default-image

Οικολόγοι και Ευρωπαίοι Πράσινοι για τις πιέσεις των πιστωτών

Οικονομία
Οικολόγοι και Ευρωπαίοι Πράσινοι για τις πιέσεις των πιστωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων συνεχίζει να είναι σε επικοινωνία και διαβούλευση με ολόκληρη την ευρωπαϊκή Πράσινη οικογένεια με στόχο την επικράτηση των αλληλέγγυων και πραγματικά ευρωπαϊκών φωνών.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι σχέδια μεταφοράς της οποιαδήποτε ελληνικής περιουσίας εκτός της εθνικής κυριαρχίας σε ταμείο που θα έχει τη βάση του ή/και τη διαχείριση του εκτός της χώρας, με οποιοδήποτε τέχνασμα και αν σκαρφιστούν οι εταίροι, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους Οικολόγους Πράσινους αλλά κυρίως και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Πρασίνων από τις χώρες της Ευρωζώνης, μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνουν οι πιστωτές της, βάζοντας εμπόδια στο να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Ενδεικτικά, οι Συν-Πρόεδροι της Ευρωομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Rebecca Harms και Philippe Lamberts, αντιδρώντας στις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δήλωσαν σήμερα:

«Τώρα είναι η ώρα για τους Ευρωπαίους ηγέτες, και ιδίως τη Μέρκελ και τον Ολάντ, να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στο εγχείρημα της ΕΕ. Η χθεσινή συνάντηση του Eurogroup απέδειξε τo λανθασμένο πολιτικά πείσμα ενός αριθμού κρατών μελών της ευρωζώνης, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει προθυμία να γεφυρώσει το χάσμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, μερικοί απ' αυτούς ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλωτσήσουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Θεωρούμε αυτήν την πρωτοφανή κίνηση ως μια σοβαρή επίθεση ενάντια στην ίδια την ιδέα της νομισματικής ένωσης αλλά και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παρά το γεγονός ότι το γερμανικό non-paper έχει κυκλοφορήσει χωρίς το γερμανικό κοινοβούλιο να έχει ενημερωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του γερμανικού συντάγματος, θεωρούμε την πρωτοβουλία αυτή ως εντελώς ανεύθυνη.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τους πιστωτές της Ελλάδας να επιτύχουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει να καλυφτούν οι  βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, υπό οικονομικά βιώσιμους και κοινωνικά δίκαιους όρους. Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Κανένα από τα παραπάνω δεν θα αποδώσει καρπούς αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν συμπορευτούν από κοινού ώστε να αναζωπυρωθούν οι επενδύσεις και να συμβάλλουν στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα απεγνωσμένα για να λειτουργήσει σωστά και, αν μη τι άλλο, για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής, δίκαιης και ουδέτερης φορολογικής διοίκησης.

Στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων του Ντόναλντ Τουσκ και του Jean-Claude Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι τώρα η ώρα για τους Ευρωπαίους ηγέτες - αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και ιδίως για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και για την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αποδείξουν τη δέσμευσή τους προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να καταλήξουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία».

Τα μέλη του Πράσινου Κόμματος της Ιταλίας, Oliviero Alotto, Annalisa Corrado, Luana Zanella και Angelo Bonelli, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

«Καλούμε σήμερα τον Renzi και όλους τους ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια νέα συμφωνία. Μια συμφωνία που να επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και που να είναι σε θέση να προωθήσει μια νέα και θετική οικονομική δυναμική.

Μια συμφωνία για τον μέγιστο περιορισμό των συνεχιζόμενων μέτρων λιτότητας, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι οικονομικώς αντιπαραγωγικά και κοινωνικώς ανεύθυνα. Μια συμφωνία που εξετάζει την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναζωογόνηση ενός λαού που σήμερα βρίσκεται στα γόνατά του. Μία συμφωνία που να αποβάλει προτάσεις παράλογες και ανέφικτες, όπως η προσωρινή έξοδος από το ευρώ, μία νομική βλασφημία και πολιτική τρέλα.

Για να μπορέσει να επιστρέψει έστω και ένα μέρος του χρέους της, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη,  Για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος η οικονομική και πολιτική πορεία, η ευρωζώνη πρέπει να αλλάξει σημαντικά την οικονομική της πολιτική και να απορρίψει τον πειρασμό της  αποπομπής του πιο αδύναμου μέλους της. Η ΕΕ δεν θα υποκύψει ξανά στα γεράκια της λιτότητας».

Οι συν-εκπρόσωποι τύπου του Γαλλικού Πράσινου Κόμματος, Julien Bayou, Sandrine Rousseau, σε δική τους ανακοίνωση τόνισαν τη σημαντικότητα της αναδιάρθρωσης και κουρέματος του χρέους και καλούν τη Γαλλία να παίξει ρόλο μεσολαβητή:

«Εφόσον οι προτάσεις που έγιναν από τον Τσίπρα έχουν κριθεί αξιόπιστες και σοβαρές, το όλο θέμα βρίσκεται τώρα στη δέσμευση των πιστωτών να αναδιαρθρώσουν το χρέος. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά, δεν θα είναι τα μέτρα λιτότητας που θα θέσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία στην σωστή τροχιά, αλλά η επιμήκυνση του δανείου και η εγκατάλειψη ορισμένων χρεών.

Εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια χώρα του ευρώ λόγω της απλής έννοιας «απώλειας εμπιστοσύνης», όταν το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει τα νέα μέτρα. Αυτό είναι δυνατό επειδή η Αυστρία και η Βαυαρία μόλις συμφωνήσαν για την αναδιάρθρωση του χρέους Hypo Alpe Adria.

Η Αυστρία θα πληρώσει € 1.230.000.000, δηλαδή λιγότερο από το μισό του χρέους. Μία τέτοια συμφωνία πρέπει να είναι εφικτή και στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Η Γαλλία, η οποία έχει μέχρι στιγμής παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή πρέπει να δηλώσει σαφώς ότι θα αντιταχθεί με όλα τα μέσα για τον αποκλεισμό της Ελλάδα από την ευρωζώνη».

H Eva Glawischnig, αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων της Αυστρίας και ο αναπληρωτής αρχηγός Werner Kogler, ανέφεραν:

«Πιέζουμε την αυστριακή κυβέρνηση να συνεχίσει μέχρι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση - ΟΧΙ Grexit είναι το μότο της ημέρας και η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα - να μην περάσει η αντι-ευρωπαική γραμμή των Σόιμπλε και Μέρκελ!»

Τέλος, ο Eamon Ryan από το Πράσινο Κόμμα της Ιρλανδίας, κάλεσε τη χώρα του να κρατήσει ενωτική στάση απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αληθινή στιγμή δοκιμασίας για την Ένωσή μας. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες μεταρρύθμισης αν είναι να ξαναπάρει η χώρα μπρος, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η στασιμότητα της οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

Ελπίζουμε ότι η Ιρλανδία θα λάβει σήμερα μία στάση που θα αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω διάλυσης της Ένωσής μας, μαζί με αυτή ότι θα μπορεί να αποφευχθεί μία από τις χειρότερες πιθανές εκβάσεις της τρέχουσας κρίσης στην Ευρωζώνη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News