Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup

Τελείωσε το μεσημέρι της Κυριακής η δεύτερη ημέρα εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία των κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν την σκυτάλη στους πολιτικούς ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Όλοι σχεδόν όσοι μίλησαν στους δημοσιογράφους προσερχόμενοι κατέστησαν σαφές ότι η επιλογή του Grexit φαίνεται να είναι πλέον εκτός του τραπεζιού, αντίθετα αναζητείται ο τρόπος να χτιστεί εκ νέου και ταχύτατα η εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, μετά από ένα διάστημα 5 μηνών στο οποίο υπήρξε ταχεία απώλειά της.

Θετικό σημάδι αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, όπως αναφέρει το ethnos.gr, το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το βράδυ, ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία ταχεία και οριστική απόφαση που θα μπορούσε να συνδέεται με ένα Grexit.

Η ισχύς της ομάδας χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την πιο αυστηρή στάση για την Ελλάδα, με ηγέτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεδηλωμένους συμμάχους τη Φινλανδία, την Σλοβακία και την Εσθονία, αλλά αρκετές ακόμη χώρες με πιο ήπιες διατυπώσεις, φαίνεται να έχει μειωθεί. Η «φιλελληνική» παράταξη με ηγέτη τη Γαλλία και μαζί της την Ιταλία και άλλες χώρες έχει φέρει μία ισορροπία, ενώ η Ισπανία και μερικά ακόμη μέλη της ΕΕ παραμένουν σχετικά ουδέτερα.

Από τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων θέλουν στο τραπέζι να βρίσκεται το φλέγον θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ, μετά την ταχεία εκροή κεφαλαίων που ξεκίνησαν με τις φήμες περί δημοψηφίσματος, κορυφώθηκαν με την ανακοίνωσή του και προκάλεσαν την επιβολή των capital controls ως έσχατη λύση.

Πηγές από τα γαλλικά ΜΜΕ, που παρακολουθούν στενά τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους στη διαδικασία, υποστηρίζουν ότι ο Μισέλ Σαπέν στο Eurogroup και συνολικά η γαλλική πλευρά βρίσκεται σχεδόν «μόνη εναντίον όλων» στην υπεράσπιση της Ελλάδας.

Εάν οι εξελίξεις επιτρέψουν να τηρηθούν οι προγραμματισμένες ώρες, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 17:00 το απόγευμα, ενώ ακυρώθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28 της ΕΕ στις 19:00.

"Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις"

Δύσκολες χαρακτηρίζουν πηγές της γαλλικής κυβέρνησης τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.

«Η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα», αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο πηγή της γαλλικής κυβέρνησης.

Προσερχόμενοι οι υπουργοί δήλωσαν:

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γεργκ Σέλινγκ

Δύσκολες χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Πιερ Μοσκοβισί

«Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη αλλά με μεταρρυθμίσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να κάνει περισσότερα.

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, εαν η ελληνική κυβέρνηση ενισχύσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της και δεσμευθεί ότι θα τις υλοποιήσει βραχυπρόθεσμα «θα έχουμε τη βάση για μία πιθανή εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα»

Στόχος πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία στο τέλος της ημέρας. «Ο κόσμος μας κοιτάζει και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Βέλγος υπουργός Οικονομικών

Δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου

«Δε θα πρέπει να αγνοήσουμε εναλλακτική λύση. Στο Eurogroup θέλουμε να προετοιμάσουμε πιθανές αποφάσεις των ηγετών την Ευρωζώνης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων και μεσοπρόθεσμα. Η οικονομική κατάσταση δυσχεραίνει κάθε μέρα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γκραμένια προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Καζίμιρ

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Πιερ Κάρλο Πάντοαν

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

 «To βασικό εμπόδιο στις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα αύριο στη Βουλή των Ελλήνων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί κι άλλος».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να συμφωνήσουμε με ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα», κατέληξε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ.

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι "μάλλον απίθανο" να δοθεί σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι συνομιλίες χθες ήταν αρκετά περίπλοκες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σήμερα περισσότερη πρόοδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup που ξεκινά σε λίγη ώρα θα προετοιμάσει και θα βάλει τη βάση των συζητήσεων για τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν αργότερα.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών προσερχόμενοι στο Eurogroup

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ πριν την έναρξη του Eurogroup:

«Προσπαθούμε με εποικοδομητικό τρόπο να βρούμε μια λύση σε μια δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουμπ, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο.

«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν είναι σκληρές και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μετά ίσως μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία», είπε συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το είδος των προϋποθέσεων που χρειαζόμαστε. Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 θα έλεγα ότι είμαστε στο 3 ή στο 4».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια