default-image

Απελευθερώθηκε Παλαιστίνιος κρατούμενος που έκανε απεργία πείνας

Κόσμος
Απελευθερώθηκε Παλαιστίνιος κρατούμενος που έκανε απεργία πείνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eλεύθερος αφέθηκε από τις ισραηλινές Aρχές o Παλαιστίνιος Χάντερ Αντνάν, που έκανε απεργία πείνας επί 56 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία διαχείρισης φυλακών.

«Ο Χάντερ Αντνάν, που βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση, αφέθηκε ελεύθερος», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η Σίβαν Γουάιζμαν εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης φυλακών.

Ο 37χρονος Αντνάν βρισκόταν στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο υπό διοικητική κράτηση, ένα καθεστώς που επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να κρατούν ανθρώπους χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες για περιόδους έξι μηνών που μπορούν να ανανεώνονται επ' αόριστον. Η κατάσταση της υγείας του είχε προκαλέσει ανησυχία στους Παλαιστίνιους.

Στο τέλος Ιουνίου είχε τερματίσει την απεργία πείνας έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο δικηγόρος του και η ισραηλινή αρχή διαχείρισης φυλακών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο για να λάβει θεραπεία.

Ο Αντνάν συνελήφθη λίγο μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών πέρυσι, ένα γεγονός που είχε οδηγήσει στη σύλληψη πολλών εκατοντάδων Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το 2012 είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας 66 ημερών για να καταγγείλει την κράτησή του. Μετά την απεργία αυτή, στη διάρκεια της οποίας δεχόταν να λαμβάνει βιταμίνες και αλάτι, είχε αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη δεύτερη απεργία πείνας που πραγματοποίησε, είχε αρνηθεί να δεχθεί ο,τιδήποτε εκτός από νερό.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα το θεωρούσε υπεύθυνο για οτιδήποτε συνέβαινε στον Αντνάν, την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση επανεκκίνησε στα μέσα Ιουνίου τη διαδικασία υιοθέτησης ενός νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει την αναγκαστική σίτιση κρατούμενων στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Διαδηλώσεις υποστήριξης του Αντνάν πραγματοποιούνταν από όλα τα παλαιστινιακά κινήματα τις τελευταίες εβδομάδας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News