Ειδήσεις

Βαδίζουμε προς συμφωνία στην Σύνοδο;

Η απίστευτα σκληρή στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις διαπραγματεύσεις. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν "κείμενο-τέρας" το κείμενο των απαιτήσεων του Eurogroup, ωστόσο η διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας είναι ...ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή.

Η τετραμερής  μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ, δεν βρήκε λύση και η σύνοδος συνεχίστηκε.

Τώρα υπάρχει ενημέρωση για νέα διακοπή της συνόδους, προκειμένου να υπάρξουν "διαβουλεύσεις", ενώ νωρίτερα συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας, δίχως ωστόσο να γίνει γνωστή κάποια θετική εξέλιξη.  Σε αυτήν την διακοπή, θα επαναληφθεί η τετραμερής με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στα τρία θέματα που έχουν απομείνει εκκρεμή.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει δεχτεί... περίπου τα πάντα (πιθανόν με την εξαίρεση της μεταφοράς των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο) και σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, αλλά οι σχετικές ενημερώσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη.

Το θέμα-αγκάθι του ειδικού ταμείου για την "αξιοποίηση" της ελληνικής περιουσίας φαίνεται να έχει βγει από το τραπέζι, ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί την παρουσία και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (προφανώς και τις επιτόπιες επιθεωρησεις/αξιολογήσεις). Το θέμα που είναι ανοιχτό ακόμη είναι το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στη Σύνοδο Κορυφής έχει τεθεί (μέσα από το ενημερωτικό έγγραφο του Eurogroup) και το ζήτημα του "προσωρινού grexit", παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου έγινε παρέμβαση και από τον Πρόεδρο της χώρας υπέρ παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Κατά την διάρκεια των μαραθώνιων συνεδριάσεων χθές και σήμερα, του Eurogroup, έγινε σοβαρή πρόοδος, όπως δήλωσε και ο "σκληροπυρηνικός" πρόεδρος Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του Grexit ΔΕΝ θα τεθεί από το Eurogroup, αντίθετα η ενημέρωση θα επικεντρώνεται στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώθηκε πρόοδος αλλά κάποια μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε, τώρα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα βεβαίως υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Σημεία διαφωνίας

Όπως αναφέρει η Ειρήνη Καρανασοπούλου από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο κείμενο που έχουν δώσει οι υπουργοί Οικονομικών, περιλαμβάνονται πέντε σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις.

Η Ελλάδα διαφωνεί στην πρόβλεψη για πλήρη ανάμιξη του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην πρόβλεψη για εγγυήσεις €50 δις που θα παραδοθούν σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο Η Γερμανία διαφωνεί με την παράγραφο που αναφέρεται στη διευθέτηση του χρέους, ενώ επτά χώρες - όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Εσθονία κ.ά. - επιθυμούν στην απόφαση να υπάρχει ρητή αναφορά σε Plan B, δηλαδή στο ενδεχόμενο Grexit. Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  σε περίπτωση που δε βρεθεί συμφωνία απόψε, θα πρέπει να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των 28- πιθανότατα αύριο - και να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν ακόμα κρίσιμα σημεία διαφωνίας, τα οποία θα συζητηθούν σε επίπεδο Αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα έχει, ως συνέπεια, την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί ενός προγράμματος στήριξης προς όφελος της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της».

Ο Κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό της Αθήνας «τόσο σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο Υπουργού Οικονομικών» και πρόσθεσε πως θα πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί ένας έντονος συμβιβασμός.

Νωρίτερα

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, τις οποίες στη συνέχεια θα κληθούν να επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Οι σημερινές σύνοδοι δεν αναμένεται να είναι,ωστόσο,οι τελευταίες για το ελληνικό ζήτημα, αφού αύριο θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου της ζώνης του ευρώ, στις Βρυξέλλες.

Ταυτοχρόνως, είναι εξαιρετικά πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα υπουργική σύνοδος την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες νομοθετικές αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, που ως τότε μάλλον θα έχουν μεσολαβήσει, θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες, όσο και για το νέο τριετές προγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της Ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. «Οι συζητήσεις χθες,τόνισε,ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν,προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα»,ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις πρέπει να εφαρμοστούν τάχιστα.

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία φιλόδοξη,από οικονομικής απόψεως και ρεαλιστική, από πολιτικής απόψεως», τόνισε ο Μοσκοβισί. «Ο κόσμος αναμένει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» και κατέληξε λέγοντας «ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της ευρωζώνης».

«To βασικό εμπόδιο στις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. «Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα αύριο στη Βουλή των Ελλήνων και μετά η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί», ανέφερε ο Πάντοαν.

Πρόσθεσε ότι «ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο , δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί κι' άλλος χρόνος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να συμφωνήσουμε με ποιές προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έκρινε, εξάλλου, ότι είναι «μάλλον απίθανο» να λάβει σήμερα το πράσινο φως από το Eurogroup για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της εντολής διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης», εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή και πρόσθεσε ότι «κατ' αρχάς αυτό είναι καλό σημάδι».

Τέλος, Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ακυρώθηκε «με στόχο να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, για να συζητήσουν καλύτερα οι 19».

Αλ. Τσίπρας: "Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία"

«Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν το θέλουν όλες οι πλευρές», δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συμμετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «είμαι εδώ, και είμαι έτοιμος γι' αυτόν τον συμβιβασμό. Το οφείλουμε σε όλους τους λαούς της ευρώπης», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια