στήριξε ως φιλολαϊκό μέτρο.

Επίσης, από το περιβάλλον της αναφέρεται ότι η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου είναι πολιτική προϊσταμένη - σε Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μια ρήτρα στη συμφωνία την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός - Θύελλα γύρω από τον Γιάννη Βαρουφάκη

Ζήτημα προκύπτει και με τον Γιάννη Βαρουφάκη, που στην πράξη είχε αποπεμφθεί από τη νύχτα της 6ης Ιουνίου, κίνηση που άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία, ο οποίος επέλεξε να στηρίξει με... δηλώσεις τον πρωθυπουργό, αλλά όχι έμπρακτα, αφού επέλεξε να μην παραστεί ούτε στην Κ.Ο., ούτε στην κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου. Αντ' αυτού επέλεξε διακοπές στην Αίγινα τη στιγμή που η χώρα, της οποίας ο ίδιος είχε τις τύχες στα χέρια του επί εξάμηνο, βρισκόταν και βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της σύγχρονης ιστορίας της. Το γεγονός έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, του οποίου υπήρξε προσωπική επιλογή, με δεδομένο πως οι όποιες κινήσεις του προβεβλημένου πρώην υπουργού του έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ίδιο.

Κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος "διέρρεαν" χθες πως η επιλογή Βαρουφάκη να μιλήσει στο αμερικανικό περιοδικό New Statement, δηλώνοντας πως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «χαραμίστηκε», αφού η ελληνική κυβέρνηση είπε «όχι» με τη σειρά της στο δικό του σχέδιο για έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ, θεωρήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως έμμεσο αλλά σαφές "άδειασμα" από το πρώην κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, όπως σχολίαζαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, οι δηλώσεις Βαρουφάκη εμπεριείχαν "γερή δόση" ειρωνείας προς τον πρωθυπουργό, όμοιας με εκείνη που ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών αντιμετώπιζε όλο αυτό το διάστημα τους συναδέλφους του της Ευρωζώνης. Όλα θα εξαρτηθούν, τόνιζαν, από τη στάση που θα τηρήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στις επερχόμενες ψηφοφορίες, διαφορετικά το πλέον πιθανό είναι να του ζητηθεί να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.

Δεν ψηφίζει αλλά και δεν παραιτείται ο Λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επίσης από τους προβεβλημένους υπουργούς και επικεφαλής ως γνωστόν της εσωκομματικής "αντιπολίτευσης" στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και επίσημα πλέον αντίθετος στη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, καθώς, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν την Τετάρτη στη Βουλή».

Όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Η διαφοροποίησή τους αναμένεται να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: είτε με «παρών», είτε με όχι, είτε και με αποχή. «Και αυτό εναπόκειται στον κάθε βουλευτή πώς θα αποφασίσει να πράξει».

Πάντως, οι ίδιοι τονίζουν πως ο κ. Λαφαζάνης δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητήσει ούτε ο πρωθυπουργός.

Η "πλατφόρμα"

Κίνηση ωστόσο που μπορεί να καταγραφεί και ως "διασπαστική" καταγράφηκε χθες με τη σύσκεψη στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Βάσως Χαραλαμπίδου σχεδόν 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή σκοπό τον καθορισμό της στάσης τους ενόψει της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα.

Οι περισσότεροι ανήκαν στη λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κινούνται σε απορριπτική γραμμή για τη συμφωνία και δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν από τις έδρες τους. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η "Αριστερή Πλατφόρμα" αρνείται να παραδώσει τις έδρες της, όπως ζητά η πλειοψηφία.

«Δεν απομακρυνθήκαμε εμείς από το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παίρνει διαζύγιο από τις προγραμματικές του θέσεις», δηλώνει ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι «αντάρτες»

Τα δεδομένα δείχνουν πως το νέο μνημόνιο διασπά και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε συμβεί στα προηγούμενα μνημόνια με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ενώ οι εν δυνάμει "αποχωρούντες" βουλευτές έχουν την αριθμητική δύναμη που απαιτείται να συγκροτήσουν άμεσα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που μάλιστα θα είναι η τρίτη στη σειρά, πάνω από τις Κ.Ο. Χρυσής Αυγής και Ποταμιού, που διαθέτουν από 17 βουλευτές.

Υπ' αυτήν την έννοια, είναι καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα αυτή με βεβαιότητα περιλαμβάνει τις δύο βουλευτές που ψήφισαν όχι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Την Ιωάννα Γαϊτάνη και την Ελένη Ψαρέα. Τους οκτώ που ψήφισαν «παρών»: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση και Γιάννης Σταθάς. Τους έξι που με βεβαιότητα επίσης απουσίαζαν σκόπιμα: Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Αυλωνίτου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Δημήτρης Κοδέλας.

Περιλαμβάνει ακόμη τους βουλευτές ψήφισαν "ναι", αλλά δικαιολόγησαν την ψήφο τους και δήλωσαν ότι δε στηρίζουν τη συμφωνία και τα μέτρα. Είναι οι Αμμανατίδου Λίτσα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Γιάννης, Ήσυχος Κώστας, Ιωαννίδης Ηλίας, Καματερός Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κώτσιας Θωμάς, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Θανάσης, Σαμοΐλης Στέφανος, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χουντής Νίκος.

Αίσθηση διαίρεσης

Υπάρχει μια αίσθηση διαίρεσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα μέρος των βουλευτών δε συναινεί στην τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως παραδέχεται ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο Bloomberg. Ο κ. Μπαλάφας εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο ότι, αν και βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, αναγνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διαίρεσης, καθώς μια μερίδα κυβερνητικών βουλευτών δεν προτίθεται να εγκρίνει τα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα κατατεθούν τις επόμενες ώρες στη Βουλή.

«Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι ότι αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη χρεωκοπία», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να βάλει στο περιθώριο "αντάρτες" και "κατεστημένα"

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ανέλαβε το βάρος της διαπραγμάτευσης προσωπικά αλλά και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένος στο να βάλει πλέον τέλος σε ό,τι αποτελεί τροχοπέδη για το ίδιο, την κυβέρνηση αλλά και την εθνική υπόθεση, που δεν είναι άλλη από την οικονομική σωτηρία της χώρας. Η αποφασιστικότητά του είχε διαφανεί ήδη από την ομιλία του στη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά αποτυπώθηκε πιο έντονα στη δήλωσή του μετά τη λήξη της μαραθώνιας διαβούλευσης της Συνόδου Κορυφής. Δήλωση που δεν αφήνει περιθώρια περί προθέσεων δήθεν να εγκαταλείψει, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού υπόσχεται «μάχη με τα κατεστημένα».

«Να σταθούμε όρθιοι»

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται», είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ε.Ε.

Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται.

Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δε θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται κι εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».

«Ανάκαμψη»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπουργούς και συναδέλφους, «που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουνε, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ., που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Κατεστημένα τέλος»

«Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δε θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο», είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News