Ειδήσεις

"Φιλί ζωής" στην αγορά οι εκπτώσεις (video)

Θερινές εκπτώσεις για καταναλωτές με άδειες τσέπες είναι αυτές που ξεκινούν σήμερα οι έμποροι του Ηρακλείου. Κάτω από δραματικές συνθήκες, με ένα κράτος ουσιαστικά πτωχευμένο και ένα αγοραστικό κοινό που βάζει το χέρι σε... "άδεια τσέπη", αλλά προς το παρόν μόνο για τα τρόφιμα, αρχίζουν τις εκπτώσεις τους οι έμποροι του Ηρακλείου.

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις και τους ενημερώνει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων στην προθήκη του καταστήματος θα πρέπει να αναγράφεται και το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Η μειωμένη τιμή

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, σε μια τόσο δύσκολη για τον εμπορικό κόσμο αλλά και για τους καταναλωτές περίοδο, ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Προβληματισμός

Την ίδια ώρα, στο χώρο της αγοράς του Ηρακλείου επικρατεί έντονος προβληματισμός. Μάλιστα, κάποιοι έμποροι θέτουν και το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε αύξηση της αγοραστικής κίνησης, κάτω από τέτοιες καταστάσεις; Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι με τις εκπτώσεις θα αλλάξει η εικόνα της αγοράς, όταν οι πολίτες δεν έχουν χρήματα στην τσέπη και για να εξοικονομήσουν χρήματα θα πρέπει να στέκονται μπροστά στα ΑΤΜ προκειμένου να εκταμιεύσουν τα 50 και τα 60 ευρώ, με τα οποία και δε θα έχουν πρώτη προτεραιότητά τους να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια ή οτιδήποτε άλλο πέρα από τρόφιμα;»...

«Αυστηρή τιμωρία»

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου προειδοποιεί τα μέλη της οργάνωσης ότι στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Ελπίδες "ανάσας"

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης εκφράζει την ελπίδα ότι, παρά την κατάσταση αυτή, από σήμερα που αρχίζει η περίοδος των εκπτώσεων ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα κάνει κάποιες αγορές για να καλύψει κάποιες ανάγκες του σε είδη τα οποία έχει ανάγκη.

«Θα καλέσουμε πάλι την κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα εισοδηματικά προβλήματα που υπάρχουν, το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει, θα καλέσουμε τους καταναλωτές, αν μπορούν και αν θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, να ξέρουν ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τους περιμένουν. Θα συνεργαστούμε. Και το μόνο που θα θέλαμε να τους πούμε είναι να καλύψουν τις ανάγκες τους με τοπικές επιχειρήσεις. Το χρειάζεται η εθνική οικονομία. Το χρειάζεται η τοπική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για να βγούμε από την κρίση».

Μ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ

«Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης των νοικοκυριών»

Ο κ. Μανόλης Κουμαντάκης αναφέρεται στις δυσκολίες της κατάστασης τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών. «Με αυτό το κλείσιμο των τραπεζών», όπως μας είπε, «και με αυτό το σκληρό έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχει εισοδηματικό πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης των νοικοκυριών. Και θέλω να πιστεύω ότι με τη λήξη αυτής της περιπέτειας, σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να μπαίνουμε πάλι στην κανονικότητα. Είναι μονόδρομος. Πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε και πάλι την κανονικότητα της πραγματικότητας», κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια