Ειδήσεις

Αποδέχεται... σχεδόν τα πάντα η κυβέρνηση

Μάχες... οπισθοφυλακών διεξάγει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, που έχει ήδη "καταπιεί" τον ελέφαντα του πακέτου-τέρατος (όπως το χαρακτηρίζουν πηγές της κυβέρνησης) και προσπαθεί να διασώσει τουλάχιστον... τα στοιχειώδη.

Συμβιβασμό αναζήτησαν οι ηγέτες Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, παρουσία του Ντόναλντ Τουσκ, και ο Ελληνας πρωθυπουργός διατύπωσε τις διαφωνίες του πάνω στο «κείμενο-τέρας», όπως το αποκάλεσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε στα χέρια του την εισήγηση του Eurogroup, η οποία περιλαμβάνει πολύ σκληρά μέτρα και άμεση ψήφιση κάποιων από αυτά μέχρι την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζητάει

  • Την απόσυρση από το κείμενο της απαίτησης των δανειστών για κατάργηση όσων έχουν ψηφιστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση.
  • Πιο ξεκάθαρη δέσμευση για το χρέος, από αυτή που προβλέπεται στο κείμενο, καθώς και
  • Άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας διότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει χρόνος ούτε μέχρι την Τετάρτη, που πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα μέτρα.
  • Πρόβλημα υπάρχει και για την απαίτηση των θεσμών για μεταφορά της έδρας του ταμείου που είναι αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ) από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.

«Κείμενο-τέρας» αποκαλεί η ελληνική πλευρά το σκληρό κείμενο των εταίρων με τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι εταίροι-δανειστές.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οι επαφές - ακόμη κι αν χρειαστεί να διαρκέσουν... όλη τη νύχτα, φθάνουν σε κάποιο ουσιαστικό σημείο, καθώς πλέον ελάχιστα είναι τα σημεία τριβής. Πρακτικά, το μέγιστο ζήτημα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων όπως το ζήτησε ο Σόιμπλε, δεν υφίσταται, ωστόσο η Λαγκάρντε έκανε νύξη για ένα... ρεαλιστικότερο ταμείο (με έδρα την Ελλάδα;) των 7 δις. Στο θέμα του χρέους η Ελλάδα δεν φαίνεται να παίρνει αυτό που θέλει, ούτε καν κάτι που να... πλησιάζει, αφού όλες οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει απλώς μια αναφορά όπως αυτή του 2012.

Πάντως η επιμονή στις "πονηρές" λεπτομέρειες, έχει ήδη οδηγήσει στον κάλαθο των αχρήστων τέσερα προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος, καθώς την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές (λίγο μετά τις 4.10) η σύνοδος εργαζόταν πάνω στο... πέμπττο σχέδιο.

Oλλανδικές... ανησυχίες

Μετά τη Γερμανία και την Φινλανδία ήρθε η σειρά της Ολλανδίας να βάλει... τρικλοποδίες. Ο Μαρκ Ρούτε ζήτησε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από προηγούμενα Μνημόνια που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ (!). Η Ολλανδία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψή βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όταν μιλάμε για "μονομερείς ενέργειες":  επαναπροσλήψεις εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α. Φαίνεται πάντως πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Ωστόσο αυτές οι όψιμες ολλανδικές παρεμβάσεις φαίνεται να προκάλεσαν την "έκρηξη" του Ιταλού πρωθυπουργου Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε εντονότατη λογομαχία στους διαδόμους της συνόδου με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Στην αρχική του τοποθέτηση στη σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με συνεργάτες του:

«Ζητήσαμε εξουσιοδότηση από τη Βουλή, για λόγους αξιοπιστίας. Ομως αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αξιοπιστία δεν σημαίνει να φορτώνετε τη συμφωνία με περαιτέρω απαιτήσεις».

Στο σχέδιο του Eurogroup που δόθηκε σε Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβάνονται 12 προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, από αυτά τα 12 οι 7 πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και άμεσα εννοούν μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουλίου στην Ευρωζώνη.

Οπως αναφέρει το Politico:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ

2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος

4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών

7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος

Για τα υπόλοιπα πέντε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα γίνουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ

11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης

12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα

Υποχωρεί σε όλα η ελληνική πλευρά εκτός από το ταμείο

Ο Κλοντί Περέθ της ισπανικής El Pais τουίταρε πριν από λίγο ότι η ελληνική πλευρά έχει ενδώσει στις περισσότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών εκτός από εκείνη για τη δημιουργία ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο Λουξεμβούργο. Παλεύει με νύχια και με δόντια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια