default-image

Εικόνες σοκ: Για κατοχικές καταστάσεις μιλούν οι καταστηματάρχες

Κρήτη
Εικόνες σοκ: Για κατοχικές καταστάσεις μιλούν οι καταστηματάρχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφική κρίση, με τους συνταξιούχους να είναι τα μεγαλύτερα θύματα, διαπιστώνουν ήδη οι οπωροπώλες στο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα που τα μανάβικα υπολειτουργούν, μια περιορισμένη κίνηση υπάρχει στα κρεοπωλεία, μεγαλύτερη στα σούπερ-μάρκετ και καθόλου στα υπόλοιπα μαγαζιά, που είναι θέμα ημερών να αρχίσουν να βάζουν λουκέτο, καθώς μένουν ανοιχτά αλλά χωρίς... έναν πελάτη μέσα να ψωνίζει!

Όσο τραγική και αν ακούγεται η περιγραφή αυτή, είναι η μόνη που μπορεί κάποιος να κάνει, μετά τη χθεσινή βόλτα στην αγορά του Ηρακλείου. Η "Νέα Κρήτη" επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου κ. Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, καταγράφοντας την άποψη ότι «υπάρχουν ήδη ηλικιωμένοι που εγώ γνωρίζω, οι οποίοι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες στέκονταν καλά στα πόδια τους, να έρχονται σήμερα να παίρνουν μετρημένα πράγματα. Και να μαθαίνω στη συνέχεια ότι κάποιοι από αυτούς άρχισαν ήδη πλέον να μην έχουν ούτε να φάνε»...

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των οπωροπωλών, «οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι γέροι και οι νέοι. Οι νέοι είναι άνεργοι, και πλήττονται και οι συνταξιούχοι. Διότι, όταν ένας συνταξιούχος πάρει την πενιχρή του σύνταξη, θα κοιτάξει να βοηθήσει και τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Γιατί η σύνταξη του γέροντα δίνεται τώρα για να ταϊστούν όλοι μαζί. Πάντα εμείς στην Ελλάδα το είχαμε αυτό το πράγμα. Ο γονιός θα δώσει προτεραιότητα στα παιδιά. Και ας μείνει αυτός νηστικός. Και υποσιτίζονται. Παλιά λέγαμε ότι υπάρχει πρόβλημα διατροφής στον κόσμο, και εννοούσαμε της καλής διατροφής, ή ότι δεν καλοπερνάει, ή ότι δεν τρώει κάθε εβδομάδα δυο-τρεις φορές ψάρι. Τώρα όμως έχουμε πρόβλημα φαγητού»!

Αγοράζουν... ελάχιστα

«Ούτε τα απαραίτητα δεν αγοράζουν πλέον οι Έλληνες που μπαίνουν στα μανάβικα», τονίζει κατηγορηματικά και με πόνο ψυχής στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των οπωροπωλών. «Δύο μνημόνια έχουμε περάσει, τα οποία καθήλωσαν και διέλυσαν τον κόσμο. Και τώρα παρ' όλες τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται το τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα είναι και πιο επώδυνο, απ' ό,τι φαίνεται. Έκλεισαν και οι τράπεζες. Και θα μπορούσαν να κλείσουν αφού πληρώσουν στον κόσμο τους μισθούς και τις συντάξεις. Τα 600 και τα 700 ευρώ θα τίναζαν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα;», διερωτάται ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

70% κάτω

Τουλάχιστον 70% κάτω είναι η αγοραστική κίνηση στα μανάβικα του Ηρακλείου σήμερα, σε σχέση με την κίνηση που υπήρχε προ δύο εβδομάδων. Αυτό εκτιμά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας.

«Ο κόσμος φοβάται να ψωνίσει όσο είναι κλειστές οι τράπεζες. Όταν ανοίξουν, ίσως να δούμε την κίνηση να αυξάνεται. Αλλά και τα νέα μέτρα ακούγεται ότι θα είναι επώδυνα. Και ακούμε ότι ο ΦΠΑ θα είναι στο 23% στα συσκευασμένα τρόφιμα. Δηλαδή στα μακαρόνια; Θα τρελαθούμε τελείως;», διερωτάται ο κ. Χαλκιαδάκης.

Κι όμως. Οι τιμές σε όλα τα οπωροκηπευτικά έχουν μείωση σε σχέση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τις τιμές που ήταν πριν κλείσουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των οπωροπωλών, «οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι κάτω σε ποσοστό 20%. Και μπορεί στα μήλα σε σχέση με τις τιμές πριν κλείσουν οι τράπεζες να έχουμε πτώση 20 με 30 λεπτά το κιλό, σε άλλα είδη όμως έχουμε μεγαλύτερη πτώση. Η ντομάτα πριν είχε γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό, τώρα έχει πέσει στα 80 λεπτά με 1 ευρώ. Και μιλάμε πάντα για την πρώτη ποιότητα».

