Ειδήσεις

Ολάντ και Μέρκελ σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις

Το Grexit βρίσκεται στο τραπέζι, η Γερμανία και οι συμμάχοι της θέτουν εμμέσως πλην σαφώς την απαίτηση (!) για αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα (!!!) η Γαλλία έχει διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από το Βερολίνο και όλα αυτά φαίνονται και από τις δηλώσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

«Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, που είναι η εμπιστοσύνη. Θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Ξέρω ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Το βράδυ θα ελέγξουμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις Μέρκελ μπαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν έχουμε λάβει ομόφωνη ενημέρωση από το Eurogroup. Δεν προκαλεί έκπληξη αυτό με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης, που είναι κάτι βασικό», είπε ακόμη η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, όσο και για την Ευρώπη. Σήμερα θα δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Σε αντίθετη γραμμή ο γάλλος πρόεδρος

«Θέλω να μάθω πολύ συγκεκριμενες λεπτομέρεις σήμερα. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποιά είναι η γενική μας θεώρηση για την Ευρώπη. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να έχουμε συμφωνία απόψε. Υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Εντός, υπό αίρεση, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Φρανσουά Ολάντ. «Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να τις θεσπίσει γρήγορα. Τότε η Ευρώπη θα προσφέρει τη στήριξή της», τόνισε βέβαια και ο Γάλλος πρόεδρος. Και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το Grexit θα σήμαινε ότι η Ευρώπη κινείται προς τα πίσω. Δεν το θέλω αυτό», κατέληξε.

Σχόλια