default-image

Στις 4 το πρωί το κοινό ανακοινωθέν

Ελλάδα
Στις 4 το πρωί το κοινό ανακοινωθέν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρίως συνεδρίαση του Eurogroup φαινόταν να έχει ολοκληρωθεί και είχε ξεκινήσει η προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος, ωστόσο το πρόβλημα της Φινλανδίας, τα ζητήματα που έθεταν ...κατά τακτά χρονικά διαστήματα διάφοροι ΥΠΟΙΚ, οδηγούν σε μια πραγματικά μαραθώνια συνεδρίαση, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα οδηγήσει σε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στις... 4 το πρωί το νωρίτερο!   

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ειδικότερα το γκρουπ του οποίου ηγείται η Γερμανία (οι "βόρειοι" και οι "ανατολικοί") δεν διευκολύνουν καθόλου την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας όλο και περισσότερα αιματηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, για να δώσουν το "οκ" για το τρίτο πακέτο στήριξης.

Ωστόσο ένα απρόβλεπτο πρόγραμμα προέκυψε στην πορεία των διαπραγματεύσεων: το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Φινλανδίας, δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκριση του στον υπουργό Οικονομικών της χώρας. Α. Στούμπ για να διαπραγματευτεί ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα! Ο κ. Στουμπ ενημερώθηκε αργά απόψε για αυτήν την εξέλιξη και έτσι οι εργασίες του οργάνου βρίσκονται... στον αέρα!

Η Γερμανία πάντως φαίνεται να είναι όχι απλώς διατεθειμένη να "επιτρέψει" grexit, αλλά το... κυνηγά με κάθε τρόπο. Κάτι που έγινε φανερό και από την διαρροή του εγγράφου με το οποιο προτείνεται (αν και ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι, απλώς δόθηκε στις "φίλες" χώρες της Γερμανίας για να δημιουργηθεί κλίμα) grexit... πενταετίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να ζητείται η άμεση (εντός της ερχόμενης εβδομάδας) ψήφιση από την Βουλή μιας σειράς "μεταρρυθμίσεων", προκειμένου να συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup και να ...συνεχίσει τη συζήτηση επί του συνόλου της ελληνικής πρότασης!

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δίνει τον τόνο για την συνέχεια της ελληνικής κρίσης. Η συζήτηση στην Βουλή ήταν "αιματηρή" για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακόμη υπάρχουν κάποια ζητήματα "εμπιστοσύνης" και κυρίως "εγγυήσεων", τα οποία εγείρουν στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αυτά τα ζητήματα έχουν αποτέλεσμα έντονες πιέσεις στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ασκούν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ζητώντας του περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup είπαν στον κ.Τσακαλώτο πως αν και η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά, θα πρέπει να βάλει στις προτάσεις της ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τους πείσει και εκείνοι να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις  για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης .

Μάλιστα ακούγονται ψίθυροι από τη Γερμανία που αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί απλώς να προτείνει μέτρα, που ήταν μέσα στο 2ο πακέτο διάσωσης και η αριστερή κυβέρνηση κατάργησε και τώρα να ζητάει 3ο πακέτο.  

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους εταίρους να απαιτούν ακόμη "ορισμένα μέτρα" και κυρίως να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται πολύ έντονες επιφυλάξεις ως προς την "έλλειψη αξιοπιστίας", δηλαδή θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ιδιαίτερη "ζέση" για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Το σίγουρο είναι ότι έχουν ζητήσει να περάσουν ΑΜΕΣΑ από τη Βουλή όλα τα μέτρα (ή δυνατόν και την επόμενη βδομάδα), αλλά το όργιο φημολογιών των τελευταίων ωρών περί "οικουμενικής κυβέρνησης" μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα... κάτω από την επιφάνεια.

Νωρίτερα

Οι πρώτες αντιδράσεις όλων ήταν  θετικές, αλλά αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι η έκβαση είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς υπάρχουν πολλές... νάρκες στον δρόμο προς τη συμφωνία.

Σχεδόν όλοι αναγνώρισαν ότι η Αθήνα έκανε ένα θετικό βήμα με τις προτάσεις που έστειλε αιτούμενη νέο δάνειο, ενώ οι πιο πολλοί χαιρέτισαν και την ευρεία πλειοψηφία με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εντολή για διαπραγμάτευση από τη βουλή. Αρκετοί όμως επεσήμαναν ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερα από άποψη μεταρρυθμίσεων και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να περάσει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα από τη βουλή, με κάποιους από αυτούς να αναφέρονται και στην κυβερνητική πλειοψηφία που απειλείται όπως φάνηκε στην ψηφοφορία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των μελών του Eurogroup:

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας) "Θα πουμε στους Έλληνες ότι έχουμε κάνει τα πάντα και εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν εμπιστοσύνη" είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup και μίλησε για δυσκολη διαβούλευση. Τόνισε δε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε "έκοψε" κάθε κουβέντα για το κούρεμα χρέους, που είχαν θέσει νωρίτερα άλλοι υπουργοί.

Πίτερ Κάζιμιρ (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Βλέπω τεράστιο πρόβλημα με την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους. Θα δούμε τι θα φέρουν οι θεσμοί στο τραπέζι. Οι ελληνικές προτάσεις θα ήταν κατάλληλες για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετές για το τρίτο πρόγραμμα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ (επικεφαλής Eurogroup): Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχει κριτική για τις ελληνικές προτάσεις στην ουσία και τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους Θεσμούς και τους υπουργούς και να δει τι βελτιώσεις χρειάζονται. Η Αθήνα πρέπει να δείξει πολύ ισχυρή δέσμευση για να ξαναδημιουργήσει την εμπιστοσύνη. Θα είναι αρκετά δύσκολη συνάντηση.

