Ειδήσεις

Ξανάρχισε φημολογία για "οικουμενική κυβέρνηση"

Ανασχηματισμός ή ...κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαβεβαιώνει ότι "δεν σκοπεύει να γίνει Παπαδήμος", αλλά ίσως γίνει... ΓΑΠ!

Το iefimerida επικαλούμενο "κυβερνητικές πηγές" αναφέρει ότι βρίσκεται στο τραπέζι ακόμη και η δημιουργία "οικουμενικής κυβέρνησης" και προφανώς εκλογές το Φθινόπωρο, ενώ σίγουρα στα άμεσα σχέδια βρίσκεται ανασχηματισμός.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα (που δεν επιβεβαιώνεται από κάπου) η "κυβερνητική πηγή" ανέφερε τα εξής:

«Η δημιουργία κυβέρνησης ειδικού δεν είναι ΣΗΜΕΡΑ στο τραπέζι, αλλά αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί την Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να συμμετέχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως το φθινόπωρο.

Τότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Από άλλες πλευρές, υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες για "πιέσεις" από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να αλλάξει η κυβέρνηση της Ελλάδας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Την έντονη φημολογία περί ανασχηματισμού (καταρχήν με την αντικατάσταση των Λαφαζάνη - Στρατούλη) της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Λογικά θα υπάρξουν κάποιες αντικαταστάσεις υπουργών. Είναι θέμα πρωθυπουργού να κρίνει το πόσοι και ποιοι θα αλλάξουν», τόνισε ο κ. Σταθάκης που δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω επί του θέματος.

Σχετικά με τους τριγμούς που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης από εχθές το βράδυ, ξεκαθάρισε ότι «κάθε βουλευτής και υπουργός πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αντιστοιχεί», ενώ πρόσθεσε πως αν δεν στήριζε πλήρως την πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία θα είχε παραιτηθεί, καθώς «αυτό θα σήμαινε ότι δεν συμφωνώ με τις θέσεις της κυβέρνησης, άρα δεν έχω λόγο να μείνω» .

Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, εκτίμησε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή».

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσιο τέλος και τόνισε ότι μόνο πολιτικές σκοπιμότητες μπορούν να φράξουν τη συμφωνία. «Η συμφωνία θα ανάψει το πράσινο φως για να ανοίξουν οι τράπεζες, αν και θα υπάρξει διάστημα δύο μηνών προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης ομαλότητα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων και δεν υπήρξε ποτέ».

Τέλος, δήλωσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρξε βαρίδι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και υπογράμμισε ότι «στην πρώτη περίοδο των διαπραγματεύσεων συμφωνούσα με τους χειρισμούς του».

Σχόλια