default-image

Διακοπές... στην ύπαιθρο

Κρήτη
Διακοπές... στην ύπαιθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Κρητικοί δε θα πάνε φέτος διακοπές. Αυτό επιβάλλει η οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι. Οι εξορμήσεις θα είναι κοντινές, είτε σε εξοχικά φίλων και γνωστών, με τους πολίτες να επιλέγουν πλέον φθηνές λύσεις, όπως για παράδειγμα το κάμπινγκ, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε κάτι παραπάνω από αυτό. Πρόκειται για λύσεις εφάμιλλες των ημερών, τις οποίες θα ακολουθήσει η πλειονότητα των Κρητικών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, που απ' ό,τι φαίνεται είναι πλέον άπιαστο όνειρο για πολλούς.  

Μείωση κρατήσεων

Πολλοί πάντως είναι και εκείνοι που δε θα καταφέρουν να αποδράσουν ούτε και για λίγες μέρες, ενώ και οι κρατήσεις των Ελλήνων έχουν μειωθεί κατακόρυφα, σε ποσοστό 50% περίπου. Πρόκειται για κρατήσεις που αφορούν την Ελλάδα και την Κρήτη (Χανιά κυρίως). Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, στο "χορό" της πτώσης των κρατήσεων, εκτός από τους ξένους, μπαίνουν τώρα και οι Έλληνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι κρατήσεις των Ελλήνων ακολουθούν πτωτική πορεία της τάξεως περίπου του 50%, τόσο στην Κρήτη όσο όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως εξηγεί και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Ο νομός Ηρακλείου στους Έλληνες τουρίστες παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξεως περίπου του 5%. Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή ο μοναδικός νομός που παρουσιάζει μια επισκεψιμότητα από Έλληνες είναι τα Χανιά. Σύμφωνα με τα μηνύματα που έχω από τους ξενοδόχους, η πτώση του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στο 50%», τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Δειλά έξοδα

Έτσι, νησιά του Αιγαίου, τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα, που παραδοσιακά βρίσκονταν στην πρώτη θέση επιλογής ως καλοκαιρινοί προορισμοί για τον ελληνικό τουρισμό, φέτος αναμένεται να αδειάζουν, αφού και εκείνοι που είχαν κρατήσει στην άκρη κάποια χρήματα για διακοπές, υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες που ζούμε τα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού και σε καμία περίπτωση, όπως τονίζουν, δε θα τα θυσιάσουν για διακοπές μπροστά στο φόβο του αύριο και του να μην έχουν να φάνε.

EUROSTAT

Σε χαμηλά επίπεδα και οι διανυκτερεύσεις

Παράλληλα όμως, αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ότι το 89,7% των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφορά εγχώριους προορισμούς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις στο 60,6%. Στοιχεία που αποκαλύπτουν πως το πλήγμα γενικότερα θα είναι πολύ βαρύ για την τουριστική οικονομία και τον τουρισμό, που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί το μοναδικό στήριγμα της οικονομίας.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News