Για άλλα βασικά είδη, ο κ. Χαλκιαδάκης λέει ότι οι πιπεριές από το 1,5 ευρώ έχουν πέσει στα 70 λεπτά. Οι πατάτες από τα 90 λεπτά έχουν πέσει στα 70 λεπτά. Τα αγγουράκια από 1,5 ευρώ έχουν πέσει γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Στα καρπούζια και τα πεπόνια οι τιμές έχουν πέσει στα 30 με 40 λεπτά το κιλό, από 60 με 70 λεπτά. Στα φασόλια από 5 ευρώ το κιλό έχουν πέσει στα 4 ευρώ το κιλό κ.ά.

«Ήδη έχουν μειωθεί οι μερίδες του φαγητού στα σπίτια. Θα φτάσουμε σε καταστάσεις κατοχικές, όπου τα παιδιά θα πεινούνε και οι γονείς δε θα έχουν να τους δώσουν κάτι να φάνε», καταλήγει.

Κρέας αγοράζουμε

Στο μεταξύ, η εικόνα στα κρεοπωλεία της κεντρικής αγοράς του Ηρακλείου στην οδό 1866, όπως λένε και οι κρεοπώλες, δεν είναι τόσο τραγική. Κι αυτό διότι, το αίσθημα αυτοσυντήρησης λειτούργησε προς την κατεύθυνση της αγοράς μικρών ποσοτήτων κρέατος, αλλά από τα περισσότερα είδη.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει έλλειψη στο κρέας», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο παλιός κρεοπώλης της αγοράς 1866 Στράτος Δημητρίου. «Χοιρινά έχουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα και μερικά από το Ρέθυμνο. Υπάρχουν ακόμα κάποιες χοιροτροφικές μονάδες», όπως λέει.

Για την αγοραστική κίνηση, ο κ. Δημητρίου λέει: «Καλούτσικα πάει. Γιατί με αυτά τα ψίχουλα που παίρνουν, τα κάνουν φαγητό. Κρεατάκι, σούπερ-μάρκετ. Αλλά δεν πληρώνουν ούτε ΔΕΗ, ούτε ΟΤΕ, ούτε τράπεζες, ούτε τίποτα. Οι άνθρωποι όμως θα δυσκολευτούν πολύ, όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους αυτές, που θα είναι πλέον συσσωρευμένες».

Στο μεταξύ, οι τιμές στο κρέας δεν έχουν πέσει. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Δημητρίου, στο χοιρινό οι τιμές, ανάλογα με το κομμάτι, είναι από 3,80 μέχρι 6,5 ευρώ το κιλό. Στο μοσχάρι από 5,80 μέχρι 9,90 ευρώ το κιλό. Στα κοτόπουλα, οι τιμές είναι από 4 μέχρι 4,5 ευρώ το κιλό. Απόλυτη είναι η επάρκεια στα αμνοερίφια από την Κρήτη. Οι τιμές είναι, στο αρνί και το κατσίκι γύρω στα 9 ευρώ το κιλό, με μία απόκλιση της τάξεως των 30 λεπτών ανά κιλό στο κατσίκι.

Καταλήγοντας, ο Στράτος Δημητρίου λέει ότι ο κόσμος παίρνει σε κρέας λίγο απ' όλα, με το χοιρινό να "φεύγει" περισσότερο επειδή είναι φτηνότερο σε σχέση με τα άλλα είδη κρεάτων.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΩΝ

Ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη η ζημιά

Χθες όμως καταγράψαμε και μία πρωτοφανή εικόνα στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών. Ο κόσμος περνούσε απ' έξω και δε σταματούσε ούτε... στις βιτρίνες! Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης δήλωσε: «Η ζημιά στην αγορά είναι ανεπανόρθωτη. Και πολύ φοβάμαι ότι για πολλές επιχειρήσεις είναι και μη αναστρέψιμη. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και άνοιγμα των τραπεζών, είναι θέμα ημερών να έχουμε νέα λουκέτα»...

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αγορά δεν πήγαινε καλά ούτε τους τελευταίους μήνες με την όλη αβεβαιότητα. Αλλά για τις τελευταίες δύο εβδομάδες δε βρίσκει λόγια για να χαρακτηρίσει την κατάσταση. Μάλιστα, κάνει λόγο για πτώση του τζίρου σε ποσοστά άνω του 80%.

«Γίνανε τραγικά λάθη. Και από τους προηγούμενους, τους οποίους έχουμε καταδικάσει, αλλά και από τους σημερινούς, που έκαναν λάθη από απειρία και διαπραγματευτικά. Τώρα δεν έχουμε άλλη λύση. Είναι μονόδρομος να πάμε σε μια συμφωνία και να τη στηρίξει και όλο το πολιτικό σύστημα», καταλήγει.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News