Ειδήσεις

Σκληρότατες απαιτήσεις αλλά όχι ομόφωνες

Το έγγραφο που έδωσε ο Γερουν Ντάισελμπλουμ στους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει περίπου... όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνεδριάσων του Eurogroup, αφού δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για να βγει ομόφωνο ανακοινωθέν και οι αντιρρήσεις ήταν πολλές σε πάρα πολλά ζητήματα.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από την εισήγηση του Eurogroup προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα, όμως με το πρακτορείο MNI, οι προτάσεις αυτές δεν υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση της πολιτικής στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η οποία κατέληξε στην πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος (...) Το Eurogroup είναι έτοιμο να προσφέρει πιθανά πρόσθετα μέτρα για να ομαλοποιήσει κι άλλο το δρόμο εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν πιθανή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και χάριτος και θα είναι υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα έχουν συμφωνηθεί σε μια πιθανή νέα συμφωνία μεταξύ των «θεσμών» και της Ελλάδας και θα εξεταστούν αφού γίνει θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

«Επιπλέον οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναπτύξουν ένα σημαντικά αυξημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Οι ελληνικές αρχές θα προσκαλέσουν ένα ανεξάρτητο σώμα να εκτιμήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα πωληθούν και θα αναζητήσει τον καλύτερο τρόπο για να τονώσει περαιτέρω την ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Κομισιόν.

Ή επιπλέον, ελληνική κρατική περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί σε ένα ήδη εν λειτουργία εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο, όπως το Ινστιτούτο για την ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος χρόνου και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο ταμείο θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την επίβλεψη των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών».

«Το Eurogroup σημειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος ότι θα είναι μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν εκτιμήσει οι «θεσμοί». Το Eurogroup ζητά από τους «θεσμούς» να εξερευνήσουν πιθανότητες προκειμένου να μειωθεί αυτό το εκτιμώμενο πακέτο μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Eurogroup σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που είναι ενδεικτικές για την ανάγκη γρήγορης προόδου στη λήψη αποφάσεων για ένα νέο μνημόνιο: Αυτές εκτιμώνται ότι φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και άλλες 5 δισ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια