default-image

Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Οικονομία
Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τους Έλληνες από το ευρώ θέλει σοβαρά να εξωθήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», αναφέρει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Osterreich, ενώ αντίθετα, όπως σημειώνει η «Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης».

«Το Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί», επαναλαμβάνει ο κ. Φάιμαν και τονίζει ότι «θα πρέπει να αναζητηθεί μια εποικοδομητική λύση». Όπως εκτιμά, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει το σήμα ώστε να βρεθεί μια μεταβατική λύση και κατόπιν να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τρόπο που να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη λύση. Και αυτό δεν σημαίνει, όπως προσθέτει, διαγραφή χρέους, αλλά μια μείωση του βάρους των επιτοκίων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με τα απαραίτητα μέσα, ούτως ώστε να είναι επιτέλους δυνατές οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Δεν επιτρέπεται», τονίζει ο καγκελάριος, «να καταστρέφουμε την Ευρώπη με προγράμματα λιτότητας, πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε και εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων». Όπως εκτιμά ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ευκαιρίες για μια συμφωνία δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα, ωστόσο υπάρχει πολλή απόσταση από ένα οριστικό «Ναι» για το πρόγραμμα βοήθειας, γιατί μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει όσο ποτέ άλλοτε, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, διότι καθιστά δυνατή μια βάση για μία συμφωνία». Διευκρινίζει πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει σίγουρα να συγκεκριμενοποιήσει και να βελτιώσει πολλά σημεία ακόμη.

Ο Βέρνερ Φάιμαν διευκρινίζει στη συνέντευξή του πως η Αυστρία επωφελείται από την ελληνική κρίση και αναφέρει ως παράδειγμα ότι αυτή την εβδομάδα τα κρατικά της ομόλογα βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και για ένα δεκαετές ομόλογο το αυστριακό κράτος πληρώνει αυτή τη στιγμή 1,14 ο/ο επιτόκιο, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση σχεδόν 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό του 2016.

«Εχουμε όφελος ως σταθερή χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και μία σταθερή Ευρώπη, διότι μόνον τότε μπορούμε να εξάγουμε σε άλλες χώρες, όταν οι άνθρωποι εκεί έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν κάτι, γι' αυτό είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε τώρα γέφυρες, να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας, να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης και δεν επιτρέπεται να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε», καταλήγει ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News