Πιερ Κάρλο Παντοάν (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Είμαστε εδώ με ανοιχτό μυαλό. Δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά για να αξιολογήσουμε το αν μπορούν να ξεκινήσουν. Θα είναι πολύωρο το σημερινό Eurogroup.

Χάρης Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας.

Μάικλ Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες. Νομίζω ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι για τη συντριπτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες πρέπει να κινηθούν γρήγορα στην εφαρμογή μέτρων γιατί αν διαβρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Είναι δύσκολο να αποδώσεις όταν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία. Για αυτό πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να φέρουν τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται. Η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το πρόγραμμα είναι αρκετό για να προκαλέσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν καλύτερο αν ό,τι συμβαίνει τώρα, είχε γίνει το Φεβρουάριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μεγάλη ζημιά. Το δημοψήφισμα ήταν πολιτική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οικονομικά και κοινωνικά ήταν καταστροφικό.

Βάλντις Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν): Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM

Ερικ Βίεμπες (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Ολλανδίας): Οι Θεσμοί συνιστούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν κάποιοι όροι καλυφθούν. Εκτιμούν ότι το ελληνικό πλάνο είναι πιο αδύναμο σε κάποιους τομείς. Συζητάμε μία πρόταση την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε άγρια πριν από μία εβδομάδα. Αυτή είναι σοβαρή ανησυχία. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά, αλλά οι Θεσμοί είναι επικριτικοί για το σχέδιο, λείπουν λεπτομέρειες.

Μισέλ Σαπέν (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ελληνική κυβέρνηση είχε το κουράγιο να πάει στη βουλή και να πάρει μία διαπραγματευτική εντολή που υιοθετήθηκε από μεγάλη πλειοψηφία. Οι Θεσμοί θεωρούν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι καλή βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο, αν θέλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Το Eurogroup πρέπει να δείξει, αν υπάρχει εμπιστοσύνη, ότι είναι ικανό να προσφέρει στήριξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει ταμπού για το χρέος, αλλά δεν θέλουμε ονομαστική μείωση. Είναι μία κόκκινη γραμμή για πολλά μέλη.

Εντουαρντ Σικλούνα (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σήμερα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί. Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις με ανοιχτό μυαλό στο Eurogroup. Η Ελλάδα προτείνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την τελευταία φορά.

Χανς Γεργκ Σέλινγκ (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Είναι σίγουρα μία θετική έκπληξη από την Ελλάδα. Ωστόσο απαιτούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις από τους Ελληνες για τα όσα θέλουν να εφαρμόσουν. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας ανάμεσα στους εταίρους και την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης έχουν αμφιβολίες για το πως θα εφαρμόσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.

Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια ΔΝΤ): Ελπίζω να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο Eurogroup.

Πιερ Μοσκοβισί (Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων): Είναι μία σημαντική ημέρα για την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις. Η πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι υπέρ των ελληνικών προτάσεων, τους δίνει πολιτική ισχύ. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές προτάσεις είναι βάση για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Οι θεσμοί θεωρούν ότι η ελληνική πρόταση μπορεί να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης. Η εφαρμογή είναι το κλειδί.

Το Eurogroup ξεκίνησε μία ώρα νωρίτερα (15:00 ώρα Ελλάδας αντί για 16:00) όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, μέσω twitter.

72 δις το πρόγραμμα;

Οπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο δημοσιογράφος του ZDF Στέφαν Λάιφερτ, έχουν αλλάξει τα ποσά, τα οποία πέφτουν πλέον στο τραπέζι και τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να μην χρεωκοπήσει.

Ο Λάιφερτ ανέφερε χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, πως οι πιστωτές έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό ύψους 72 δις ευρώ, ο οποίος θα επιφέρει ένα νέο τριετές πρόγραμμα.

FAZ: "Σίγουρα" θα περάσει το αίτημα της Ελλάδας

Ενα θετικό μήνυμα, για την έκβαση της συζήτησης στο κρίσιμο Eurogroup, έστειλε αξιωματούχος μέσω της FAZ.

Ατομο από το περιβάλλον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα πως είναι «100% βέβαιος» ότι το Eurogroup θα δώσει «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο δάνειο από τον ESM.

Ηδη από την Παρασκευή υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους τρεις Θεσμούς, που έστειλαν στο Eurogroup την αξιολόγησή τους για την πρόταση, αν και σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της FAZ επισημαίνεται ότι υπάρχουν κάποια κενά σε αυτήν.

Πάντως όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι ο Τσίπρας πρέπει ακόμη να ασχοληθεί με το ζήτημα των διαφωνούντων. Οι επιλογές του είναι είτε να ψάξει εν συνεχεία για άλλους εταίρους συνασπισμού, είτε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Στο έγγραφο, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση διαπραγμάτευσης σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον». Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα τής τεθούν».

Οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να εισφέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν» τονίζεται από τους θεσμούς, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό οι θεσμοί διακρίνουν σημαντικούς κινδύνους έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

«Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν επειγόντως νόμος προκειμένου "να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη", αλλά πριν περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από "στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς"» επισημαίνεται στην εισήγηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News