Ειδήσεις

Προβλήματα για τον τουρισμό

Η χρονιά φαινόταν ότι θα είναι εξαιρετική για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο τα προβλήματα που ζει η χώρα έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι θα γράψουμε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την εξαιρετική περσινή χρονιά!

Όπως γράφει η "Ημερησία", οι εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων και κυρίως η επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου έχουν επιφέρει μείωση των κρατήσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις, τότε οι απώλειες σε άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 9 δισ. ευρώ, μια μείωση της τάξεως του 25% σε σχέση με τα 35 δισ. ευρώ του 2014!

Μια βασική αρνητική επίπτωση που οφείλεται αποκλειστικά στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, στο κλείσιμο των τραπεζών και στη γενικότερη ανησυχία των Ελλήνων για το μέλλον της οικονομίας και των καταθέσεών τους έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση 90%.

Σημειωτέον πως ο εσωτερικός τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 15% των συνολικών άμεσων τουριστικών εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Οι Έλληνες, εκτός από όσους διαθέτουν εξοχική κατοικία, απ' ό,τι φαίνεται δύσκολα θα μετακινηθούν το φετινό καλοκαίρι πέραν των επισκέψεων στον τόπο καταγωγής τους, εφόσον, φυσικά, διαθέτουν κάποιο σπίτι εκεί. Επιπλέον, εκτιμάται ότι δε θα είναι λίγοι που θα αποφύγουν να φύγουν από το σπίτι τους για αρκετές ημέρες, πολύ απλά γιατί έχουν βγάλει από το λογαριασμό τους ένα σημαντικό ποσό σε ευρώ και φοβούνται να το έχουν διαρκώς μαζί τους και στις διακοπές τους!

Κρατήσεις από το εξωτερικό

Σχετικά με τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, αν δει κανείς τα συνολικά νούμερα όσον αφορά στις αφίξεις του πρώτου μισού του 2015, είναι πολύ πιθανό να υποστήριζε ότι ο στόχος που είχε τεθεί στις αρχές της χρονιάς για 25 εκατ. αφίξεις (από 24,2 εκατ. το 2014) είναι εφικτός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε προχθές ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2015 ανήλθαν στα 5,611 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,7%.

Αν όμως δεν υπολογιστεί η Αθήνα, οι αφίξεις παρουσίασαν οριακή αύξηση 1% στα 3,873 εκατ. χάρη κυρίως στην άνοδο του Ιονίου και των Κυκλάδων, δεδομένου ότι Δωδεκάνησα και Κρήτη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο το α' εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι Δωδεκάνησα και Κρήτη είναι οι δύο περιοχές της χώρας που προσελκύουν κάθε χρόνο τους περισσότερους τουρίστες. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, έγκειται στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣETE, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μία απότομη μείωση 30%-40%, η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα του -20%. Σύμφωνα με το ΣETE, η μείωση αυτή, εφόσον δεν ανατραπεί, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόμενου τριμήνου.

Τις πτωτικές τάσεις στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Τέτοια εποχή συνήθως έχουμε 5.000 κρατήσεις ημερησίως. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει στις μόλις 500», σημειώνει ο κ. Xαλκιαδάκης, ενώ για μηδενικές κρατήσεις κάνει λόγο και ο κ. Τάσιος όσον αφορά στη Χαλκιδική, αλλά και ο κ. Ζαφείρης όσον αφορά στην περιοχή της Μαγνησίας.

Από το «πάγωμα» των κρατήσεων επηρεάζονται, όμως, και περιοχές που δείχνουν ακόμη ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο τη φετινή χρονιά, όπως είναι το Ιόνιο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις, όπως, όμως, δεν υπάρχουν και ακυρώσεις», επισημαίνει στην «Η» ο Παναγιώτης Μπράμος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Πτώση από Γερμανία

Αυτό που εντοπίζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια πτώση των κρατήσεων από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Τα στοιχεία του ταξιδιωτικού site Opodo. de κάνουν λόγο για μείωση 30%-35% στις κρατήσεις στις πτήσεις από Γερμανία προς Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ 27 Ιουνίου και 6 Ιουλίου, ενώ μία συγκεκριμένη ημέρα η μείωση έφτασε στο 68%.

Πτώση εντοπίζουν και άλλες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες. Το Kayak. de και το Swoodoo. de υποστηρίζουν ότι την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής η πτώση στις κρατήσεις στις πτήσεις προς Ελλάδα έφθασε στο 8%. Το Skyscanner. de αναφέρει ότι οι αναζητήσεις για πτήσεις προς Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10%, ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν πέσει περίπου 7%.

H μείωση του ενδιαφέροντος για διακοπές στην Ελλάδα δείχνει να αφορά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, τους Γερμανούς τουρίστες, καθώς τα στοιχεία του Skyscanner για την περασμένη εβδομάδα κάνουν λόγο για αύξηση των αναζητήσεων για πτήσεις προς την Ελλάδα από τη Βρετανία και την Ισπανία.

Πρακτορεία και αεροδρόμια

Το θετικό σημείο, μέχρι τώρα, είναι πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τους tour operators, οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, στηρίζουν την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες η TUI, η Thomas Cook αλλά και η FTI Touristik.

Βέβαια, οι στόχοι που είχαν θέσει οι tour operators, όπως το +10% της TUI, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθούν τη φετινή χρονιά.

Η κίνηση το α' εξάμηνο του 2015

Εντυπωσιακό ήταν το εξάμηνο που πέρασε όσον αφορά στην επιβατική κίνηση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, διακινώντας 18,7 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 14,6% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2014. Παράλληλα, αύξηση 8,7% σημειώθηκε και στο σύνολο των πτήσεων το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α' εξάμηνο του 2015 προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 179.343 χιλιάδες (από τις οποίες 84.360 εσωτερικού και 94.983 εξωτερικού), (+11% στις πτήσεις εσωτερικού και +6,8% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 164.964 πτήσεις.

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α' εξάμηνο του 2015 έφθασε τα 18,7 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όπου είχαν διακινηθεί 16,3 εκατομμύρια επιβάτες.

Τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 5,7% στο σύνολο όλων των πτήσεων (εσωτερικού - εξωτερικού) και 13,05% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού - εξωτερικού). H μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούνιο του 2015 καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Χανίων.

Πώς θα κλείσει η χρονιά

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η φετινή χρονιά δεν αποκλείεται να κλείσει με αρνητικό πρόσημο, τουλάχιστον σε αρκετές από τις μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας. «Αυτή την περίοδο, η πληρότητα είναι σε σχετικά καλά επίπεδα, αλλά περιμέναμε το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, οπότε πραγματοποιούμε το 60% του τζίρου μας, να είμαστε πολύ κοντά στο 100%», επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης όσον αφορά στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου.

«Αν υπάρξει συμφωνία, η κατάσταση θα αλλάξει σημαντικά προς το θετικό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει πτώση», σπεύδει να προσθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι η Χαλκιδική οδεύει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, προς μια χρονιά με πτώση 30%-35%, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ζαφείρης χαρακτηρίζει δραματική την κατάσταση.

Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια