default-image

ΟΗΕ:15.000 οι νεκροί στο Ιράκ από τις μάχες με το ΙΚ

Κόσμος
ΟΗΕ:15.000 οι νεκροί στο Ιράκ από τις μάχες με το ΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 15.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 30.000 έχουν τραυματιστεί στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αναφέρει μια νέα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανόν ακόμη πιο βαρύς, υπογράμμισε ο ΟΗΕ, καθώς η καταμέτρηση, η οποία σταμάτησε τον Απρίλιο, συμπεριλαμβάνει μόνο τα θύματα που ο οργανισμός ήταν σε θέση να επαληθεύσει.

Ο ΟΗΕ απέγραψε «τουλάχιστον 44.136 θύματα μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 14.947 νεκρών», όπως ανέφερε στην «Έκθεση για την προστασία των αμάχων στην ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ».

Χιλιάδες Ιρακινοί μαχητές και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν επίσης την περίοδο αυτή, αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τους αριθμούς τους.

Το Ιράκ μετράει εξάλλου πάνω από τρία εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους από την έναρξη της σύγκρουσης αυτής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι εχθροπραξίες είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2014, με την κεραυνοβόλα έφοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ στην επαρχία αλ Άνμπαρ, δυτικά της Βαγδάτης. Κατόπιν, το ΙΚ κατέλαβε τεράστιες περιοχές, ιδίως στο βόρειο Ιράκ, όπου μεταξύ άλλων πήρε τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών που καταφέρει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να ανακτήσουν τα εδάφη αυτά.

Το ΙΚ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων οι οποίες διαπράχθηκαν την Κυριακή σε κατά πλειονότητα σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 23 αμάχους.

Οι εκρήξεις, πολλές από τις οποίες οφείλονταν σε βομβιστές-καμικάζι, τραυμάτισαν επίσης 68 ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές στην αστυνομία και στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η σειρά επιθέσεων αυτή ήταν μια από τις πιο πολύνεκρες που έχει υποστεί η ιρακινή πρωτεύουσα εδώ κι εβδομάδες, γράφει το newsbeast.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News